Setari Cookie-uri

Luna iubirii vine cu daruri și speranță, dar și cu un semnal de alarmă: atenție la scam-urile romantice

Pentru că azi este Ziua Îndrăgostiților - Valentine's Day - și în curând vom sărbători și Dragobetele, Revolut, banca digitală cu peste 3,5 milioane de clienți retail în România, vine cu câteva recomandări pentru a evita înșelătoriile de tipul ”romantic scam”, tot mai des întâlnite pe internet.

Ele afectează în mod egal și bărbații și femeile, dar mai ales persoanele care sunt singure și fac cunoscută această informație despre ele sau utilizează platforme de dating pentru a-și găsi perechea. Mecanismul fraudei este simplu - victimele sunt atrase într-o relație care la început pare o iubire ca în povești, pentru ca mai apoi să se transforme într-un coșmar.

Potrivit datelor interne Revolut, scam-urile romantice reprezintă 1% din așa numitele scam-uri cu autorizare de plată push (APP), prin care escrocii își păcălesc victimele să le trimită bani într-un cont care este de cele mai multe ori golit instantaneu. Un studiu realizat de compania BioCatch, specializată în securitate cibernetică comportamentală, arată că numărul scam-urilor romantice a crescut cu 19% în 2023. Și Global Anti-Scam Alliance indică faptul că apelurile telefonice și mesajele text au fost cel mai des întâlnite în acest tip de escrocherie, iar Facebook și Whatsapp sunt canalele de comunicare preferate de infractorii sentimentali. Doar 59% dintre cazurile de scam-uri romantice au fost raportate către autorități, potrivit aceleiași surse.

Citește și:

Scam-urile romantice” implică, în primul rând, o înșelăciune prin care o victimă este convinsă de ”un escroc sentimental” să-i transfere bani. Se cunosc pe o platformă de întâlniri sau prin social media, victimele sunt convinse că au o relație de iubire autentică și nu găsesc nimic greșit în a da bani persoanei cu care se află într-o relație, chiar dacă virtuală. Iar, potrivit datelor analizate de experții Revolut, cei care se folosesc de astfel de scheme pentru a înșela persoanele cunoscute prin platforme pe Internet sunt activi cu precădere în timpul vacanței de iarnă sau în preajma sărbătorilor dedicate iubirii, în februarie.

Scam-urile romantice sunt printre cele mai complicate de investigat și urmărit, nu doar din cauza efectelor financiare, de cele mai multe ori semnificative, dar și pentru că le provoacă adevărate traume psihice victimelor. Acestora le este foarte greu să admită înșelăciunea sau să o recunoască”, declară David Eborne, Directorul Departamentului Antifraudă de la Revolut.

Citește și:

David Eborne mai spune că „cererile de bani sunt foarte emoționale, iar escrocii invocă nevoia de bani pentru a-și plăti niște datorii importante sau pentru a face intervenții medicale urgente. Uneori conving victimele să investească sume mari pe platforme de investiții false sau frauduloase, ca să își poată construi împreună un viitor.” Ulterior, acest tip de relație, de cele mai multe ori ultra-confidențială sau clandestină, se transformă în sursa unor reacții vehemente din partea victimelor, care nu doresc să discute despre acești parteneri secreți.

Cum funcționează scenariul unei înșelătorii romantice prin internet?

  • Iubirea e fulgerătoare și misterioasă. Încă din primele conversații, escrocii sentimentali își exprimă sentimentele puternice față de victimă și chiar îi mărturisesc iubirea. Pare că nu sunt interesați de o întâlnire în viața reală și mereu găsesc scuze - un loc de muncă solicitant, munca în străinătate, situații neprevăzute care apar frecvent și trebuie rezolvate urgent etc. Răufăcătorii sentimentali nu spun prea multe despre viețile lor și au profiluri foarte discrete pe social media sau pe platformele de dating.

    Citește și:
  • Iubirea întâmpină multe obstacole. Agresorii duc vieți complicate, cu multe probleme care nu pot fi rezolvate decât cu … bani. Dar întotdeauna e vorba despre banii tăi, nu despre ai lor.

  • De la aplicația de dating la mesageria instant. Deși cele mai multe scam-uri romantice încep pe aplicațiile de dating, escrocii le propun de cele mai multe ori victimelor să se mute în alt mediu, cum ar fi direct pe email sau prin WhatsApp.

Și câteva atenționări și recomandări:

  • Nu înfrunta singur/ă o astfel de situație. Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai fi ținta unei astfel de escrocherii, discută cu prieten sau cu un membru al familiei și cere-i părerea. Din nefericire, dacă ceva pare prea frumos ca să fie adevărat se prea poate ca instinctele să nu te înșele.

  • Scoate banii din ecuația iubirii. Dacă o relație evoluează prea rapid și dacă apar discuții despre un posibil sprijin financiar sau despre dependența financiară, este mai bine să-ți protejezi și spiritul și contul bancar și să cauți o relație mai potrivită. În iubire, banii nu prea au ce căuta.

  • Fă-ți timp să parcurgi lecțiile antifraudă din aplicația Revolut, pentru a vedea cum funcționează mecanismele unor astfel de escrocherii.

  • Nu da nimănui datele personale sau datele de acces la fondurile personale, carduri bancare, aplicații de digital banking. Nici chiar celor care susțin că ești „iubirea vieții lor”.

    Citește și:
  • Învață din greșelile altora - vizionează sau revezi documentarul „Escrocul de pe Tinder” (The Tinder Swindler) ca să înveți să depistezi semnele unei escrocherii romantice pe internet.

Vizionare placuta


Kudika
14 Februarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.