Setari Cookie-uri

6 cauze importante de infertilitate și ce semnifică acestea

Află aici șase exemple de cauze importante de infertilitate, precum și care este semnificația fiecăruia dintre acestea. ===▷▷▷

Infertilitatea este o problemă medicală delicată cu care, din nefericire, se confruntă din ce în ce mai multe cupluri. Pe lângă cauzele majore binecunoscute și documentate în sfera medicală, există și o serie de factori mai puțin evidenți care, totuși, pot avea un impact semnificativ asupra fertilității atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Fie că ai trecut deja printr-o sarcină, îți dorești să ai una într-un anumit moment al vieții, fie că pur și simplu te interesează acest subiect, este bine să fii la curent cu modul în care funcționează și poate fi afectată fertilitatea.

  1. Vârsta (în cazul femeilor și bărbaților)

Chiar dacă fereastra de fertilitate este încă disponibilă și ovulația este prezentă, fertilitatea feminină scade considerabil odată cu atingerea vârstei de 35 de ani și până la momentul instalării menopauzei.

Citește și:

La femeile de peste 40 de ani se consideră că șansele medii de concepție naturală se situează la sub 10% pe ciclu.

În plus, spre deosebire de femei, bărbații pot prezenta o perioadă de fertilitate mai îndelungată. Totuși, studii recente arată faptul că odată cu atingerea vârstei de 40-45 de ani, numărul de spermatozoizi și calitatea acestora descresc.

Pentru a putea identifica șansele unei concepții, un test infertilitate este, cu siguranță, cea mai la îndemână și sigură metodă.

  1. Greutatea corporală (în special în cazul femeilor)

Atât greutatea scăzută (indice de masă corporală sub 20), cât și obezitatea (indice de masă corporală peste 30) pot interfera cu procesul fiziologic de ovulație și, implicit, cu fertilitatea.

Citește și:

Imaginea de sine și aspectul pe care și-l dorește fiecare este un aspect subiectiv. În schimb, atunci când greutatea corporală începe să impacteze buna funcționare a organismului, consilierea nutrițională și atingerea unei greutăți optime pot îmbunătăți șansele de concepție și, totodată, starea de sănătate ca întreg.

  1. Stresul (în cazul femeilor și bărbaților)

Stresul este deja un subiect bine cunoscut, înrădăcinat și menționat într-o multitudine de procese patologice.

Nivelurile mari de stres cronic conduc în timp la dereglări hormonale ce pot împiedica ovulația și afecta numărul și calitatea spermatozoizilor. Prin urmare, identificarea factorilor stresori și aplicarea tehnicilor de relaxare pot deveni elemente esențiale pentru fertilitate.

Citește și:

În situația în care te simți copleșit și/sau pur și simplu îți dorești o îndrumare în managementul stresului, nu ezita să ceri ajutor specializat.

  1. Nivelul de testosteron (în cazul bărbaților)

Nivelurile scăzute de testosteron și/sau excesul de estrogen pot afecta producția și funcția spermatozoizilor. Acest fenomen afectează implicit și fertilitatea.

Pentru a putea identifica factorul subiacent, dozarea hormonilor și tratamentul țintit sunt măsuri necesare în cazul cuplurilor ce doresc concepția.

  1. Diabetul zaharat (în cazul bărbaților)

Mai multe boli cronice, cu reprezentantul principal diabetul zaharat, sunt cauze majore de infertilitate.

Netratat, diabetul are ca și consecință creșterea necontrolată a nivelului de glucoză din spermă, afectând mobilitatea și viabilitatea spermatozoizilor. Astfel, menținerea glicemiei în limite normale este esențială.

Citește și:
  1. Medicația (în cazul ambelor sexe)

Majoritatea tratamentelor medicamentoase vin cu un număr mai mic sau mai mare de efecte adverse, majoritatea fiind doar temporare. Unele dintre acestea pot avea un impact asupra fertilității atât feminine, cât și masculine (ex.: tratamentele antidepresive).

Prin urmare, pentru a te putea asigura că niciun factor extern nu va influența dorința ta de concepție, este important să discuți întotdeauna cu medicul tău curant în scopul identificării posibilelor medicamente ce pot interfera cu fertilitatea.

În concluzie, identificarea și tratarea specifică a factorilor de risc mai subtili, alături de celelalte cauze majore deja bine cunoscute, constituie o etapă esențială înspre îmbunătățirea șanselor de succes în depășirea infertilității. Consilierea și investigațiile medicale complete sunt recomandate pentru toate cuplurile ce întâmpină dificultăți în concepere, indiferent din ce cauză provin acestea.

Citește și:

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Septembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.