Setari Cookie-uri

Advertorial Medicul stomatolog Alin Gabor îți spune tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți pui fațete dentare

Fațetele dentare sunt foițe fine din porțelan sau compozit, care sunt aplicate pe partea din față a dinților și sunt la fel de rezistente precum smalțul natural al dinților noștri. 

Pe lângă rolul lor estetic, fațetele dentare pot fi folosite și pentru a întări dinții afectați de carii, ajutând totodată și la îmbunătățirea masticației.

În plus, fațetele dentare pot modifica și forma sau poziționarea dinților, nu doar culoarea lor.

„Desigur că mulți dintre pacienții care îmi ajung în cabinet cred că fațetarea este cea mai simplă metodă de tratament, însă nu este, întotdeauna, și cea mai potrivită. Prima etapă este, desigur, consultul, pentru ca mai apoi, când concluzionăm că fațetarea este tratamentul potrivit, decidem și care este tipul de fațete potrivit: ceramică sau compozit. De asemenea, tot în aceasta etapă pacientul va afla cât de subțiri vor fi viitoarele fațete, dacă se șlefuiește sau nu dintele.”, explică dr. Alin Gabor.

Tehnica de aplicare a fațetelor implică mai mulți pași, primul fiind cel al scanării pentru design. În cadrul consultației rezervată probei de design, medicul împreună cu pacientul discută forma, culoarea care, trebuie să se știe că, se alege în funcție de o serie de criterii medicale.

Al doilea pas constă în șlefuirea și aplicarea fațetelor provizorii, pentru ca mai apoi să fie montate fațetele definitive.

„A doua zi, după ce trece anestezia, se verifică ocluzia (mușcătura), se curăță eventualul rest de ciment. Se fac poze și radiografii de control. Se scanează pentru gutiera pe care pacientul este obligat să o poarte în fiecare noapte. În prima săptămână, pacientului îi este recomandat să mănânce cu grijă până se obișnuiește cu noua formă și poziție. Dacă va mai fi nevoie de ajustări la ocluzie, pacientul este rugat să revină la control, pentru ca mai apoi acesta să se realizeze din 6 în 6 luni, pentru igienizarea fațetelor.”, continuă medicul stomatolog, Alin Gabor.

La capitolul indicații terapeutice post fațetare, dr. Alin Gabor explică foarte clar că nu este voie să se țină obiecte între dinți, să se desfacă diverse capace cu dinții sau să se spargă alimente între dinți. De asemenea, pacientul este atenționat că trebuie să mestece cu grijă și conștient, să nu se grăbească atunci când mănâncă și, foarte important, în prima săptămână să felieze alimentele. Alimentele care au temperaturi extreme sunt de evitat, iar în primele zile după fațetare va exista o ușoară sensibilitate la rece.


Kudika
19 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.