Setari Cookie-uri

Expoziția ”Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi”

Muzeul Național de Artă al României, în parteneriat cu Ambasada Republicii Turcia în România, anunță deschiderea expoziției de pictură contemporană Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi în perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, în Sălile Kretzulescu (intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu).

Devrim Erbil s-a născut în anul 1937 în Uşak, centrul Regiunii Egee a Turciei, și a deschis sute de expoziţii personale atât în Turcia, cât și la nivel internațional. De-a lungul carierei sale artistice, a inițiat numeroase expoziții mixte care au promovat arta Turciei în diferite orașe din lume (Alexandria, Belgrad, Sofia, Kuwait), a publicat articole în reviste de artă, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul și din anul 2004 Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care îi poartă numele.

Expoziția Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi prezintă 29 de picturi și o țesătură din mătase, create de artist în perioada 1989 – 2023. În viziunea pictorului, un artist ar trebui să debuteze inspirându-se din tradiția țării sale. Așa că, începând cu anii 1970, a început să picteze abstracții ale peisajelor urbane și naturale din orașele anatoliene și din Istanbul. Erbil desenează vederi de sus într-un stil abstract contemporan și peisaje cu o compoziție care se bazează pe schițe, stabilind o legătură cu picturile tradiționale turcești în miniatură. Lucrările sale nu sunt simple imitații ale miniaturii tradiționale, ci sunt lucrări moderne, originale, colorate cu o cantitate imensă de detalii realiste.

Citește și:

Cu o experiență de 25 de ani în domeniul artistic, curatorul evenimentului, Yildiz Ibram este fondatoare a două asociații de artă în Romania şi la Istanbul. A absolvit studiile universitare de masterat la Universitatea Națională de Arte din București. A realizat proiecte culturale atât în România, cât şi în Turcia, în colaborare cu instituții publice şi private, printre care Ministerul Culturii şi al Turismului din Turcia, Ambasada României la Ankara, Institutul Cultural Român de la Istanbul, Institutul Cultural Turc „Yunus Emre”, Muzeul National al Literaturii Române, Muzeul Țăranului Român, Academia Română.

Vizionare placuta


Carmen este redactor-șef Kudika.ro și scrie de când își aduce aminte. A început cu integrame sustrase pe furiș de la tatăl ei și 30 de ani mai târziu se relaxează...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.