Nevoia angajaților de a se simți bine, confortabil și cât mai puțin stresați la locul de muncă nu este un mit sau doar o simplă dorință a acestora, ci a devenit o necesitate în rândul angajaților, pentru că din ce în ce mai mulți dintre ei caută locuri în care această stare de bine să fie promovată și construită atât de către angajați, cât și de către angajatori.

În cazul în care lucrezi într-o companie, iată patru moduri prin intermediul cărora poți să descoperi ceea ce presupune starea de bine la serviciu (și, la rândul tău, să o construiești).

1. Alege companii care încurajează echilibrul dintre viața personală și cea profesională

Conform unui studiu realizat de către Genesis Property, compania fondată de către antreprenorul Liviu Tudor, angajații trec într-o etapă în cadrul căreia devin mult mai selectivi și se implică mai mult în conștientizarea amprentei angajatorului, atât la nivel de mediu, cât și în cadrul comunității în care activează. Din acest motiv, se documentează mai mult în legătură cu compania la care aplică și iau în calcul, atunci când aleg să accepte jobul, și detalii care poate până acum nu erau la fel de importante.

Mai mult, pentru 68% dintre angajați contează foarte mult acțiunile angajatorului în găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională, în special la nivel de spațiu și flexibilitate. Astfel, un număr semnificativ de angajați conștientizează importanța unui echilibru și separă orele petrecute la birou de orele petrecute acasă, motiv pentru care aceștia stabilesc limite, ore fixe și priorități, respectă timpul liber și vacanțele.

2. Inspiră angajatorul să fie implicat în protecția mediului

Potrivit aceluiași studiu menționat mai sus, pentru 51% dintre angajați contează ca angajatorul să fie implicat în protecția mediului, iar 48% ar prioritiza lucrul într-o companie activă în acțiuni pentru comunitate. Astfel, angajații pot propune angajatorului diverse activități, precum participarea la evenimente caritabile - inclusiv organizarea lor, organizarea de donații pentru diferite cauze sociale, campanii pentru plantarea pomilor sau pentru curățarea și strângerea de gunoaie în diferite zone (malurile apelor, păduri, parcuri și nu numai).

3. Adoptă obiceiuri pentru gestionarea stresului

Stresul, în general, nu este deloc prolific, iar la locul de muncă poate duce la pierderea concentrării, la procrastinare, ceea ce presupune scăderea performanței și a capacității de a munci și, uneori, chiar la diverse probleme de sănătate. De aceea, este important ca stresul să fie gestionat ori de câte ori își face simțită prezența, prin diferite practici, precum:

  • exerciții de respirație;

  • pauze în care să eviți rețelele de socializare și să încerci să te deconectezi - poți discuta cu colegii; dacă spațiul îți permite, poți ieși afară să te bucuri de aer și de razele soarelui; poți citi câteva pagini dintr-o carte.

  • practică terapia prin râs - discută cu colegii și faceți haz de necaz împreună;

  • dacă locul îți permite, ascultă melodii relaxante la căști;

  • hidratează-te corespunzător și asigură-te că prânzul tău este sățios, nutritiv și cât mai puțin procesat.

4. Implică-te în cultura organizațională

Nu în ultimul rând, este important să te implici în cultura organizațională din care faci parte, pentru că, astfel, se poate crea un sentiment de apartenență și conectare la locul de muncă. Participă la teambuildingurile organizate de către companie, cunoaște-ți colegii și socializează cu aceștia, fă voluntariat, implică-te în inițiativele și campaniile sociale.

Încearcă să fii implicat nu doar la nivel profesional, ci fii prezent și în cadrul celorlalte activități din afara programului, care te pot ajuta să te conectezi cu colegii, cu locul de muncă, cu valorile companiei.

Așadar, starea de bine la locul de muncă ar trebui să fie o prioritate atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, fiind demonstrat faptul că mediul de lucru, atmosfera, starea angajaților pot influența - și chiar determina - performanța.

Sursă foto: pexels.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: