Demodarea modei - cool sunt doar eu
Ma indrept trista si fara vointa catre scoala. Am fost trezita dintr-un cosmar de alarma telefonului meu de fite. In mediul liceal , daca n-ai mobil, mai ales cu camera foto sau sonerie polifonica, esti varza, esti un nimeni.
Multe suferinte adolescentine vin din aceste lipsuri si din desconsiderarea pe care le-o arata cei ce au celor ce nu au.
In jurul meu se discuta despre imaginea unui profesor cool. Conflictul dintre generatii face din ce in ce mai multe "victime" printre adolescenti, profesori si parinti, insa niciuna dintre tabere pare ca nu gaseste o cale de reconciliere. Elevii vor un profesor modern, sociabil, cool. Profesorii doresc un elev cuminte, disciplinat si ascultator.
-Cel mai cool profesor este cel caruia intr-adevar ii pasa de noi, un profesor interesant, atractiv, dar mai ales extrem de placut.
-Hai sa fim seriosi! Mie imi place profesoara de engleza e cool. Vorbeste cu noi, fumeaza cu noi, merge la chefuri cu noi
-Profesorul ideal ar fi: istet, glumet, plin de viata, bun la note, sa te lase sa copiezi, distractiv, intelegator si cam atat.
-Un brunet cu ochii albastri....aproximativ 23 ani..hmm..cu gandirea lui Madariaga din Rebelde( o telenovele urmarita de adolescenti ).
-Profesoara mea de romana e cea cool: dulce, desteapta foc, poti vorbi orice cu ea. Apreciaza intotdeauna paralele cu orice carte, opinii noi si puncte de vedere dintre cele mai diverse (unele aproape aberante). Rabdatoare, mai trece cu vederea un 3, dar intotdeauna impresia ca nu pentru nota inveti. Te face sa citesti si ce ador la ea e stilul ei atat de uman si accesibil... se leaga de elevi foarte tare. Te cheama din ore doar ca sa stati de vorba despre problemele tale personale si sa te ajute.
Urc scarile demodate ale liceului cu gandul la multitudinea de pasi care le-a atins inaintea mea. In baia fetelor cativa colegi trag cu patima din tigara. Ar fi trebuit sa fie in clasa, la ore. N-au avut chef.
In sala de clasa aceeasi plictiseala. Colegii admira noul Ipod al unei colege mai instarite. Muzica este o adevarata pasiune a noastra. Cati dintre noi nu visam la viata vedetelor?
Celebritate, succes, milioane de dolari. E cool sa ai un idol, cu atat mai bine daca acesta este Brit sau Lindsay. Afli apoi ca au depresii, sunt dependente de alcool, droguri, preocupate pana la obsesie de lookul lor (anorexie, bulimie). Si daca sunt idolii tai de ce sa nu fi ca ele?
Mai toti dormim pe banci asteptand-o indiferenti pe profesoara de biologie. Intr-un final ajunge incarcata de planse si foarte revoltata:
-Rockerii sunt niste indivizi de speta joasa, care sunt imaturi si teribilisti, care se drogheaza, care nu se spala, care se imbraca in haine ridicole de piele, care sunt ipocriti si nu cred in Dumnezeu. Sunt cliseici si asa mai departe - in concluzie falsi, pentru ca vor sa para ceea nu sunt. Cine se simte sa se ridice in picioare!
Se aud rasete si susoteli de genul ce a apucat-o si in final ne ridicam toti. Exasperata de gestul nostru ne da lucrare. Noi nu dramatizam prea mult, oricum o sa copiem.
In pauza pe culoarele modelate de vreme rasuna glasul cuiva:
- Vulpitaaaa!
Toate fetele isi trag bluzele in jos , intr-un colt Geo si Mia se saruta prea tarziu i-a vazut. Urmeaza o morala de zile mari la care vulpita reuseste sa adune mai multi tineri decat la teatru. Caci nu ne ducem prea des, Romeo si Julieta sunt expirati, in schimb vedem filme. Fie ca invadam cinematografele cu iubitul sau iubita de mana (ca in timpul filmului numai de privit nu ne arde noua, e altceva), fie ca le piratam- filme vedem foarte multe. Daca esti regizor sau scenarist si vrei sa faci un film adapteaza-te la gusturile noastre si vei avea succes.
