Top 8 filme din Orasul Luminilor

Top 8 filme din Orasul Luminilor
Kudika
7 Ianuarie 2010

Orasul Luminilor, Orasul Dragostei... oricare ar fi porecla Parisului, el este o destinatie populara, atat de populara insa incat vizita pe viu risca sa ti-l demitizeze iar activitatile pe care ti le-ai imagina magice, potrivite doar aici – declaratiile de dragoste din varful Turnului Eiffel de exemplu – s-au cliseizat. “Meritul” in povestea asta il putem atribui mai multor factori, de la breloacele kitschoase si restul aparatului capitalist, pana la industria cinematografica si omagiile ei, reverentioase sau dimpotriva. Intr-o maniera asemanatoare cu produsele scoase mii pe banda-rulanta, Parisul, vandut si ras-vandut, se ieftineste poate, vazand cu ochii.

Dar replica din Casablanca, “Mereu vom avea Parisul”, ramane in picioare, unica in frumusetea ei compacta – la fel si puzderia de filme care au captat orasul pe celuloid in diferite etape ale lungii sale vieti. Pe unele dintre ele voi incerca sa le insir aici, in nicio ordine anume, doar alese pe spranceana, fie pentru “coloritul” lor pariso-fil, fie pentru povestea inedita care e lasata sa infloreasca in decor parizian. P.S. Vor sta la loc de cinste filmele americane, pentru simplul motiv ca, privit de peste mari si tari, orice oras capata o alura hiperbolizata si eu, aici, nu vreau sa demolez Parisul, ci sa-i intaresc fundatia.

Realizat de Ioanina; credit foto: Alexandra Stoenescu

2 Days in Paris – Marion (Julie Delpy) si Jack (Adam Goldberg) sunt in Paris, singurul loc unde o relatie cu turbulente ca a lor ar putea sa reinvie flacara de-odinioara, acum “reciclata” in munitia unui infocat duel al cuvintelor din care scapa cine poate, doar iubirea nu. Insa odata ajuns aici, Jack afla – si noi odata cu el – ca in cel mai romantic oras al lumii granitele dintre iubire, sex si prietenie sunt fluide, iar socoteala lui de-acasa se tot innoieste cu griji pe masura ce fostii lui Marion se insinueaza in vacanta lor de cuplu.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri