Caisele sunt originare din Armenia si partile de granita dintre cele 2 continente: Europa si Asia. Caisele sunt cultivate de secole in China si Europa, grecii fiind cei care le-au adus de pe teritoriul Armeniei.

Gustul caiselor li s-a parut atat de bun, incat i-au atribuit sorginte divina, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru zei.

Mai mult, se credea ca cei care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar si viguros si o minte agera, pana la varste inaintate.

Caisele- proprietati nutritive

Foto interior si prima pagina: DepositPhotos.com

Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A, o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu.

Caisele contin antioxidanti puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifica, portocalie, galbena, rosie, precum si antioxidantii luteina si zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste in compozitia caiselor este licopenul.

Caisele mai contin vitamine din complexul B, vitamina E si K.

Dintre minerale, caisele sunt bogate in calciu si magneziu, dar contin si fosfor, fier, precum si urme de cupru, zinc, seleniu, mangan.

Cura cu caise

Zilnic se consuma 0,5- 1 kg de caise, in mai multe reprize, cu aproximativ 30 de minute inaintea meselor principale.

Citeste continuarea articolului pe GARBO.RO

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: