Setari Cookie-uri

Cum să-ți menții independența în relație fără să îți neglijezi partenerul: Sfaturi pentru a menține un echilibru sănătos

Astăzi specialiștii ne-au informat deja prin multiple canale de comunicare despre faptul că gelozia excesivă, jignirile, manipularea, controlul vieții celuilalt reprezintă componente ale relațiilor toxice. Avem nevoie de libertate personală pe parcursul întregii vieți, indiferent dacă suntem sau nu implicați într-o relație de cuplu sau de familie. Spațiul nostru personal este cel care ne definește, cel în care creștem și ne dezvoltăm, cel care ne ajută să ne menținem în echilibru emoțional și spiritual.

Iată de ce se vorbește tot mai des despre importanța independenței în relații. Această independență nu afectează cuplu, nu înseamnă neîncredere sau infidelitate, ci din contră, înseamnă principii sănătoase, respect reciproc, asumare și responsabilitate.

Iată câteva sfaturi pentru a ne menține independența în cuplu, însă fără a afecta relația pe care o avem cu partenerul de viață.

Găsește un echilibru între muncă și viața în doi

Munca este cea care îți asigură independența financiară, indiferent dacă veniturile tale vin dintr-un job activ, muncă la domiciliu sau afacere personală.

Munca ocupă poate cel mai mult timp din viața noastră de adult, iar peste acest neajuns adăugăm și stresul, oboseala, indispoziții pe care le putem aduce și în relație.

Citește și:

Tocmai de aceea este important ca fiecare cuplu să găsească un echilibru între aceste două domenii din viață. Fiecare cuplu are ritmul sau, necesitățile sale, așadar nu există o formulă general valabilă.

Singurul numitor comun este ca ambii parteneri să fie de acord cu deciziile dintre muncă și viața în doi. Altfel, unul dintre parteneri se poate simți neglijat, nedreptățit, poate acumula frustrări.

Pentru a ajunge la acest echilibru sunt foarte importante valorile în viață. Dacă partenerul vede relația perfectă cea în care femeia este casnică, pe când partenera este o femeie de carieră, foarte probabil numitorul comun de are vorbeam mai sus nu va fi atins.

Iată de ce valorile de bază este bine să fie comune, ca cuplul să poată construi o relație sănătoasă și longevivă.

Citește și:

Planificarea timpului personal

În zilele noastre avem foarte multe responsabilități de dus contracronometru, care concurează cu nevoile și dorințele noastre personale.

Este o artă deja să reușești să găsești un echilibru între responsabilități și a face ce îți place.

Tocmai de aceea planificarea timpului te ajută să evidențiezi ativitatile care îți consumă cele mai multe resurse, precum și posibile ocazii de a obține timp suplimentar pentru tine.

Notează în agendă ceea ce ai de făcut, dar și ceea ce ți-ai dori să faci pentru tine, poate chiar hobby-uri de care vrei să te ocupi pe viitor sau pași pentru a-ți împlini visurile, cum ar fi înscrierea la un curs.

Aranjează prioritățile pe zile în agendă, apoi caută să introduci cât mai multe planuri din a doua listă.

Citește și:

Această activitate îți va aduce mai multă împlinire personală, dar și eficiență în tot ceea ce faci, dându-ți oportunitatea de a te dezvolta emoțional și spiritual.

Pe de altă parte, planificând, sigur nu vei rata timpul petrecut alături de partener, astfel încât cuplul să nu sufere.

cum sa iti mentii independenta in relatii Foto: Ground Picture/ shutterstock.com

Păstrează legătura cu prietenii și familia

Acesta este un punct cheie al independenței tale. De cele mai multe ori, în relațiile toxice, atunci când partenerul dorește să dețină controlul asupra vieții tale, printre primele presiuni pe care le va face asupra ta va fi să te izoleze de prieteni și familie, sub orice pretext.

Dacă treci printr-o astfel de experiență, te aflii sub semnal de alarmă.

Partenerul tău e în relație cu tine și te acceptă cu relațiile tale cu tot, relații care sunt ALE TALE și nu ale cuplului. Dacă nu ii place de cineva din anturajul tău, atunci nu vă întâlniți împreună cu acea persoană.

Citește și:

Indiferent de situație, este doar alegerea ta la ce prietenii renunți și nu ar trebui să fii influențată de către partener.

În cazul unei despărțiri, nu uita că poți avea o reală nevoie de ajutorul celor dragi și al prietenilor. Ei sunt backup-ul tău.

Negociază spațiul comun împreună cu partenerul

Dacă relația voastră a avansat și locuiți împreună, este important ca ambii parteneri să aibă și spațiul lor personal în locuință. Aceste delimitări nu fac referire la separare, ci la o intimitate proprie, importantă și chiar obligatorie pentru sănătatea emoțională.

Nu renunța la independența financiară

Oricât de tentant ar fi ca partenerul să îți ofere tot ceea ce îți dorești, specialiștii în relații atrag atenția că renunțarea la independența financiară reprezintă de multe ori o capcană pentru cuplu, o capcană pentru suflet.

Citește și:

Practic oferă o rampă de dependență, care va atrage după sine atât remușcări, frustrări, cât și o serie de critici și reproșuri care ar putea veni din partea celuilalt.

În plus, viața este imprevizibilă. Dacă celălalt pățește ceva? Dacă te părăsește? Dacă el rămâne fără loc de muncă?

Este ideal ca amândoi să fiți independenți financiar într-o relație.

Menținerea independenței într-o relație se referă la găsirea unui echilibru între nevoile individuale și cele comune. Înțelegerea și susținerea reciprocă sunt fundamentale pentru o relație sănătoasă și armonioasă.

Sursa foto articol: Ivanko80/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Ianuarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.