Setari Cookie-uri

Cum să ai grijă eficient de sănătatea zâmbetului tău? Iata 7 soluții

Zâmbetul joacă un rol crucial în starea noastră de bine, fiind important atât din punct de vedere al sănătății fizice și mentale, cât și din punct de vedere social și emoțional.

Un zâmbet sănătos, scânteietor sporește încrederea în sine, îmbunătățește starea de spirit, influențează pozitiv interacțiunile sociale și contribuie la optimizarea comunicării cu cei din jur prin crearea unui mediu armonios în relațiile dintre oameni. Pare un gest simplu, dar are un impact semnificativ asupra sănătății noastre.

Pentru menținerea unui zâmbet sănătos este esențială o igienă orală adecvată care să cuprindă periajul regulat, de două ori pe zi, dimineața și seară, folosirea mijloacelor auxiliare de igienizare – ața dentară, dușul bucal, apa de gură și vizitele regulate la medicul stomatolog pentru igienizarea dentară profesională, adică detartraj, periaj profesional și airflow dentar. De asemenea o alimentație sănătoasă și evitarea obiceiurilor nocive joacă un rol important în menținerea unui zâmbet sănătos și strălucitor.

Citește și:

Sănătatea și strălucirea zâmbetului nostru pot fi menținute printr-o rutină care poate părea complicată, dar este extrem de accesibilă tuturor. Ia-tă câteva soluții pentru păstrarea unui zâmbet sănătos:

  1. Un periaj corect și regulat al dinților joacă un rol esențial, fiind primul pas pentru menținerea sănătății zâmbetului. Periajul trebuie realizat de două ori pe zi, dimineața și seara, înainte de culcare, fără a mai consuma alte alimente după. Durata unui periaj să fie între 3 și 5 minute, folosește o periuță cu perii moi, soft sau ultrasoft și o pastă de dinți cu fluor. Mișcările recomandate sunt de la gingie spre marginea dintelui, adică de la roz la alb, atât pe suprafețele exterioare cât și pe cele interioare ale dinților, iar în zona laterală, pe suprafețele masticatorii ale dinților, la nivelul premolarilor și molarilor,folosește mișcări circulare. Asigură-te că ai periat toți dinții și nu uita să periezi și limba, fie cu o periuță, fie cu un dispozitiv special numit răzusă pentru limbă și nu sări pentru periajul de seară!

    Citește și:
  2. Folosirea mijloacelor auxiliare, ața dentară și dușul bucal,completează periajul dentar și sunt eșențiale pentru curățarea spațiilor interdentare, acolo unde periuța nu poate ajunge. Ața dentară ajută la îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene din spațiile înterdentare, prevenind apariția cariilor și a gingivitelor, menținând astfel sănătatea gingiilor, oferind în același timp și o respirație proaspătă. O alternativă pentru ața dentară este irigatorul bucal, cunoscut sub denumirea de duș bucal care utilizează un jet pulsatoriu de apă folosit pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare din zonele greu accesibile, utilizat în special la pacienții purtători de aparate ortodontice sau care au implanturi și lucrări dentare.

    Citește și:
  3. O alimentație sănătoasă și echilibrată contribuie și ea la menținerea sănătății orale și generale. Evită consumul excesiv de alimente bogate în zahăr și carbohidrați deoarece acestea hranesc bacteriile din cavitatea orală care produc acizi ce erodează smalțul și determină apariția cariilor. De asemenea alimentele acide, sucurile carbogazoase, citricele în exces pot produce eroziuni la nivelul smalțului. Alege să consumi alimente bogate în nutrienți esențiali, cum sunt fructele, legumele, lactatele și alimentele bogate în fibre, care pot contribui la menținerea florei bacteriene orale echilibrată.

  4. Nu neglija vizitele regulate la medicul stomatolog! Acestea sunt esențiale pentru menținerea unui zâmbet sănătos, tocmai de aceea trebuiesc făcute de 2 ori pe an. Lipsa durerii nu înlocuieșe vizita la medic. În cadrul controalelor periodice se realizează igienizarea dentară profesională, adică detartrajul, periajul profesional și airflow-ul dentar care sunt esențiale pentru o bună sănătate orală. Detartrajul este cel care îndepărtează placa bacteriană și tartrul de pe suprafața dinților și de sub gingii, împiedicând astfel efectele negative ale acestuia, printre care se numără inflamația și sângerarea gingivală, periajul dentar profesional curăță și lustruiește suprafețele dinților după detartraj, iar airflow-ul dentar are rolul în îndepărtarea petelor de pe suprafețele dinților și din spațiile interdentare. Igienizarea dentară profesională se recomandă a fi facută o dată la 6 luni, însă frecvența acesteia variază în funcție de nevoile individuale ale fiecărui pacient, stabilite în cadrul controalelor periodice, abonamentele anuale pentru îngrijirea dinților sărind în ajutorul pacienților pentru îmbunătățirea sănătății dentare. Daca iti doresti o ingrijire ideala a cavitatii orale, poti opta pentru abonamente anuale pentru ingrijirea dintilor care contin vizite trimestriale pentru igienizare profesionala.

    Citește și:
  5. Utilizarea produselor cu fluor este extrem de importantă ,dar să nu se depășească doza maximă, fluorul având rolul în prevenirea cariilor dentare prin întărirea și consolidarea smalțului, având și rol antibacterian și de protecție pentru dinții sensibili. Acesta se regăște în pastele de dinți, apa de gură, în gelurile folosite de medicul stomatolog în cabinet în cadrul procedurii de fluorizare.

  6. Evită obiceiurile nesănătoase, cum ar fi fumatul, care poate avea efecte nocive asupra sănătății orale, fiind un factor factorizant în apariția bolii parodontale și a cancerului oral. De asemenea substanțele chimice din tutun pătrund în smalțul dentar ducând la îngălbenirea dinților.

  7. Utilizarea unor soluții naturale în rutina de îngrijire a dinților este benefică pentru sănătatea dentară. Uleiul de cocos, de exemplu, are acțiune antibacteriană și antiinflamatoare și ajută la hidratarea mucoasei orale, fiind util în special la persoanele cu xerostomie, prin clătirea gurii cu acesta. Ceaiul verde este un alt exemplu de soluție naturală care contribuie la sănătatea dentară prin efectul său antimicrobian și de întărire a smalțului, neutralizând totodată mirosurile neplăcute.

    Citește și:

În concluzie sănătatea zâmbetului este extrem de importantă pentru starea noastră de bine fizică și mentală, tocmai de aceea trebuie să prioritizăm rutina zilnică de îngrijire a dinților, incluzând în aceasta periajul zilnic, mijloacele auxiliare pentru curățarea dinților, controalele periodice și igienizarea dentară profesională, alături de o alimentație sănătoasă, echilibrată și evitarea obiceiurilor vicioase.

Vizionare placuta


Kudika
3 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.