Top 11 boli cu transmitere sexuala

Top 11 boli cu transmitere sexuala
Kudika
11 Decembrie 2009

Bolile cu transmitere sexuala sunt foarte periculoase, mai ales ca multe persoane, in special tinerii, nu sunt suficient de informati despre tot ceea ce inseamna viata sexuala, nu stiu sa se protejeze impotriva pericolelor pe care sexul le ascunde si devin vulnerabili in fata multor boli cu transmitere sexuala.

3. Herpesul genital
Herpesul genital este o infectie virala, cronica, foarte larg raspandita.
Exista mai multe tipuri de herpes, insa doua dintre ele sunt foarte larg raspandite: HSV1 - herpes simplex virus 1, herpesul buzelor si HVS2 - herpes simplex virus 2, herpesul genital. Virusul poate trai in organism in stare latenta foarte mult timp, fara sa apara o eruptie (sub forma bubitelor pline cu lichid galbui translucid). El ramane in stare latenta in sistemul nervos, la anumite nivele ale acestuia, neputand fi depistat de sistemul imunitar si devenind astfel imposibil de eliminat prin tratament. El se activeaza si reactiveaza in cazul in care organismul este slabit (prin aparitia bubitelor specifice la nivelul pielii sau al mucoselor), dar poate fi prezent fara a se manifesta, situatie in care purtatorul poate transmite virusul mai multor persoane fara a stii ca el insusi este contaminat.
Herpesul genital este o infectie dureroasa care se transmite pe cale sexuala sau in timpul nasterii, de la mama la fat.
Simptome: In perioada de latenta nu exista simptome, sau daca exista, nu sunt evidente. Pot aparea simptome asemanatoare racelii sau gripei: dureri de cap sau de spate, temperatura usor crescuta, dureri si arsuri in zonele genitale sau la urinat, furnicaturi sau senzatie "de cald" in zonele genitale.
La nivelul zonei genitale apar cam la 4-5 zile de la contactul sexual infectant, mici vezicule cu lichid clar care apoi se transforma in rani dureroase, dar se vindeca in 1-2 saptamani.

Leziunile se pot extinde si in jurul zonei genitale - pot cuprinde anusul (mai ales daca se practica sexul anal), fesele, regiunea inghinala.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri