Setari Cookie-uri

6 Remedii naturiste pentru scăderea colesterolului

Nivelul ridicat de colesterol din sânge este favorizat de stilul de viață dezechilibrat

Fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa activității fizice, obezitatea, alimentația nesănătoasă sunt factori de risc pentru hipercolesterolemie. Totuși, vârsta înaintată, unele afecțiuni cronice și factorii genetici pot fi, de asemenea, implicați în apariția acestei tulburări. Medicul îți poate recomanda medicamentele potrivite pentru a reduce nivelul colesterolului. Cu toate acestea, optimizarea stilului de viață este în continuare esențială. Iată care sunt recomandările și remediile naturiste utile pentru reducerea nivelului de colesterol.

Recomandări

În primul rând, înainte să îți îndrepți atenția către suplimentele alimentare, este important să îți îmbunătățești stilul de viață și să elimini factorii care duc la hipercolesterolemie:

Citește și:
  • Fă mai multă mișcare (minim 30 de minute în fiecare zi)!

  • Evită fumatul și consumul excesiv de alcool!

  • Urmează o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, leguminoase boabe (linte, năut, fasole), cereale integrale. Alege carnea slabă de pui sau pește, în detrimentul celei roșii și organelor de animale. Limitează consumul de ouă la 7 pe săptămână și înlocuiește lactatele integrale cu cele degresate! Evită alimentele procesate industrial (fast-food, produse de patiserie, snacks-uri) și nu prăji alimentele în ulei! Include în dietă ulei de măsline extravirgin, nuci, avocado și semințe!

  • Încearcă să scazi în greutate prin îmbunătățirea calității alimentației și sport regulat. (1, 2)

Remedii naturiste pentru hipercolesterolemie

Citește și:

Anumite produse naturiste pot fi utilizate ca adjuvant la tratament, alături de optimizarea stilului de viață, pentru a reduce nivelul colesterolului.

1. Suplimentele cu usturoi

S-a dovedit că suplimentele cu usturoi pot scădea pe termen scurt nivelul colesterolului. Cu toate acestea, se pare că usturoiul crește riscul de sângerare, astfel încât nu se recomandă la persoanele aflate sub tratament anticoagulant (3).

2. Fitosterolii

Fitosterolii sunt compuși care se găsesc în cereale, uleiuri vegetale, legume. Aceștia împiedică absorbția colesterolului în intestin (3). Totuși, fitosterolii se găsesc în cantități mici în alimente. De aceea, se recomandă suplimentele cu fitosteroli ca tratament pentru scăderea colesterolului.

3. Drojdia de orez roșu

Citește și:

Drojdia de orez roșu se găsește sub formă de capsule. Aceasta conține un compus numit monacolină K, ce s-a dovedit eficient în reducerea colesterolului total și LDL („rău”) (4).

4. Psyllium

Semințele și tărâțele de psyllium sunt un remediu eficient pentru reducerea colesterolului, deoarece sunt o sursă excelentă de fibre (3). Acestea se pot adăuga în terci sau iaurt. Fibrele reduc absorbția intestinală a colesterolului, eliminându-l din organism.

5. Policosanol

Policosanolul s-a dovedit eficient în reducerea colesterolului în numeroase studii (3). Acesta reprezintă o substanță obținută din trestia de zahăr sau din ceara de albine. Acest supliment ar putea reduce producția de colesterol la nivelul ficatului și ar crește descompunerea LDL-colesterolului (5).

Citește și:

6. Astragalus

Astragalus este o plantă utilizată în China ca remediu tradițional pentru bolile cardiovasculare. Conform studiilor, compușii antioxidanți din astragalus (flavonoidele) pot reduce nivelul colesterolului total și LDL, având astfel efecte protective asupra sistemului cardiovascular (6).

Prin urmare, ai la îndemână o serie de remedii care pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de grăsimi din sânge. Totuși, acestea nu înlocuiesc medicamentele prescrise de medic, nici o alimentație echilibrată.

Referințe:

  1. Grey, Heather. “Everything You Need to Know about High Cholesterol.” Healthline, Healthline Media, 12 Oct. 2021, www.healthline.com/health/high-cholesterol. Accessed 26 Mar. 2023.

  2. High Cholesterol - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/diagnosis-treatment/drc-20350806. Accessed 26 Mar. 2023.

    Citește și:
  3. Alternative Treatments for High Cholesterol.” WebMD, WebMD, 8 July 2004, www.webmd.com/cholesterol-management/high-cholesterol-alternative-therapies. Accessed 26 Mar. 2023.

  4. Red Yeast Rice.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/drugs-supplements-red-yeast-rice/art-20363074. Accessed 26 Mar. 2023

  5. POLICOSANOL: Overview, Uses, Side Effects, Precautions, Interactions, Dosing and Reviews.” Webmd.com, 2013, www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-137/policosanol. Accessed 27 Mar. 2023.

  6. Wang, Deqing, et al. “Study of the Effects of Total Flavonoids of Astragalus on Atherosclerosis Formation and Potential Mechanisms.” Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2012, 2012, pp. 1–10, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3306992/, https://doi.org/10.1155/2012/282383. Accessed 26 Mar. 2023.

    Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.