Setari Cookie-uri

Afla cum poti obtine cu usurinta un job in 2016 de la specialistii in HR

Piata fortei de munca se afla intr-o continua transformare, fiind afectata de numerosi factori.

job

Pentru a avea certitudinea ca ramai un candidat competitiv, trebuie sa fii intotdeauna corect informat si pregatit sa faci fata schimbarilor. Sursa cea mai potrivita de informare raman specialistii HR, care cunosc in detaliu culisele procesului de recrutare, precum si nevoile companiei pentru care lucreaza.

Reprezentan i de companii, intervievati de echipa Hipo.ro, dezvaluie ce trebuie sa faci pentru a trece cu brio de procesul de recrutare, care sunt greselile pe care candidatii le fac frecvent, cum sa te asiguri ca le eviti si cum sa obtii intr-un timp scurt acces la locuri de munca in Timisoara, Iasi, Brasov, Cluj, Bucuresti sau oricare alt oras din tara. Am extras cateva dintre cele mai importante rezultate ale studiului si ti le prezentam mai jos.

Ce vor angajatorii?

Profilul candidatului ideal difera, in special in functie de domeniul in care ti-ai dorit sa iti construiesti o cariera. Conteaza foarte mult si experienta acumulata, astfel ca pentru junioare este indicat sa se implice in cat mai multe activitati pe perioada anilor de studiu – programe de internship si trainee, voluntariat, proiecte de practica. De asemenea, ca si tanara aflata la inceput de drum, trebuie sa iti demonstrezi proactivitatea si dorinta de a invata. In cazul unei profesioniste cu experienta anterioara, importante sunt rezultatele obtinute la ultimul job. Surpriza anului 2016 este cresterea importantei renumelui companiei pentru care ai lucrat in trecut, care a devenit un criteriu important in selectie si recrutare.

Citește și:

Dos and dont’s pentru femei determinate

Principala ta arma este CV-ul. Acorda-i atentia cuvenita si ai grija sa fie impecabil de la primul pana la ultimul rand. In ceea ce priveste lungimea lui, ai grija sa nu depaseasca cu mult doua pagini. Chiar daca experienta ta anterioara este foarte vasta, selecteaza acele abilitati, competente si activitati care te recomanda pentru locul de munca pe care ti-l doresti. Importanta este si poza atasata CV-ului, care trebuie sa reflecte profesionalism si seriozitate.

cum sa obtii un job in 2016

Documentarea despre companie este, asa cum stim, esentiala. Orice angajator va fi impresionat de volumul de informatii pe care il ai despre proiectele anterioare, despre planurile de viitor ale companiei, despre reusitele lor. Site-ul companiei este un mediu potrivit de informare, precum si informatiile din publicatiile de specialitate sau profilele de pe site-urile de recrutare si retelele de socializare. Aceste informatii te vor ajuta si pe tine sa iti dai seama care urmeaza sa fie rolul tau in companie sau ce posibilitati de dezvoltare ai pe termen lung.

Citește și:

Ofera raspunsuri si informatii relevante

Incearca sa fii cat mai specifica in raspunsurile pe care le oferi angajatorului la intrebari. Fie ca sunt despre trecutul tau profesional sau planurile de viitor, fie ca sunt despre ceea ce cunosti despre companie. Interviul de angajare este sansa ta sa completezi informatiile din CV si sa demonstrezi ca iti doresti jobul respectiv si esti pregatita pentru toate provocarile pe care le presupune.

Nu vorbi doar despre task-urile de la ultimul job. Incearca sa pui accent pe amprenta pe care ai lasat-o in proiectele la care ai participat, pe contributia ta si pe reusitele tale. Daca este cazul, poti mentiona chiar si cateva situatii de criza peste care ai trecut cu brio, in special daca actiunile tale au dus la rezolvarea problemei.

Mentioneaza si setul de soft-skills pe care il detii. Competentele de baza pentru jobul la care aplici sunt foarte importante. Insa la fel de important este sa stii sa lucrezi in echipa, sa stii sa comunici eficient, sa fii orientat catre rezultate si sa urmaresti rezolvarea problemelor care pot aparea. Exemplificarea lor iti poate aduce puncte in plus, asa ca nu te sfii sa demonstrezi ca nu este vorba doar despre cuvinte cu care ai umplut paginile CV-ului, ci de asset-uri importante pe care le detii.

Demonstreaza flexibilitate in modul de lucru, dar si in asteptarile pe care le ai. Incercarea de a arde etape si de a avansa prea rapid la un loc de munca se poate dovedi un dezavantaj pe termen lung. In discutia cu angajatorul asigura-te ca mentionezi faptul ca esti pregatita sa asimilezi noi informatii, sa cresti alaturi de companie si ca implicarea ta va fi constanta pe parcursul intregii colaborari. Nu pica, insa, in extrema cealalta. Plafonarea si acceptarea unor situatii cu care nu te simt confortabil nu trebuie sa faca parte din planurile tale de viitor.

Citește și:

piata de munca

Situatia de pe piata fortei de munca in prezent

Numarul locurilor de munca in Timisoara, Bucuresti, Iasi, Cluj si celelalte orase mari din tara a crescut in 2016 – lucru confirmat de 96% dintre companiile participante la Raportul Piata fortei de munca in 2016, realizat de Hipo.ro. Jumatate dintre acestia au in plan angajari masive, care includ marerea echipei cu peste 10 candidati. Situatia pozitiva este confirmata si de studiul realizat de ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Domeniile cel mai bine reprezentate ca numar de joburi disponibile sunt IT Software, Vanzari, Customer-Support, Inginerie si Contabilitate-Finante. Ca si regiuni, cele mai bune vesti vin Centrul si Nord-Vestul tarii, precum si din Sud-Vest. In continuare companiile medii si mari sunt cele care au planurile cele mai serioase de dezvoltare in 2016.

Citește și:

Ia in considerare sfaturile de mai sus si nu va mai trebui sa ai emotii inaintea interviului de angajare. Mult succes!

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
26 Mai 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.