Setari Cookie-uri

Top 10 carti deocheate pe care TREBUIE sa le citesti!

Sunt carti pe care le citim aproape pe ascuns. Dar le citim. Pe care le comentam cu un cerc restrans de prietene. Care ne raman in minte si ne fac sa ne intrebam daca suntem normale. Si alteori sa exclamam in gand "Doamne, cat suntem de normale!". Iata un top cu cele mai bune asemenea 10 carti care ne-au incitat gandurile in ultimii ani. Lista ramane, evident, deschisa pentru completarile voastre!

Locul 1: Povestea lui O
Am citit Povestea lui O in urma cu cativa ani si nu am reusit nici pana in ziua de astazi sa imi revin din soc. O dragoste atat de bolnava pe cat este cea a personajului principal nu mi-a fost dat sa intalnesc niciodata. Desi cartea este, mi-e clar, o fantezie, gandul singur ca unei femei i-a putut fi strabatuta mintea de asemenea idei este socant, incitant, continuu, enervant.
«Cea mai indrazneata scrisoare de dragoste pe care un barbat a primit-o vreodata.»
Jean Paulhan
Aceasta capodopera a erotismului, care a starnit unul dintre cele mai puternice scandaluri literare ale secolului al XX-lea, nu s-a dorit a fi de la bun inceput o carte. Ci o simpla scrisoare de dragoste, o declaratie violenta de erotism, redactata noaptea si trimisa prin posta, zilnic, destinatarului: povestea unei tinere femei care, din iubire, se ofera si se supune celor mai rafinate, dar si crude capricii ale amantului sau.
Timp de cateva decenii, autorul acestui text a ramas necunoscut: «O femeie nu putea scrie asa ceva», a declarat Albert Camus. Trebuie sa fie un barbat. Pe lista de suspecti au fost mentionati: Malraux, Montherland, Robbe-Grillet, Peyre de Mandiargues, Jean Paulhan.
Dupa ce obtine, in anul 1955, Prix des Deux Magots, «Povestea lui O» - pana atunci refuzata de editori, respinsa de librari si interzisa public pe «motiv de indecenta» – devine un bestseller, vandut in milioane de exemplare si tradus in peste 20 de limbi. Francois Mauriac condamna cartea, Georges Bataille si Graham Green o ridica in slavi.
Placere si infern, erotism si delir intr-o carte unica: romanul unei vieti, singurul roman scris de o autoare ce avea sa-si pastreze anonimatul pana la varsta de 86 de ani!
«Paradoxul lui O ... un martiriu in care calaul ii este complice victimei. Aceasta carte trece dincolo de cuvinte, in masura in care devine ea insasi corp si proiecteaza facinatia erotismului intr-o fascinatie si mai mare, cea a imposibilului.»
Georges Bataille
Pauline Reage este un pseudonim pentru Dominique Aury, adevarata autoare a acestei carti. Ea a inceput ca jurnalista, a devenit secretar de redactie la Nouvelle Revue Francaise, apoi editor la Gallimard si i-a tradus in limba franceza pe Evelyne Waugh, Fitzgerald, Mishima, Powys. A mai scris: Anthologie de la poésie religieuse; Lectures pour tous (Prix de la Critique, 1958); La littérature est une fête; Traité des jours sombres.
Titlul original: Histoire d’O
Publicata de: Pauvert, Paris, 2002
Limba originala: franceza
Traducere de: Doru Mares
Anul aparitiei: 2007
Autor: Pauline Réage
ISBN: 978-973-707-123-1
Nr. de pagini: 232
Colectia: Eroscop
Pret: 29.00RON



Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.