Setari Cookie-uri

Săptămâna 35 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului și simptomele gravidei

În săptămâna 35 de sarcină continui să ai simptomele precedente, caracterizate în special prin dificultățile de respirație și de somn. În ceea ce privește dezvoltarea intrauterină a bebelușului, începând cu această săptămână au loc evenimente importante pentru micuț, despre care vom vorbi în rândurile ce urmează. Iată cum se dezvoltă bebelușul în săptămâna 35 de sarcină și cu ce simptome te vei confrunta în această perioadă.

Săptămâna 35 de sarcină: dezvoltarea intrauterină a bebelușului

La această vârstă gestațională bebelușul este de dimensiunile unui pepene galben un pic mai mic, măsurând aproximativ 46 cm de la creștet la călcâie și cântărind în jur de 2,4 kg.

Deși până la această vârstă majoritatea organelor sunt deja dezvoltate, totuși începând de acum și până la naștere un aspect important are loc în dezvoltarea intrauterină a bebelușului și acesta este reprezentat de creșterea și dezvoltarea creierului.

Specialiștii susțin că aproape 1/3 din creier se dezvoltă în această ultimă perioadă de gestație și au loc foarte multe procese neurologice care pregătesc bebelușul pentru naștere și viața în afara uterului.

Citește și:

Sistemul osteomuscular, dar și plămânii continuă să se dezvolte, iar copilul ia în continuare în greutate până la naștere într-o proporție constantă.

Descoperă cum se dezvoltă bebelușul în celelalte săptămâni de sarcină aici: Calendarul Sarcinii

sarcina pe saptamani Foto: Natalia Deriabina/ shuttesrtock.com

Săptămâna 35 de sarcină: ce simptome prezintă mama

În continuare vei avea dificultăți de respirație datorate dimensiunilor uterului, dar aceste senzații vor dispărea cu cât te apropii de momentul nașterii, odată cu poziționarea și coborârea bebelușului cu capul în jos, pregătindu-se pentru naștere.

Dificultățile de somn îți pot da în continuare bătăi de cap, iar dacă ai intrat deja în concediul de maternitate îți recomandăm să încerci să dormi cât mai des, chiar și pe timpul zilei, pentru a te putea odihni corespunzător.

Citește și:

Mișcarea îți face bine și dacă nu ai făcut-o încă, poți lua în considerare să te înscrii la cursuri de naștere și de alăptare. Chiar dacă te gândești că alăptarea ar trebui să vină de la sine și că instinctul matern se dezvoltă și este puternic în această perioadă, experiența multor mămici a demonstrat că alăptarea poate fi o adevărată provocare și că nu reprezintă deloc o perioadă ușoară. Tocmai de aceea, dacă ți-ai propus să alăptezi, este un moment propice să te înscrii la astfel de cursuri.

Poți citi în această perioadă cărți și articole despre parenting, dar și despre dezvoltarea copilului după naștere. Este important să înțelegi etapele prin care micuțul trece ca dezvoltare, astfel vei ști la ce să te aștepți și vei putea alege sfaturile potrivite pentru tine în situația respectivă.

Citește și:

Continuă să iei suplimentele prenatale și numără mișcările bebelușului. Este posibil ca medicul tău să își dorească să te vadă mult mai des și să îți ceară acest număr de mișcări. Este indicat să le numeri la aceeași oră din zi și o metodă simplă ar fi să încerci să vezi în cât timp bebelușul face 10 mișcări. Media pentru acest număr este de aproximativ 2 ore.

Alimentația sănătoasă și mișcarea rămân aliații tăi în ceea ce privește starea de bine pe parcursul perioadei care a mai rămas până la naștere. Astfel vei putea să eviți luarea excesivă în greutate, dar și edemele, varicele sau durerile de spate.

Implică partenerul de viață în activitățile tale zilnice și organizează prioritățile casnice astfel încât acesta să te poată ajuta.

Citește și:

Sursa foto articol: 10 FACE/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Martie 2023
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.