Setari Cookie-uri

Advertorial Omenirea consumă aproape trei planete pe an. O discuție la obiect cu Florin Stoican, la Green Report Podcast

E din ce în ce mai evident că trăim într-un joc al supraviețuirii și biodiversitatea este un element-cheie. În ultimul episod al  podcast-ului Green Report, Raluca Fiser l-a avut ca invitat pe Florin Stoican, Președinte al Asociației Parcul Natural Văcărești și al Asociației Kogayon.

Deși nu putem interzice oamenilor să-și dorească bunăstare, educație sau cultură, toate acestea au un impact asupra mediului. Politicile publice trebuie să fie serioase și să fie puse în practică, iar cei care înțeleg și sunt în vârful ierarhiei bunăstării, trebuie să ajute la dezvoltarea celorlalți, păstrând un echilibru al consumului. Fiecare acțiune umană are un efect și produce un impact, dar trebuie să alegem produsele cu cel mai mic impact asupra mediului. De cele mai multe ori, comunitățile urbane sunt mai dispuse să protejeze natura pentru că nu o au la îndemână, în timp ce comunitățile rurale o percep ca pe un dat.
Statistic vorbind, pentru a deveni sustenabili, este necesar să protejăm cel puțin 30% din suprafața pământului și a oceanelor. În prezent, protejăm doar 1%. Protejarea ecosistemelor și activitatea umană impacteaza în mod direct calitatea vieții pe care ne-am obișnuit să o avem. Deși suntem aici doar de câteva zeci de mii de ani în comparație cu cei 3,8 miliarde de ani ai Pământului, activitățile noastre de consum depășesc capacitatea de susținere a planetei. Practic, consumăm din resursele viitorului, care ar trebui să aparțînă generațiilor următoare. Deși par lucruri știute, de prea puține ori le conștientizăm. Există o discrepanță semnificativă în consum, generată de faptul că unii oameni consumă în exces, în timp ce alții nu au deloc acces la resurse. Risipa este una dintre consecințele acestui dezechilibru, de la resurse naturale până la alimentație. Deșeurile create de cei care își permit să consume în exces contribuie la inegalități.
Avem exemple precum Dubai, care a consumat resursele atribuite din mediul înconjurător sau Germania, care și-a epuizat resursele în luna mai, dar și România se confruntă cu o astfel de problemă, urmând să își epuizeze resursele în luna iulie. În ciuda soluțiilor oferite de tehnologie, implementarea acestora la scară largă necesită timp. Mai mult, consumatorii sunt obișnuiți să achiziționeze produse la îndemână și le este dificil să ia decizii comerciale care să aibă un impact pozitiv asupra mediului.
Cu un CV impresionant, Florin aduce în atenție faptul că aproximativ 75% din ecosistemele de pe Pământ sunt afectate de activitatea umană, ceea ce face că modul nostru de viață să nu mai fie sustenabil. Omenirea a devenit, într-un fel, o armă de exterminare în masă pentru numeroase specii.
Urmărește cel mai recent episod Green Report Podcast, cu Florin Stoican, pentru informații valoroase despre impactul pe care îl avem asupra mediului.
Emisiunile, cu o apariție bilunară, sunt disponibile pe pagina Green Report de YouTube https://www.youtube.com/GreenReportNews si pe pagina dedicata din site, https://green-report.ro/podcast/ .

Parteneri media: Universal Solution, RFI Romania, Itsy Bitsy, Radio Eco Natura, www.green-report.ro, www.spotmedia.ro, www.wall-street.ro , www.B365.ro , www.kudika.ro , www.9am.ro , www.garbo.ro , www.revista-piata.ro , www.buletindebucuresti.ro , www.qmagazine.ro


Kudika
15 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.