Setari Cookie-uri

Probioticele previn recurența vaginitei bacteriene

Vaginoza sau vaginita bacteriană este cea mai comună formă de infecție vaginală. Aceasta afectează în principal femeile aflate la vârsta fertilă, modificându-le microbiomul și pH-ul intim.

Cauza? Vaginoza bacteriană este cauzată de o modificare a pH-ului și a florei bacteriene vaginale care, în condiții normale, este compusă din 45% lactobacili: considerate bacterii bune, acestea produc acid lactic, menținând mediul genital ușor acid. Pe măsură ce numărul de lactobacili scade, pH-ul și concentrația bacteriilor care nu fac parte din flora bacteriană normală, inclusiv Gardnerella, cresc.

Vaginita bacteriană recurentă

De altfel, vaginoza bacteriană este o patologie foarte frecventă și uneori dramatică pentru femei. Este un dezechilibru sau, mai bine spus, o disbioză a mediului vaginal. Aici, de fapt, coexistă numeroase bacterii care, atunci când sunt în echilibru, nu provoacă niciun fel de simptomatologie.

Însă, din cauze adesea necunoscute, acest echilibru este deranjat și apar unele bacterii care pot provoca tulburări persoanei. Vaginita este un proces inflamator infecțios sau neinfecțios al mucoasei vaginale și, uneori, este prezent cu inflamație a vulvei. Simptomele includ scurgeri vaginale, iritații, mâncărime și eritem.

Citește și:

De altfel, chiar și într-o stare sănătoasă, vaginul este colonizat de bacterii și unele ciuperci, dar, partea bună este că există un echilibru între acești germeni. În schimb, atunci când există o schimbare în mediul vaginal și echilibrul dintre bacterii și ciuperci este perturbat, se poate dezvolta o infecție fungică vaginală.

Cum tratezi vaginita fungică?

Antifungicele sunt utilizate pentru a trata infecția vaginală fungică în diferite forme, cum ar fi comprimate vaginale, unguente, sau supozitoare. Antifungicele tipice includ clotrimazol, ketoconazol sau fenticonazol. Cele mai multe dintre antifungice sunt utilizate pentru terapia topică a micozelor vaginale, dar, în unele cazuri, tratamentul sistemic cu comprimate este, de asemenea, util. Totodată, se recomandă utilizarea preparatelor pentru a construi mediul acid vaginal, cum ar fi culturile de bacterii lactice.

Citește și:

Probioticele previn recurența

Chiar dacă se tratează, principala problemă a vaginozei bacteriene este recurența, adică faptul că ciclic și în ciuda terapiilor cu antibiotice, pacienta trebuie să se confrunte din nou cu acest tip de tulburare fără a obține un tratament definitiv.

Soluția? Utilizarea probioticelor, atât vaginale cât și orale, poate reechilibra și repopula microbiomul vaginal modificat și, astfel, reduce și adesea elimină definitiv riscul acestor recidive.

Fără doar și poate, episoadele recurente de vaginoză fungică sau bacteriană pot afecta microbiomul, însă probioticele au capacitatea de a-l reechilibra și implicit, de a reduce recidivele. După tratamentul vaginozei bacteriene sau al celei fungice, este important să se acorde o importanță majoră igienei intime și stilului de viață pentru prevenirea recurențelor. Prin urmare, în cadrul tratamentelor antibiotice e bine ca pacientele să asocieze un tratament probiotic, astfel încât să ajute la refacerea microbiomului vaginal.”, menționează Cătălin Haiduc, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

Citește și:

    Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții eficiente și ușor de aplicat

    În mod cert, pentru a susține în permanență dinamica microbiomului din zona intimă, pH-ul nu trebuie să depășească valoarea de 4.5. Mediul acid neutralizează agenții patogeni din flora vaginală, precum bacterii sau ciuperci; așadar o scădere accelerată va destabiliza cu siguranță echilibrul acestei zone vulnerabile.

    Când flora vaginală este dezechilibrată din cauza unor astfel de agenți patogeni, putem să îi venim în ajutor în mod blând, prin administrarea de probiotice, respectiv bacterii producătoare de acid lactic: Bacillus coagulans.

    Ce este Bacillus Coagulans? Aceasta este bacterie care produce acid lactic și ajută la menținerea pH-ului vaginal la un nivel optim (pentru o perioadă mai lungă de timp), în mod complet natural, fără niciun fel de acțiune farmacologică.

    Citește și:

      Ovule pentru o floră vaginală echilibrată

      Un studiu clinic privind eficacitatea Bacillus Coagulans la femeile cu vaginită atipică (Sankholkar, P.C. and Sali, M.S. Clinical study report from B.J. Medical College, Pune, India) arată că, la un tratament de 7-14 zile, 99% din femei s-au recuperat total, iar 9% din femei s-au recuperat parțial.

      Ovulele EVA INTIMA® BIOLACT ajută la restabilirea echilibrului florei vaginale prin repopulare cu lactobacili benefici (1 miliard UFC/doză).

      Ovulele Biolact conțin spori de Bacillus Coagulans (1 miliard UFC/doză), glicogen și extracte din plante ce restabilesc flora vaginală în caz de medicație antibiotică, antimicotică sau contraceptivă și bineînțeles, de vaginoze (orice etiologie).

      Ovulele EVA INTIMA® BIOLACT se administrează intravaginal. Lactobacilii cu spori pătrund în interiorul vaginului și, fiind susținuți, aceștia încep să se dezvolte. Se fixează pe mucoasa vaginală și încep să consume hrana existentă (glicogen), ca mai apoi să elibereze acid lactic. În același timp, începe proliferarea. Odată cu recolonizarea vaginului cu bacterii producătoare de acid lactic, bacilii se dezvoltă și produc acid lactic (acesta menține pH-ul vaginal la un nivel normal pentru o perioadă mai lungă de timp - în mod complet natural, fără nicio acțiune farmacologică, pur și simplu, favorizând flora vaginală naturală). Beneficiile au fost confirmate de numeroase studii clinice, printre care și cel amintit mai sus.

      Citește și:

        IMPORTANT: EVA INTIMA® BIOLACT nu conține hormoni, parfum, conservanți sau coloranți sintetici!

        Produsele EVA INTIMA se găsesc online și în lanțurile de farmacii. Întreabă și tu medicul sau farmacistul despre produsele EVA INTIMA® BIOLACT și optează pentru cele care ți se potrivesc.

        Eva Intima are grijă ca tu să ai grijă de tine!

        Eva Intima Romania (facebook)

        Eva-intima.ro (website)

        eva_intima_romania (Instagram)

        Vizionare placuta


        Kudika
        15 Ianuarie 2024
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.