Setari Cookie-uri

Sfanta Parascheva: traditii si superstitii

In viata credinciosilor sarbatorile religioase ocupa un loc aparte datorita amestecului de traditii crestine si laice care are rolul de a oferi acestora posibilitatea de a accede la o realitate sacra si de a trece peste suferinta. Din acest motiv este important sa acordam o atentie deosebita traditiilor si obiceiurilor de Sfanta Parascheva.

De sarbatoarea Sfintei Parascheva celebrata pe 14 octombrie, avem ocazia sa ne intarim credinta prin rugaciuni si prin obiceiuri populare care au rezistat de-a lungul timpului in ciuda modernizarii societatii. Ocrotitoare a Moldovei, Sfanta Parascheva a devenit un reper pentru spiritualitate care ne lumineaza calea, ajutandu-ne sa trecem peste problemele vietii.

Viata Sf. Parascheva

Sfanta Parascheva s-a nascut in prima jumatate a veacului al XI-lea in apropierea capitalei Imperiului Bizantin. A copilarit in casa parintilor de la care a invatat ce inseamna dragostea pentru Dumnezeu. Inca de mica s-a dedicat rugaciunii fapt care a contribuit la dezvoltarea sa spirituala si care a indemnat-o sa gaseasca in dragostea sa pentru Dumnezeu o adevarata sursa de fericire. Sfanta Parascheva a trebuit sa faca fata mustrarilor parintilor sai atunci cand a hotarat sa isi imparta toate hainele saracilor, insa acest fapt nu a determinat-o sa nu le mai ofere celor necajiti ajutorul sau.

Citește și:

Dupa ce le-a dat saracilor averea mostenita de la parintii sai, si-a dedicat viata credintei pentru Dumnezeu, luand aminte la invataturile unor calugari si calugarite din Constantinopol care au ajutat-o in drumul sau spre desavarsirea duhovniceasca. Sfaturile acestora i-au indrumat pasii spre tinutul Pontului, aceasta ajungand sa traiasca intr-o manastire de calugarite din locurile pustii ale Iordanului. Dupa ce i s-a aratat in vis un inger care a indemnat-o sa se intoarca in localitatea in care a copilarit, Sfanta Parascheva s-a indreptat spre Epivata, unde a si murit. Vestea minunilor din apropierea moastelor sale a ajuns repede si la urechile credinciosilor din Tracia si din Peninsula Balcanica. Moastele Cuvioasei Parascheva au fost mutate in mai multe locuri, ajungand in cele din urma in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Citește și:

Lumanari

Foto interior si prima pagina: Lumanari, Shutterstock

Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva

Credinciosii apeleaza la Sfanta Parascheva cautand alinare si stiind ca rugaciunile lor vor fi auzite. Aceasta ii ocroteste pe cei coplesiti de necazurile vietii care gasesc in dragostea lor pentru cele sfinte o solutie. Figura Sfintei, cunoscuta si drept Sfanta Vineri, este populara in folcor si pentru faptul ca ajuta fetele necasatorite sa se marite cu alesul lor, protejand in acelasi timp si femeile maritate care nasc.

Se spune ca femeile care asteapta un copil ar trebui sa dea de pomana unor copii saraci. Astfel acestea vor fi pazite la nastere de necazuri iar copilul nascut nu va atrage asupra sa boli. Important este ca in perioada sarbatorii sa impartim din bucatele noastre si celor sarmani. De asemenea, nu ar trebui sa ii refuzam pe cei care ne cer ajutorul; este momentul in care putem fi mai buni cu ceilalti, aratandu-le ca ne pasa.

Citește și:

Vinerea Mare este ziua in care incep pregatirile de iarna, in care oamenii isi fac provizii pentru anotimpul friguros, avand posibilitatea sa cumpere diverse produse din cadrul targurilor organizate special de Sfanta Parascheva. Tot in timpul acestei sarbatori nu este bine sa lucram sau sa spalam; femeilor le este interzis sa coasa sau sa toarca, in timp ce barbatii nu trebuie sa fie ocupati cu treburile gospodaresti. In aceasta zi sfanta este bine sa pomenim sufletele celor morti, intrucat orice praznic organizat este bine primit de catre Dumnezeu. Este o zi in care ar trebui sa ne rugam mai mult ca cei de pe lumea cealalta sa se odihneasca in pace. Exista o superstitie conform careia nu ar trebui sa mancam sau sa oferim pomana poame cu cruce, castraveti si nuci, luand aminte la faptul ca este bine sa tinem si post.

Printre alte superstitii se mai numara si faptul ca somnul oilor arata cum va fi starea vremii in urmatoarea perioada. In cazul in care oile stau inghesuite cand dorm, iarna va fi destul de racoroasa. Un alt semn ca iarna va fi grea este dat de vremea mohorata din aceasta zi. Daca in schimb afara este soare de Sfanta Parascheva, celelalte sarbatori care vor veni vor fi la fel de insorite iar iarna va fi mai blanda.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    14 Octombrie 2014
    Echipa Kudika

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.