Premiera: Poveste fatala

Premiera: Poveste fatala
Kudika
7 Ianuarie 2010

“Tell-Tale” (tradus la noi prin neoriginalul “Poveste fatala”) va fi adus de Odeon in cinematografe incepand de maine, 8 ianuarie. Intr-adevar, titlul americanilor se inscrie printre cuvintele cvasi-intraductibile ale limbii engleze, dar cu atat mai mult el este incarcat de expresivitate – iar printre primii care s-au folosit de ea pentru a stoarce un efect terifiant a fost scriitorul Edgar Allen Poe. Nuvela sa, “The Tell-Tale Heart”, sta la baza acestei reinterpretari care nu se compara, desigur, cu mustosul studiu psihologic din 1843 – insa dozeaza destul de abil suspansul incat sa merite vizionarea.

Ca fapt divers, impactul unui film, cand e scos la rampa pentru prima oara, da tonul prea multor cronici ulterioare – insa iata ca ma vad obligata sa mentionez si eu aici intamplarea nefericita de la vizionarea “Tell-Tale”, in cadrul festivalului din Tribeca. Un spectator a lesinat si proiectia a fost oprita ca individul sa fie dus de urgenta la spital... dupa ce am vazut scena cu pricina din film, pot doar sa spun ca o astfel de reactie fizica la ea e de inteles!

Realizat de Ioanina

Imaginile, bulversante, rapide, angoasante alaturi de bubuitul inimii care se cere razbunata, descind pe nerasuflate in taram horror, cu fiecare noua crima comisa de Terry la indemnul (impropriu spus) propriei inimi. Constiinta lui se zbate in nisipuri miscatoare, si noi odata cu ea, apropiindu-ne pe dibuite si pe nesimtite de satisfacerea unei sete de razbunare absolut ininteligibila. Cu alte cuvinte, pana la deznodamant, suntem ca picati din cer, intr-o poveste condusa in proportie coplesitoare de... un organ intern – cu amintiri, comenzi si alte-asemenea pretentii.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri