Setari Cookie-uri

Vulnerabilitatea: semn de slăbiciune sau de curaj?

Cu toate că trăim într-o lume imperfectă, oamenii sunt într-o permanentă căutare a perfecțiunii.

Articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

www.upperself.ro

Cu toate că trăim într-o lume imperfectă, oamenii sunt într-o permanentă căutare a perfecțiunii. Îmbrăcați într-o armură somptuoasă, din spatele unor ziduri înalte, căutăm să emanăm putere, încredere și curaj, deși, în realitate, trăim în dezacord cu noi la nivel de autenticitate. Ne dorim să iasă la lumină doar aspectele frumoase și strălucitoare, în timp aspectele ce credem că ne dezavantajează sunt ascunse sau chiar reprimate. De ce? Pentru că ne este frică să fim vulnerabili.

Sursa acestei frici își are rădăcina în lumea din care facem parte. Suntem învățați de mici și ni se cere să fim puternici, să fim mai buni decât ceilalți, dar totuși să nu ieșim din tipare. În caz contrar, riscăm să fim respinși, criticați sau judecați de cei din jurul nostru. Altfel spus, e nevoie să purtăm o mască a perfecțiunii doar pentru a ne păstra o imagine “curată” și acceptabilă în fața celorlalți. Dar oare ceilalți nu poartă și ei o mască? Oare nu se confruntă cu aceleași temeri? Oare nu au și ei propriile vulnerabilități?

Citește și:

Pentru a conștientiza și accepta vulnerabilitatea în viața noastră, Brene Brown, autoarea cărților “Darurile imperfecțiunii” și “Curajul de a fi vulnerabil” și cea care a studiat, mai bine de 10 ani, vulnerabilitatea în raport cu rușinea și frica, a “demascat” mitul conform căruia vulnerabilitatea reprezintă un semn de slăbiciune. Ba mai mult, în urma studiilor sale, Brene a confirmat că vulnerabilitatea, curajul de a fi naturali și de a ne deschide în fața celorlalți stau la baza tuturor relațiilor care ne împlinesc sufletește.

“Vulnerabilitatea este locul în care ia naștere inovația, creativitatea și schimbarea.” Brene Brown

De ce oamenii care își asumă vulnerabilitatea sunt mai fericiți decât cei care o neagă? Pentru că aceștia trăiesc într-un mod autentic, așa cum simt și își doresc, în acord cu esența lor. Sunt cei care manifestă compasiune, în primul rând, pentru ei însuși, pentru ca mai apoi să o ofere și celorlalți. Sunt cei care au curajul să își asume un risc emoțional pentru a fi ceea ce sunt cu adevărat, nu ceea ce “trebuie să fie”. Sunt cei care construiesc relații puternice, în care sinceritatea și deschiderea sunt dovezi de încredere și prietenie.

Citește și:

E adevărat că vulnerabilitatea nu este comodă, având în vedere că nu știi ceea ce urmează. Dar înainte de a-ți pune masca, așază în balanță aspectele pozitive și cele negative pe care le potențează vulnerabilitățile tale. Care este cel mai rău lucru care ți s-ar putea întâmpla dacă alegi să fii tu însuți? Poate vei fi neînțeles, criticat și judecat sau poate unii oameni vor prefera să iasă din viața ta. Apoi caută să identifici avantajele pe care ți le aduce curajul de a-ți asuma vulnerabilitatea. Iubire de sine, încredere în forțele proprii, bucuria de a fi autentic, liniște interioară, creativitate. În plus, este un prilej de a face “curățenie” în lista oamenilor care te înconjoară, păstrând în viața ta doar persoanele și relațiile, cu adevărat, valoroase. Iar toate acestea sunt semne ale unei vieți împlinite.

Citește și:

Vulnerabilitatea este o opțiune personală. Poți alege să fii tu însuți, bun și rău, slab și puternic sau să fii așa cum se așteaptă ceilalți, reprindu-ți vulnerabilitățile. Însă, odată cu ele, îți vei limita și celelalte trăiri, precum bucuria sau recunoștința. Și astfel, în ciuda armurii pe care o porți, rătăcești descumpănit în căutarea rostului tău în această viață și, în final, ajungi să fii învăluit tot de starea de slăbiciune. Iar acest tipar pe care îl urmezi te împiedică să duci o viață împlinită.

Împlinirea o descoperi abia atunci când trăiești în armonie cu tine însuți, când ai curajul să te lași văzut în profunzime, când ai încredere să fii tu, când accepți imperfecțiunea ca fiind parte din tine și când exersezi iubirea, în primul rând, în raport cu tine însuți. Pentru toate acestea, ai nevoie să înțelegi puterea vulnerabilității, să o îmbrățișezi și să îi dai voie să se manifeste în viața ta. Asa că haideți să ne îngăduim să fim vulnerabili!

Citește și:

Featured foto by fizkes via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
9 Mai 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.