În trecut, multe femei s-au luptat pentru a obţine recunoașterea şi acceptarea la locul de muncă, din cauza stereotipurilor societăţii. Deşi a fost un drum lung, femeile au realizat performanţe uriaşe în diverse industrii dominate de bărbaţi. Pe lângă rezultatele profesionale, multe dintre femeile aflate astăzi la conducere îşi doresc să se facă remarcate ca fiind lideri, nu doar manageri.

Există o mare diferenţă între un manager şi un lider, iar majoritatea doamnelor aflate într-o funcţie de conducere sunt interesate să o descopere. Dacă multe din responsabilităţile unui manager sunt direcţionate către delegarea diferitelor sarcini profesionale, cele ale unui lider au cu totul altă direcţie. Un lider este orientat către creşterea şi bunăstarea membrilor echipei sale.

Cei mai buni manageri ştiu să facă ambele lucruri şi pot încorpora strategic punctele forte ale fiecărui angajat pentru a construi o organizație de succes. Dacă acesta este şi focusul tău, atunci citeşte mai jos câteva din lucrurile care te pot ajuta să devii un lider autentic:

  1. Care sunt abilităţile unui lider

Femeile au abilități naturale de conducere, pe care le folosesc pentru a face lucrurile să funcţioneze. Spre deosebire de bărbaţi, acestora nu le este teamă să îşi arate emoţiile, lucru care le ajută să-şi construiască relaţii puternice cu oamenii din echipă. În plus, femeile sunt înzestrate cu o capacitate naturală de a empatiza cu cei din jur, fapt ce le ajută să se conecteze şi la nivel emoţional cu aceştia.

Calitățile, abilitățile și stilurile care fac din femeie un lider grozav sunt destul de diferite de cele ale omologilor lor masculini. În plus, doamnelor nu le este teamă să aducă schimbări semnificative, chiar dacă asta înseamnă, automat, şi asumarea unui risc. Dacă bărbații nu pun foarte mult accent pe detalii, femeile, în cele mai multe cazuri, excelează la acest aspect. De exemplu, acestea vor pune mai mult accentul pe sudarea relațiilor interpersonale și vor alege destinații inedite pentru o ședință sau poate un team building in Transilvania.

  1. De sunt importante abilităţile de lider pentru o femeie

Femeile reprezintă jumătate din populația lumii, dar în 2021 dețineau doar 26% din funcțiile de CEO sau director general la nivel global. Pe lângă acest dezechilibru, femeile se confruntă adesea cu provocări legate de gen atunci când primesc oportunități de conducere.

Chiar dacă există multe aspecte pozitive pe care le putem observa în decursul anilor, stereotipurile încă reprezintă o piedică în viaţa femeilor care îşi doresc o funcţie de conducere. De aceea, dezvoltarea abilităților practice de leadership poate ajuta la crearea unei perspective unice de conducere. Acestea pot sta la baza dezvoltării echipei dorite, la rezolvarea diferitelor probleme şi la înţelegerea modului de utilizare a leadershipului eficient, pentru a crea o cultură organizaţională sănătoasă.

  1. Ce aptitudini trebuie să ai pentru a deveni un lider

Dacă unul din scopurile tale este să devii un lider, nu doar să fii un bun manager, atunci nu-ţi rămâne decât să te foloseşti de aptitudinile tale şi să le dezvolţi pe cele care-ţi vor fi de ajutor. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante aptitudini:

  • Încrederea în sine: abilitatea de a-ţi asculta instinctul te poate duce la luarea celor mai bune decizii. Aceasta nu vine întotdeauna natural, mai ales acum, când anxietatea este atât de des întâlnită la persoane de toate vârstele. Un lider are încredere în sine, fără a fi arogant, dar şi în oamenii săi, fără a fi idealist.

  • Viziunea: capacitatea de a privi lucrurile în viitor, cu claritate. Atunci când cunoşti foarte bine datele din prezent, poţi face un plan concret pentru viitorul apropiat şi nu numai. Bineînţeles, la acest lucru contribuie şi oamenii tăi, ce te pot ajuta cu informaţiile necesare şi păreri pertinente. Pune-le cap la cap şi vei crea un plan numai bun de urmat.

  • Voinţa: a crede cu tărie în visul tău şi a căuta întotdeauna soluţii pentru a merge mai departe. Lumea este într-o continuă schimbare, așa că numai un lider curajos va putea să ofere sprijin şi soluţii în vremurile cele mai tulburi.

Din fericire, leadershipul este o abilitate pe care o poți învăța pe parcurs. Ai nevoie de încredere în tine, claritate, dorință, viziune, voinţă şi entuziasm pentru a conduce o echipă și o organizație în mod eficient. Iar toate aceste abilităţi te vor face un om frumos şi un lider apreciat.

Sursa foto: Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: