Setari Cookie-uri

Top 3 cele mai versatile legume de vară

Gustoase, sănătoase și bază pentru o multitudine de preparate. Află ce proprietăți au cele mai versatile legume de vară ===▷▷▷

În general legumele pot fi preparate în multiple moduri, dar unele dintre ele sunt potrivite pentru a fi gătite în zeci și zeci de feluri, fiind și ingredientul de bază din aceste feluri de mâncare. Datorită versarilității lor pot fi incluse și în preparatele sărate și în cele dulci, de fiecare dată fiind o sursă binefăcătoare de minerale, vitamine, fibre și alți nutrienți prețioși. Câteva idei și un top al legumelor care pot fi gătite în cele mai variate moduri, îți vor fi de folos.

Dovlecelul, leguma perfectă

Dacă ar fi să adunăm toate variantele de rețete unde dovlecelul este ingredientul de bază, probabil că ar rezulta câteva tomuri groase. Rar o altă legumă care să fie atât de versatilă. La aceasta se adaugă și calitățile nutriționale. Foarte sărac în calorii, dar bogat în potasiu, vitamina C și caroten, cu proprietăți benefice pentru organism și este perfect tolerat de oricine, dovadă și faptul că este una dintre primele legume care sunt incluse în dieta bebelușilor, dovlecelul este leguma perfectă.

Citește și:

Fie că are coajă galbenă, verde pal sau verde închis, dovlecelul și varianta lui exotică, zucchini, poate fi preparat în zeci de moduri. Începând de la salate, piureuri, supe și supe cremă și terminând cu ciorbe și tocănițe, la care se adaugă alte numeroase variante de dovlecei la cuptor, la grătar și prăjiți. Nu pot fi uitate nici rețetele dulci, dovlecelul fiind ingredient de baza pentru deserturi fine, checuri și blaturi de tort.

Principala calitate este că se poate asocia perfect cu brânză, carne, ouă și în combinații savuroase cu multe alte legume. Nu este deloc greșit să spunem că ai putea mânca, toată vara, în fiecare zi, un fel de mancare cu dovlecei, dar fără să repeți rețeta.

Roșia, leguma declarată fruct

Originare din America de Sud, unde erau cultivate de incași și mayași, roșiile au ajuns în Europa după anul 1540. A fost nevoie de alte câteva decenii pentru ca acestea să se răspândească pe tot continentul și să treacă din categoria plantelor decorative în cea a legumelor. Important de spus este că roșia (dar și dovlecelul) este, din punct de vedere botanic, un fruct.

Citește și:

În prezent există peste 10.000 de soiuri de roșii, dintre care circa 700 sunt cultivate intensiv pentru consum. Având formă, culoare, valori ale acidității și conținutului de nutrienți foarte variate, roșiile sunt o sursă valoroasă de licopen. Ceea ce le face în mod special versatile nu este neapărat faptul că pot fi consumate atât în stare proaspătă și că pot fi gătite în numeroase moduri, cât posibilitatea de a fi conservate în cele mai variate forme, de la suc, la pastă. În plus, pot fi uscate, iar roșiile verzi - gogonele, pot fi murate. Toate acestea fac ca roșia să fie singurul fruct pentru care există atât de multe moduri de conservare.

Cartoful, un aliment de bază

Omenirea are câteva alimente de bază, iar printre acestea se numără și cartoful. În fiecare zi, în farfuriile a peste un miliard și jumătate de oameni se află unul dintre cele peste 700 de soiuri de cartofi. La nivel mondial există aproximativ 85 de genuri și aproape 4000 de specii de cartofi, dintre care cei mai răspândiți sunt cei de culoare albă sau cu o ușoară tentă roșiatică. Bogat în glucide, amidon, acid folic, săruri minerale și sursă de vitamine din grupul B, alături de vitaminele C şi K, cartoful este patra sursă de energie alimentară după orez, grâu şi porumb.

Citește și:

Principala diferență între soiuri este variația proporțiilor între amidon și apă. Cartofii fac parte din aceeași familie cu roșiile, vinetele și ardeii, diferența majoră fiind că folosim tuberculii – protuberanțe ale rădăcinilor - nu fructele cartofului.

Una dintre cele mai remarcabile proprietăți ale cartofilor este gustul diferit al soiurilor, ceea ce le adaugă un plus substanțial de versatilitate. Pretabili pentru a fi fierți, copți sau prăjiți, cartofii sunt adăugați în diferite aluaturi - pâinea cu cartofi este doar un exemplu - inclusiv în cele cu texturii uşoare.

Legumele sunt parte esențială dintr-o dietă sănătoasă, iar versatilitatea lor face ca includera loc în alimentație să fie extrem de ușoară și o încântare pentru simțurile gustative.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.