Setari Cookie-uri

Chirurgia robotică da Vinci Xi: indicații și beneficii

Chirurgia robotică este o tehnologie medicală de ultimă oră ce combină precizia și dexteritatea robotică cu expertiza și cunoștințele medicale umane și care a devenit, într-un timp relativ scurt, un instrument valoros și de neînlocuit în chirurgia modernă.

Această tehnologie a cunoscut o dezvoltare rapidă în ultimii ani, iar în prezent cel mai avansat sistem de chirurgie robotică disponibil pe piața medicală internațională este sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi.

Cum funcționează sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi?

Robotul da Vinci este descris ca o combinație între laparoscopia convențională și tehnologia robotică de înaltă precizie. Acest sistem complex este compus din trei elemente esențiale: o consolă, bratele robotice multiarticulate și un monitor.

Consola reprezintă „punctul de comandă” al chirurgului, de unde acesta poate controla în timp real mișcările brațelor robotice. Aceste brațe se transformă practic într-o extensie a mâinilor chirurgului, fiind capabile să execute mișcări de o precizie și finețe extraordinare. Mai mult decât atât, datorită brațelor multiarticulate, sistemul robotic are un grad libertate a mișcărilor imposibil de reprodus de către mâna umană.

Citește și:

Monitorul, pe de altă parte, oferă o vizualizare 3D detaliată a structurilor organismului uman. Cu ajutorul acestuia, medicul chirurg poate observa în detaliu chiar și cele mai mici structuri, mărite de până la 10 ori, ceea ce permite efectuarea de proceduri chirurgicale delicate cu o acuratețe crescută.

Indicațiile chirurgiei robotice da Vinci Xi

Chirurgia robotică da Vinci X are o gamă largă de aplicații. Intervențiile de chirurgie robotică în cadrul spitalelor MedLife reprezintă, de exemplu, o opțiune de tratament în urologie, chirurgia peretelui abdominal, ginecologie și oncologie.

În urologie, robotul da Vinci este ideal pentru intervențiile complexe ce necesită o rigurozitate specială, cum ar fi tratamentul tumorilor prostatei, tumorilor renale, vezicale, malformațiilor sau adenoamelor. Sistemul da Vinci Xi oferă rezultate optime și în chirurgia peretelui abdominal, în special în tratamentul eventrațiilor (herniilor incizionale) complexe și al altor tipuri de hernii abdominale, prin restabilirea funcționalității peretelui abdominal.

Citește și:

Rezultate excelente s-au obținut și în ginecologie, unde sistemul robotic da Vinci a fost și este utilizat în tratamentul a diverse tipuri de cancer, precum și a endometriozei, dar și în oncologie, în numeroase afecțiuni.

Beneficiile chirurgiei robotice da Vinci Xi

Comparativ cu chirurgia tradițională deschisă sau chiar și cea laparoscopică clasică, intervențiile chirurgicale efectuate cu robotul da Vinci Xi oferă o serie de avantaje semnificative, atât pentru pacienți, cât și pentru chirurgi.

Prin utilizarea acestui sistem de chirurgie robotică, pacienții se pot bucura de o recuperare mai rapidă, datorată inciziilor mici și traumelor reduse produse în timpul intervenției. Asta înseamnă că vor sta mai puțin timp în spital și că vor putea reveni mai repede la activitățile lor normale. În plus, riscul de infecții, sângerări și alte complicații este redus semnificativ. Tot în ceea ce privește avantajele pentru pacienți, chirurgia robotică este asociată cu o durere postoperatorie mai redusă, ceea ce reduce nevoia de analgezice și îmbunătățește confortul pacientului. Din punct de vedere estetic, inciziile mici determină apariția unor cicatrici mai puțin vizibile, lucru apreciat de mulți pacienți.

Citește și:

În cazul medicilor chirurgi, beneficiile chirurgiei robotice da Vinci Xi includ vizualizarea îmbunătățită și manevrabilitatea precisă. Sistemul 3D oferă o vizualizare detaliată și o perspectivă mai bună a câmpului operator, ceea ce le permite să lucreze cu o precizie sporită. De asemenea, brațele robotice au, după cum menționam mai sus, o gamă largă de mișcare și asigură o dexteritate sporită și control excepțional în timpul intervenției chirurgicale. Chiar și un eventual tremur al mâinilor chirurgului este aplanat datorită tehnologiei speciale de care dispune acest sistem robotic.

Vizualizarea și manevrabilitatea de grad înalt permit medicilor să abordeze cazuri foarte complexe în siguranță și cu rezultate mult mai bune pentru pacient, inclusiv cazuri ce ar fi fost clasificate ca imposibil de rezolvat prin chirurgie clasică sau laparoscopie convențională.

Citește și:

Chirurgia robotică da Vinci Xi reprezintă un progres tehnologic semnificativ în domeniul medical, oferind o serie de avantaje majore atât pentru pacienți, cât și pentru chirurgi. Precizia sa excepțională, vizualizarea îmbunătățită și mișcările avansate permit realizarea unor proceduri complexe cu traume reduse și rezultate optimizate pentru pacienți.

Surse:

https://www.medlife.ro/chirurgie-robotica

https://www.medlife.ro/chirurgie-robotica-da-vinci

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.