Setari Cookie-uri

Amenajarea camerei copilului – idei creative

Un proiect de amenajare a camerelor de copii poate fi o provocare interesantă. Succesul unui astfel de proiect în continuă evoluție, dat fiind faptul că interesele celui mic se schimbă odată cu vârsta, depinde și de deschiderea ta de a vedea lumea prin ochii lui.

Decorarea camerei copiilor mici, fie că vorbim de bebeluși sau preșcolari, diferă foarte mult de cea a școlarilor sau a adolescenților, pentru că se referă la etape distincte ale dezvoltării lor cognitive și emoționale.

Indiferent că o amenajezi în mansarda, că stai la vilă și dispui de spațiu foarte mult sau că stai într-un apartament mic, la prima vedere, totul pare foarte complicat, însă, dacă acorzi atenție câtorva aspecte, cum sunt și aceste idei de amenajare pentru camera copiilor, vei putea face alegeri inspirate.

Siguranta este pe primul loc

Intr-o camera pentru copil trebuie sa existe neaparat lumina naturala, o sursa de aer proaspat, o incalzire buna si piese de mobilier confortabile, cu colturi rotunjite. Chiar daca cel mic este bebelus si inca nu a inceput sa exploreze incaperea, aceasta trebuie sa fie sigura, indiferent care vor fi primele sale aventuri.

Citește și:

Trebuie sa instalezi sisteme de siguranta pentru prize, pat, usi si ferestre, iar daca mobilierul nu are colturi rotunjite, vei monta protectii pentru muchiile si colturile acestuia.

Ai grija si la podea: daca este prea alunecoasa, foloseste benzi adezive antialunecare, iar daca optezi pentru un covor, ai grija sa fie antiderapant.

Temperatura in camera copilului trebuie sa fie mentinuta, in orice anotimp, intre valorile de 20 si 22 de grade, dar vara acest lucru se poate dovedi dificil de realizat.

Sursele de lumina artificiala intensa sau in numar mare nu-si au locul aici, fiind suficient un singur corp de iluminat principal si o veioza.

Amenajează camera luând în calcul trei zone principale – camera copiilor poate fi împărțită în trei mari zone

In funcție de activitățile pe care cei mici le au în acest spațiu: zona de joacă, de odihnă și de studiu; prin urmare, din dormitorul copilului nu vor lipsi un pat, un hamac sau un fotoliu în care cel mic să poată dormi sau citi, un spațiu dedicat jocurilor (poate fi un cort, covorul din mijlocul camerei) și un birou mic pe care să-și poată modela plastilina, să deseneze ori să își facă temele.

Citește și:

Optează pentru materialele naturale

Indiferent ce design alegi pentru camera copilului tău, asigură-te că folosești materiale naturale în acest scop, pentru că cei mici au un sistem imunitar care nu este foarte bine dezvoltat și pot să apară diverse alergii sau alte reacții la substanțele toxice; așadar, alege vopsele pe bază de apă pentru decorarea pereților, pentru pardoseală mergi pe varianta parchetului laminat sau a plutei;

Totodată, încearcă să nu pui în dormitorul copiilor mochetă sau covoare masive, pentru că au tendința să se tăvălească tot timpul, mai ales când sunt mici, astfel că niște carpete mici, ușor de curățat, reprezintă o alternativă bună;

De asemenea, în ceea ce privește lenjeriile sau perdelele, optează pentru bumbac, in.

Citește și:

Amenajează camera copiilor astfel încât să le stimulezi creativitatea

Copiii au imaginație bogată și sunt fascinați de povești, indiferent că este vorba de cărți, desene animate, filme, documentare; este bine să creezi un spațiu în care creativitatea lor să fie stimulată, adică să aibă libertatea de a se exprima cum doresc; prin urmare, alege o tematică potrivită universului din care vor să facă parte, lasă-le spațiu de acțiune, montează o tablă pentru desenat, un cort sau optează pentru un pat ieșit din tipare.

Tablourile conferă casei o atmosferă de relaxare și confort.

Pentru camera copiilor, sunt potrivite tablourile luminoase, vesele, cu personaje din basme, animăluțe sau, în funcție de vârstă, ilustrații cu diferite lucruri care redau pasiunile copilului, călătorii, arhitectură, sport etc

Citește și:

Incercati sa va organizati cat mai bine atunci cand vine vorba despre stocurile de care veti avea nevoie dar si de plasarea acestora cat mai aproape de zona in care va veti afla. Este important ca cel mic sa nu ramana nesupravegheat nici macar o secunda.

Prin urmare, incercati sa folositi tot felul de organizatoare sau piese de mobilier care sa va permita sa depozitati tot ceea ce veti avea nevoie cat mai aproape de patutul celui mic sau de masuta de infasat.

Obiectele care v-au apartinut in copilaria dumneavoastra pot aduce un plus de personalitate dar si de intimitate camerei celui mic.

Ii veti putea povesti cand va mai creste care este istoria din spatele acelui obiect si cum a ajuns el sa fie folosit in aceasta camera.

Puteti de asemenea sa va puneti creativitatea la lucru si sa realizati propriile obiecte decorative.
Incercati sa va bucurati de aceasta experienta impreuna cu cei apropiati dumneavoastra.

Citește și:

Acesta este locul in care va veti bucura de momente de liniste alaturi de cel mic, este locul in care va veti face o mie de planuri si veti visa la viitor.

De ce sa nu va acordati timp suficient pentru a-l decora asa cum v-ati dorit intotdeauna?

foto depositphotos.com

Vizionare placuta


Kudika
21 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.