Documenteaza-te din timp despre bolile care se pot agrava primavara si cum te poti proteja impotriva lor.

1. Hepatita acuta infectioasa

Este o boala datorata virusului hepatitic A, care se transmite pe cale fecal-orala (maini murdare, alimente, obiecte contaminate) in special in sezonul cald si in colectivitati.

Persoanele care fac boala dezvolta anticorpi protectori pentru toata viata. Semnele si simptomele includ: manifestari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, lipsa poftei de mancare), manifestari gripale si icter dupa 2-3 zile.

2. Toxinfectii alimentare

Sunt frecvente in sezonul cald, prin consumul unor alimente contaminate cu bacterii. Simptomele includ: scaune diareice, varsaturi, dureri abdominale.

Alimentele incriminate:

- Oua si preparate cu oua (creme de prajituri) (bacteria: salmonella) - Lapte si produse lactate (stafilococ) - Orez (bacillus cereus) - Carne si produse din carne (salmonella, c.perfigens)

3. Ulcer si gastrite

Ulcerul se manifesta in special primavara si toamna, prin dureri abdominale, insotite de greturi si varsaturi.

Factori de risc recunoscuti pentru agravarea ulcerului:

- Sezonul de primavara si toamna;

- Medicamente antiinflamatoare (aspirina, cortizon);

- Fumatul;

- Alcoolul;

- Stresul;

- Alimente condimentate, alimente fierbinti/foarte reci;

- Excesul de cafea;

- Alimentele acide;

- Bauturile carbogazoase.

Citeste continuarea articolului e Garbo.ro.

Sursa foto interior si prima pagina: Shutterstock.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: