Setari Cookie-uri

Advertorial Cum tratăm ruptura de menisc?

Ruptura de menisc este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni care interesează anatomia genunchiului, este o afecțiune cu o instalare zgomotoasă din punctul de vedere al simptomelor, însă, în esență, o situație medicală pe care dacă specialistul știe să o trateze corespunzător, trece fără a lăsa în urma sa sechele importante.


„Ruptura de menisc este foarte frecventă şi poate apărea la orice categorie de vârstă, indiferent dacă faceţi sau nu mult efort!”, explică Dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

“Meniscul este o structură fibrocartilaginoasă situată între femur şi tibie, iar traumatismele la nivelul genunchiului sau unele mişcări bruşte pot duce la ruperea lui. Intervenţia chirurgicală artroscopică poate rezolva rapid problema. Practic, în majoritatea situaţiilor,, la cateva ore după operaţie, pleci pe propriile picioare. În funcţie de tipul rupturii de menisc şi de complexitatea intervenţiei artroscopice, pacientul poate avea nevoie de maximum o zi de internare”, continuă ortopedul.

Cel mai des, ruptura de menisc poate apărea în urma unui traumatism, dar există și cauze de natură degenerativă care determină apariția acestei afecțiuni. În momentul în care s-a instalat această afecțiune, pacientul va experimenta o serie de simptome imposibil de trecut cu vederea.

„În momentul în care s-a înstalat ruptura de menisc, genunchiul se umflă aproape instantaneu, de asemenea se instalează durerea articulară puternică însoțită de blocajul zonei afectate sau extensiei. În funcție de particularitățile fiecărui caz, blocajul poate să fie simultan cu durerea sau sa apară ulterior, la un anumit interval de timp.”, continuă medicul ortoped, Tarek Nazer.

Meniscul este un "amortizor" al articulaţiei genunchiului care absoarbe impactul unui traumatism şi îmbunătăţeşte mişcarea şi stabilitatea. RMN-ul este investigaţia ce confirmă diagnosticul şi arată exact leziunea. În 90% dintre cazurile de ruptură de menisc se poate interveni artroscopic, prin două incizii mici. Operaţia durează circa jumătate de oră, putând ajunge la 60 de minute în cazurile mai complexe. Important este ca orice persoană care simte o durere persistent la nivelul genunchiului să facă rapid un control medical pentru că o ruptură de menisc netratată poate favoriza instalarea artrozei.

Cum se tratează ruptura de menisc?

Ruptura de genunchi are indicație absolută de artroscopie de genunchi.

„Artroscopia de genunchi este o metodă modernă de tratament în care rata succesului depinde foarte mult de medicul care efectuează artroscopia, dar și de instrumentarul și calitatea camerei folosite, de aceea noi recomandăm ca aceasta operație să fie făcută într-un centru medical dotat, pentru a obține cele mai bune rezultate”, continuă dr. Tarek Nazer.


Kudika
9 Aprilie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.