Setari Cookie-uri

Praga, o istorie vie

Daca vreti sa vizitati Praga e bine sa renuntati la prejudecati. Atat in sens pozitiv, cat si negativ. Prejudecata este atitudinea din start negativa fata de un fapt, loc sau persoana, cat si atitudinea pozitiva care nu se sustine pe nimic personal, ci doar pe opinii generale (care apartin celorlalti).

In anul 1989, comunismul a fost inlocuit cu atata gratie si fara violenta, incat nici nu se poate vorbi de o revolutie. Asa se si numeste, “revolutia de catifea”, cea care a scos Cehoslovacia din randul tarilor comuniste. Cehii se poarta cu anumite lucruri ca si cu cristalurile de Boemia, delicat si gentil. Dar aceeasi oameni te pot pacali, insela, brusca, fara niciun resentiment sau retinere. Incercati sa nu fiti socati. Tine de culoarea locala, ca doar in Paris nu ati fost furat la nota de plata.

In anul 2000, Praga a fost trecuta intre cele noua orase culturale ale Europei. Acest fapt a propulsat-o in elita oraselor vechiului continent. Merita, din unele puncte de vedere (de fapt, din majoritatea). Perioada de glorie a orasului este situata undeva in sec.XIV cand a domnit regele Carol al IV-lea, rege al Boemiei si Moraviei. El a infiintat Universitatea din Praga si a creat Orasul Nou. In sec.XV, Praga ajunge sub dominatie habsburgica (si va sta 300 de ani), fapt care a contribuit la dezvoltarea culturala a orasului mult influentat de Viena. Limba germana este larg uzitata, orasul devine un important centru administrativ al Imperiului. Desi capitala Imperiului este Viena, Praga adaposteste o importanta parte a nobilimii austriece, pentru care se va construi pe malurile Vltavei Cartierul Mic.

Dintotdeauna Praga a fost un oras cultural. Artele si teatrul s-au bucurat se o atentie deosebita din partea cehilor, dar si a celorlalte neamuri. Tot aici a avut constant loc celebrul Festival de muzica clasica de la Praga, neintrerupt de zeci de ani. Spiritul orasului se degaja si din istoria monumentului Jan Hus. Acesta, Jan Hus, a fost un mare refomator protestant, care a cerut ca Sfanta Evanghelie sa fie explicata pe intelesul omului de rand, pentru ca acesta sa o poata citi si intelege. Pentru blasfemia lui, a fost ars pe rug in orasul german Constanz.dar spiritul lui Jan Hus apartine Pragai si este spiritul orasului. Multi cehi au murit numai pentru faptul ca, urmandu-i lui Jan Hus, au cerut ca laicii sa se impartaseasca din acelasi potir si din acelasi vin ca si clericii. Simbolul potirului va fi sculptata deasupra intrarii multor lacase de cult.

Praga a dat lumii un exceptional scriitor, Franz Kafka si un presedinte neasteptat in persoana dramaturgului Vaclav Havel. Cehia cauta perfectiunea luminii in cristalurile de Boemia si feeria cinematografiei in festivalul de film de la Karlovy Vary.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
1 August 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.