Setari Cookie-uri

Arderea sutienelor nu a avut loc

Imediat ce auzim cuvantul feminism ne trece un curent prin tot corpul si ni se ridica parul de pe ceafa indiferent ca suntem femei sau barbati. Asta pentru ca in ultimii ani acesta a ajuns sa fie un termen rusinos fiind asociat cu o forma extrema de comportament. Cand spui feminista te gandesti imediat la o femeie ce isi arde sutienele, prefera sa faca sex cu alte femei si uraste barbatii. Iar daca ultimele atribute sunt simple asocieri nefondate, arderea sutienelor isi are originea intr-un eveniment din 1968 in care feministele au dat foc la sutiene.

Imediat ce auzim cuvantul feminism ne trece un curent prin tot corpul si ni se ridica parul de pe ceafa indiferent ca suntem femei sau barbati. Asta pentru ca in ultimii ani acesta a ajuns sa fie un termen rusinos fiind asociat cu o forma extrema de comportament. Cand spui ”feminista” te gandesti imediat la o femeie ce isi arde sutienele, prefera sa faca sex cu alte femei si uraste barbatii. Iar daca ultimele atribute sunt simple asocieri nefondate, ”arderea sutienelor” isi are originea intr-un eveniment din 1968 in care feministele au dat foc la sutiene.

Fie ca ne place sau nu, ”arderea sutienelor” din 1968 a fost pana acum considerat un episod istoric precum Boicotul autobuzelor din Montgomery din 1955 sau Scandalul Watergate, fiind folosit chiar si in cadrul facultatilor de studii culturale si istorice ca un moment reprezentativ pentru miscarea feminista a momentului. Insa daca Scandalul Watergate sau Boicotul din Montgomery raman evenimente reale, se pare ca ”arderea sutienelor” nu a fost decat o inventia a mass-mediei in incercarea de a-si atrage cititorii cu titluri socante.

Lovitura de gratie a acestui an la capitolul ”mituri spulberate” a fost data de NY Times, faimoasa publicatie americana, in cadrul unui interviu cu Jessica Valenti, una dintre figurile cele mai cunoscute a ceea ce se profileaza a fi cel de al patrulea val de feminism- „feminism online”. In interviul de la inceputul lunii noiembrie s-a aratat ca povestea arderii sutienelor e o amintire falsa.

Pana nu demult incendierea sutienelor era considerat un fapt istoric ce putea fi asociat fara nici o urma de indoiala cu miscarea feminista. Era bine cunoscut protestul feministelor din septembrie 1968 cand acestea au tinut o demonstratie impotriva transformarii femeii intr-un obiect cu ocazia concursului de frumusete Miss America din Atlantic City. Feministele au aruncat sutiene, pantofi cu toc, gene false, reviste de moda, corsete, ondulatoare de par si machiaje intr-un cos de gunoi si le-au dat foc cosul respectiv fiind numit ”Cosul de gunoi al libertatii”. Din acel momentele feministele au fost caracterizate in primul rand drept femeile ce si-au dat foc la sutiene in incercarea de a se ”elibera de sub dominatia masculina”.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Noiembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.