Setari Cookie-uri

Violența domestică în România: cu 4,8% mai multe cazuri semnalate și peste 65.000 de utilizatori ai aplicației Bright Sky RO

Bright Sky RO este singura aplicație gratuită care oferă asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice - femei, bărbați și minori.

• Peste 65.000 de utilizatori ai aplicației și site-ului în 3 ani de la lansare
• În intervalul ianuarie-octombrie 2023, numărul ordinelor de protecție a crescut cu 7,8% la peste 10.000
• „Lovirea sau alte violențe” reprezintă 62% din totalul cazurilor raportate, urmată de „amenințare” (12%)

București, 24 noiembrie 2023 - În perioada ianuarie – octombrie 2023, la nivel național, au fost semnalate poliției 48.368 de cazuri de violență domestică, cu 4,8% mai multe față de aceeași perioadă a anului 2022. Creșterea numărului de infracțiuni din sfera violenței domestice indică, pe de o parte, amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui, dar și faptul că victimele au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Citește și:

Cea mai mare pondere în infracţiunile de violenţă în familie o au „lovirile sau alte violenţe” – 62% (29.987 de fapte), ,,amenințarea” – 12% (5.833 de fapte), „abandonul de familie” – 8,7% (4.226 de fapte), „nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie” – 7,2% (3.516 de fapte) şi „nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului” – 3,6% (1.741 de fapte).

Bright Sky RO, singura resursă digitală gratuită dedicată sprijinirii victimelor violenței domestice în România, este folosită în prezent de peste 65.000 de persoane. Aplicația și site-ul cu multiplele funcții de recunoaștere, prevenire și combatere a fenomenului au fost utilizate de peste 92.000 de ori, atât de către victime ale violenței domestice – preponderent femei, dar și bărbați și minori-, cât și de către cei care aleg să ajute în astfel de situații.

Citește și:

Bright Sky RO este o inițiativă a Fundației Vodafone, lansată în România în mai 2020, în parteneriat cu Poliția Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, cu scopul de a oferi asistență și sprijin specializat victimelor violenței domestice sau celor îngrijorați de siguranța cuiva cunoscut sau a unui membru al familiei.

„Aplicația Bright Sky RO este un instrument util atât beneficiarilor, cât și specialiștilor, prin informațiile și recomandările disponibile celor interesați de prevenirea și combaterea tuturor formelor de abuz. Interesul crescut al populației pentru această aplicație ne dovedește utilitatea ei și nevoia oamenilor de a înțelege cum se manifestă și cum poate fi combătută violența. Trăim într-o eră a digitalizării și acest instrument pe care îl dezvoltăm și actualizăm permanent este un model de bună-practică în activitatea de prevenire a criminalității.”, a declarat comisar-șef de poliție Sorin Stănică din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

Citește și:

Până în prezent, aplicația mobilă a fost descărcată pe 13.000 de terminale, având în acest moment peste 9.000 de utilizatori activi. Ghidurile au rămas cea mai accesată funcție din aplicație, în special cele despre formele de abuz și despre siguranță online. Chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și sprijin se numără, de asemenea, printre cele mai accesate funcționalități.

„Bright Sky RO este un răspuns digital la o problemă offline, ea făcând parte din crezul nostru că tehnologia poate rezolva probleme din viața de zi cu zi. Cu fiecare utilizare, Bright Sky RO se transformă într-o sursă de sprijin în călătoria victimelor către siguranță și vindecare. Faptul că mai multe victime au găsit curajul și încrederea să raporteze abuzul reprezintă o rază de lumină și ne încurajează să credem într-o Românie în care violența domestică este combătută. Pe lângă un aliat de încredere, Bright Sky e și un instrument de educare, oferind resurse și informații despre violența domestică, în toate formele ei, chiar și invizibile.”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Citește și:

Bright Sky RO facilitează apeluri rapide către serviciile de asistență, 503 de persoane apelând numărul de urgență 112 și găsind sprijin direct prin intermediul aplicației, de la momentul lansării. Funcția „Jurnalul meu”, care permite trimiterea securizată a fotografiilor, videoclipurilor sau fișierelor audio, cu riscul minim de a fi accesate de alte persoane, a fost utilizată de 708 ori. Materialele încărcate aici pot fi ulterior utilizate drept dovezi, documentând abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanță.

Din luna martie 2023, Bright Sky Ro include și un ghid de prevenție a fenomenului traficului de persoane, elaborat în parteneriat cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care conține informații despre cum se manifestă, cine poate deveni victimă, cum se poate proteja aceasta de traficanți și unde poate solicita ajutor.

Citește și:

Aplicația este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store în limbile română, engleză și maghiară și în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).
Informații detaliate despre aplicație și funcțiile ei pot fi accesate și AICI.

Reamintim că, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.

Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității este direcția din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române care coordonează, monitorizează și controlează activitatea de prevenire a criminalității desfășurată de Poliția Română, la nivel central și teritorial. Începând cu anul 2001, institutul reprezintă România în European Crime Prevention Network (EUCPN), o rețea de prevenire a criminalității care face schimb de bune practici la nivel european și promovează activitatea de prevenire a criminalității.

Citește și:

Mai multe informații despre institut puteți afla pe: www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale/institutul-de-cercetare-si-prevenire-a-criminalitatii.

Despre Fundația Vodafone România

De 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.

Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România.

Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, https://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Vizionare placuta


Kudika
24 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.