Setari Cookie-uri

Jumătate dintre tineri nu discută cu părinții despre viața sexuală și metodele contraceptive

Online-ul, prietenii și medicii – sursele preferate de tineri pentru a se informa în ceea ce privește viața sexuală

Cel puțin jumătate dintre tinerii din România nu discută cu părinții despre viața sexuală și metodele contraceptive, cea mai populară metodă de informare pentru ei fiind Internetul și website-urile de specialitate, relevă rezultatele unui chestionar online realizat de platforma digitală Planifică Neprevăzutul. Potrivit sondajului online, realizat pe baza a 1179 de răspunsuri, 50% dintre respondenți au declarat că nu au vorbit niciodată cu părinții despre viața sexuală, 40% susțin că au avut deja o discuție cu părinții, în vreme ce 10% spun că părinții au încercat să poarte această discuție cu ei, însă tinerii se informaseră deja din mediul online.

Planifică Neprevăzutul este o platforma online de educație sexuală și contraceptivă care împlinește anul acesta 10 ani de la lansare, timp în care a oferit informații și asistență online pentru peste 2.600.000 de utilizatori care au accesat website-ul.

Citește și:

Conform celui mai recent chestionar online al platformei în ultimul an (2022 – 2023), tinerii s-au informat cel mai des despre viața sexuală și contracepție din mediul online și site-uri de specialitate (61%), direct de la medic (19%) și de la prieteni (13%), iar restul de 6% spun că ”nu au avut nevoie”.

O serie de studii și rapoarte publicate în Europa au subliniat corelația directă dintre lipsa informării cu privire la viața sexuală și contracepție și vârsta precoce a debutului vieții sexuale, infecții cu transmitere sexuală și sarcini nedorite. „Acest lucru anulează cel mai des întâlnit mit și anume <<nu vorbesc cu copilul meu despre sex pentru că nu vreau să-i dau idei, să-l încurajez>>. În același timp, părinții au nevoie la rândul lor atât de cunoștințe serioase și corecte pentru a-și putea informa și instrui copiii, dar și de abilități de a oferi aceste cunoștințe. Pentru mulți dintre părinți, sexualitatea reprezintă o temă sensibilă, însă tinerii au nevoie de o alternativă sănătoasă de informare la toate dezinformările care îi înconjoară, iar această alternativă o reprezintă părinții”, subliniază Mihai Copăceanu, psiholog și doctor în medicină, precum și consultant Planifică Neprevăzutul.

Citește și:

Majoritatea covârșitoare a persoanelor chestionate, respectiv 84%, spun că au început să se informeze despre sex înainte să-și înceapă viața sexuală, iar 13%, după ce au făcut acest pas.

Întrebați în legătură cu cine i-a influențat să folosească o anumită metodă de contracepție, tinerii au răspuns că partenerul (36%), urmat de familie (17%), persoane cu notorietate în mediul online - cunoscute ca influenceri (17%), platforma Planifică Neprevăzutul (16%) și prietenii (11%), în vreme ce 3% declară că nu au discutat cu nimeni despre acest subiect.

Prezervativul, cea mai populară metodă contraceptivă

Cât privește utilizarea metodelor contraceptive, cel mai popular printre tineri se dovedește a fi prezervativul, folosit de 52% dintre respondenți, urmat de anticoncepționale (16%), metoda calendarului (5%), metoda retragerii (2%) sau alte metode (2%). Un procent de 9% din cei chestionați au declarat că nu folosesc nicio metodă de contracepție.

Citește și:

Motivele principale pentru folosirea metodelor de contracepție sunt evitarea unei sarcini nedorite (35%) și protecția față de bolile cu transmitere sexuală (BTS).

"Accesul la informații despre viața sexuală și contracepție este esențial pentru sănătatea și bunăstarea tinerelor. Deși este încurajator faptul că mulți tineri apelează la surse online de încredere pentru a se informa, este important să recunoaștem că medicul face mai mult decât a oferi informație: oferă educație, dă valoare și filtrează informațiile prin prisma experienței profesionale, oferind o altă perspectivă, adaptată fiecărui caz în parte. Ca medic ginecolog, consider că un consult medical este o oportunitate unică de a stabili o legătură, un parteneriat în care colaborarea medic – pacient va determina calitatea și siguranța alegerilor viitoare ale fiecărei paciente în parte.”, declară Dr Elena Ucenic, medic primar ginecologie, consultant Planifică Neprevăzutul.

Citește și:

Sondajul privitor la mediile de informare cu privire la viața sexuală și metodele contraceptive ale tinerilor din România, cititori ai platformei Planifică Neprevăzutul, a fost realizat în perioada aprilie-mai 2023, prin folosirea unui chestionar online, publicat chiar pe website-ul campaniei. La întrebările chestionarului au răspuns 1179 de persoane, cu vârste cuprinse între 14 și 45 de ani, din mediul urban (81%) și rural (19 %).

Vizionare placuta


Kudika
9 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.