Setari Cookie-uri

5 sfaturi utile: Cum să economisești bani și să protejezi mediul atunci când faci cumpărături

Când vine vorba de cumpărături, fiecare achiziție pe care o faci poate avea un impact atât asupra economiilor tale personale, cât și asupra mediului înconjurător.

Redacția Kudika a descoperit câteva trucuri mai mult decât utile în acest sens vizitând fabrica Danone, acolo unde am aflat cum se poate produce iaurt de băut într-un mod sustenabil și prietenos cu mediul, însă folosind întotdeauna ingrediente de calitate, majoritatea de proveniență locală. Iată cum poți aplica și tu ce am descoperit noi la fabrica Danone atunci când faci cumpărăturile zilnice astfel încât să economisești bani și, în același timp, să contribui la protejarea mediului.

Planifică în avans

Înainte de a pleca la cumpărături, deschide cămara și frigiderul, ca să evaluezi cu atenție ce ai nevoie cu adevărat. Fă o listă cu produsele esențiale și urmează această listă în timpul cumpărăturilor. Evită cumpărarea impulsivă, deoarece aceasta poate duce la cheltuieli inutile. Un alt truc oferit de psihologi este să nu faci niciodată cumpărături atunci când îți este foame pentru că riști să faci achiziții inutile.

Caută produse de calitate

În loc să optezi pentru produse extrem de ieftine și de calitate slabă, gândește-te la investiția pe termen lung. Alege produse de calitate superioară, produse cu grijă. Dacă îți plac lactatele și ai întotdeauna în frigider iaurturi, atunci cu siguranță te vei îndrăgosti de numeroasele opțiuni de la Danone. Dincolo de gustul savuros, e important să știi faptul că laptele din care sunt făcute acestea provine de la ferme locale de mari și mici dimensiuni, contribuind astfel la bunăstarea fermierilor care au grijă de văcuțe. Fermele sunt localizate în apropierea fabricii Danone, astfel incât laptele să ajungă rapid în producție, în cel mult câteva ore de la colectare. De aici, intră într-un proces de preparare asemănător cu clasica rețetă a bunicii. Laptele este tratat termic, apoi grăsimea este separată. Acest lucru se întâmplă pentru că iaurturile Danone au diferite grade de grăsime, astfel încât să poată fi savurate de toată lumea.

Alege opțiuni sustenabile

Când faci cumpărături, gândește-te la impactul pe care îl au produsele asupra mediului. Optează pentru produsele disponibile în ambalaje din materiale reciclate sau biodegradabile și evită plasticul excesiv. De asemenea, poți căuta produsele care au obținut certificări ecologice sau sunt produse în mod etic. Cum spuneam mai sus, laptele pentru iaurturile Danone parcurge drumuri scurte de la ferme la punctul de prelucrare. Pe de-o parte se află, desigur, grija pentru prospețimea laptelui, iar pe de cealaltă parte se află grija pentru mediu. Cu cât drumurile sunt mai scurte și mai puține, cu atât se consumă mai puțin carburant și se reduce amprenta de carbon asociată transportului pe distanțe mari.

Caută produsele în ambalajele reciclabile

În fiecare an, tone de plastic ajung în natură, atât din cauza comportamentelor consumatorilor, cât și a brandurilor care nu au implementat încă politici de protejare a mediului. Dacă vrei să contribui la o planetă mai curată, poți face acest lucru foarte simplu, alegând produsele Danone și Activia de băut în ambalajele Tetra Pak, făcute din fibre vegetale, 100% reciclabile. Mai mult de atât, după ce te bucuri de gustul plin de savoare al iaurturilor, le poți recicla foarte ușor și vei fi premiată garantat pentru acest lucru.

Danone România, alături de partenerii săi, PENNY Romania, Tetra Pak Romania, Green Pack și Vrancart Adjud, continuă campania de colectare în cadrul căreia consumatorii pot colecta orice ambalaj care conține marca Tetra Pak, cu cea de-a treia ediție „Aduci la reciclat, ai de câștigat!”, ce se va desfășura în toate magazinele PENNY din țară până la finalul anului 2023. Pentru fiecare 5 ambalaje Tetra Pak returnate, vei primi un produs Activia de băut cu fructe la 320g, la casa de marcat, în toate magazinele PENNY.

Iată cum trebuie să procedezi:

1. Bucură-te de produsul Danone preferat

2. Colectează 5 astfel de produse în ambalaje Tetra Pak

3. Spală bine, bine cutiile goale de Tetra Pak

4. Vino cu ele în magazinele PENNY și vei primi la schimb un Activia de băut cu fructe la 320g

Află mai multe detalii despre campanie pe Sustenabilitate pentru mediu - Danone

Sprijină antreprenorii locali

Cumpără de la magazine locale și producători din zonă atunci când poți. Prin achiziționarea iaurturilor Danone, poți contribui activ la acest lucru. Laptele provine în ce mai mare parte de la fermieri locali care fac parte din programul ”O șansă pentru familia ta”. În cadrul acestuia, Danone a donat sute de văcuțe de rasă cu o singură condiție: prima vițelușă născută să fie donată către o altă familie, ca într-o leapșa cu fapte bune.

Înainte să mergi la cumpărături, e important să știi de unde provin produsele tale preferate și care este impactul lor asupra mediului înconjurător. Fă cercetări cu privire la practicile etice ale brandurilor preferate în ceea ce privește condițiile de muncă, sursele de materii prime și impactul asupra naturii astfel încât să susții branduri care împărtășesc valorile tale de viață. Fiecare alegere contează și, prin urmare, tu poți face o diferență semnificativă prin colectarea și reciclarea corectă a ambalajelor cu ajutorul Danone.

Foto George Rudy /Shutterstock


Kudika
5 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.