Uneori este uncool sa crezi in iubire, traim intre jocuri pe calculator si filme. Nu dormim destul si unii dintre noi suferim de insomnie. Ma gandeam ca poate tanarul din ziua de astazi este o combinatie nereusita a tehnologiei de ultima ora cu omul preistoric.
In ora de mate rasfoiesc o revista pentru adolescenti care imi dicteaza ce sa port. Parca ma aflu Intr-o tara comunista unde toti oamenii trebuie rasi in cap.
Se poarta sportul, gecile de piele, prezervativul, parfumul, ciorapii cu modele, gasca mixta, blanita artificiala, distractia in doua, sa porti jeansi mulati cu tocuri. Frizura cu codite impletite, sa ai multi prieteni, oja colorata, petrecerea in bijama. A iesit din trend magia neagra ( mai devreme sau mai tarziu se intoarce impotriva ta), feminismul, sosurile grele, sa ai chef de iesit si sa nu ai cu cine, coama de par tapat la scoala, fumatul, animalutele in blana, pielea uscata, sa stai prin baruri, florile moarte, sex la intamplare, invidia, blana naturala, unghii exfoliate si maini neingrijite.
Tinerii sunt invatati sa traiasca dupa
moda, indiferent daca promoveaza ceva bun sau ceva rau. Daca Mutu, Eminem, Beckham sau Angelina Jolie au tatuaje, de ce sa fi mai prejos? Daca baietii de la The Rasmus sau Linkin Park, daca Pink sau Christina Aquilera au piercing-uri, de ce sa nu-ti faci si tu? Oricat de mult ai vorbi despre desertaciunea unor astfel de gesturi, nu poti sta impotriva curentului. Copiii sunt virusati, ei cauta mai nou gume "cu tatuaj", iar la petrecerile McDonalds sunt pictati pe maini si pe fata.
Traim in perioada in care tinerii ar face orice pentru a fi cum zice americanul "cool". Este cool sa o faci! Iar cine nu o face e "nashpa" (cu "h" ca sa fiu pe intelesul tuturor). E la moda stilul emo sau expresia "nu ma intelege nimeni", si e foarte ok daca-ti urasti parintii.
Undeva in ultima banca o colega citeste o carte. Chiar daca pentru unii e greu de crezut noi chiar citim, dar suntem victime ale modei nu numai cand vine vorba de haine, papuci sau tunsori. Si in alegerea cartilor tinem cont de ce e cool. Daca in urma cu 10 ani era cool ca licean sa ti se vada o carte de Emil Cioran iesind discret din ghiozdan, acum e la moda Paulo Coelho. si nu cu Alchimistul, ci Diavolul si domnisoara Prym, Unsprezece minute, Al cincilea munte sau Manualul razboinicului luminii, cu care se lauda chiar Gigi Becali pe posturile de televiziune ca ar fi citit-o. De aceeasi popularitate in randul actualilor elevi se bucura si cartea lui Dan Brown, Codul lui DaVinci. si romanul lui Arthur Golden, Memoriile unei gheise.
Ni se pare o blasfemie sa fortezi o persoana sa citeasca o carte. Colegul de banca citeste Morometii(carte inceputa de 12 ori si niciodata n-a trecut de 40 de pagini), spune ca este o carte plictisitoare si ingrozitor de plictisitoare si plictisitoare din nou. Altui coleg i s-a parut futil sa scrie istoria lui Eliade si rezumatul povestirii pe subiectul: sacru si profan in La tiganci.
Printre elevi se afla la mare cautare cartile SF. Trilogia Stapanul inelelor este foarte citita de tineri, mai ales de cand volumele au fost si ecranizate. Dintre autorii romani clasici, care se studiaza si pentru examenul de bacalaureat, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu si Marin Preda sunt singurii care se mai bucura de popularitate printre liceeni. Restul e doar lectura obligatorie si neinteresanta. Elevii de gimnaziu au alte preferinte. Volumele lui Jules Verne sunt demult depasite. Acum este secolul lui Harry Potter sau al Cronicilor din Narnia.
In curtea scolii spunem povesti. Povestea elevului cu 520 de absente, povestea celui care i-a dat cu catalogul in cap profesorului, povestea celui care a stat beat o saptamana, povestea fetei care a venit cu chilotii peste pantaloni la scoala, povestea unui nou trend povestea mea sau povestea ta.