Setari Cookie-uri

Festivaluri și tradiții din Ungaria, pentru a spune adio iernii

Ungaria are o lungă tradiție în privința ritualurilor de alungare a iernii, cu numeroase obiceiuri și credințe asociate.

Una dintre cele mai importante și binecunoscute tradiții, care influențează și fluxurile internaționale de turiști în regiune, este Busójárás în Mohács, care va avea loc în perioada 8-13 februarie. Deliciile gastronomice și festivitățile joacă, de asemenea, un rol important în timpul sezonului de carnaval, oferind numeroase aventuri minunate pentru turiști.

Busójárás (Plimbarea Busó)

La trei ore și jumătate de condus, plecând din Arad, se afla localitatea Mohács. Aici are loc festivalul Busójárás este una dintre cele mai spectaculoase, captivante și unice tradiții în timpul sezonului de carnaval. Este o festivitate populară cunoscută internațional, originară din tradiția populară din regiunea Mohács. Originea tradiției este legată de expulzarea turcilor, conform căreia foștii locuitori ai zonei Mohács s-au ascuns în mlaștini îmbrăcați gros și purtând măști și au făcut zgomot pentru a-i alunga pe turcii superstițioși. Alții cred că obiceiul a fost adus de populația Sokác, de origine balcanică, când s-au stabilit în zonă, și aici s-a dezvoltat în forma sa actuală.

Citește și:

Esenta Busójárás este 'poklade', care înseamnă transformare. Este un moment în care multe lucruri sunt permise, iar fața, identitatea, trebuie să rămână ascunsă pe durata festivității.

'Busó' este personajul principal al sărbătorii: un personaj amenințător, cu fața de lemn, îmbrîcat într-un palton întors și pantaloni umpluți cu paie. Haina din blană este legată cu o frânghie sau sfoară, uneori cu o centură, iar un accesoriu permanent este o bâtă sau un ciocan de lemn. Ei pot avea și alte accesorii, cum ar fi o furcă de lemn, coarne de taur sau o traistă.

Una dintre cele mai populare activități este aprinderea focului de seară: un foc mare de dimensiunea unei case este aprins în mijlocul pieței principale pentru ca oamenii buso și oaspeții să danseze în jurul lui.

Citește și:

Informații interesante:

- Duminica de Carnaval este ziua când Busó traversează Dunărea în timpul paradei, când este lansat sicriul iernii și când este construit cel mai mare foc de tabără.

- Măștile, care au devenit un simbol al sărbătorii, sunt realizate de cioplitori de măști și de meșteri populari profesioniști, iar stilul lor este recunoscut de toata lumea.

- Strigătul tradițional în timpul paradei este "Bao-bao!".

- Muzicienii populari însoțesc grupurile de buso în toate cele șase zile ale carnavalului.

Acestă sărbătoare generează în fiecare an un flux semnificativ de turiști internaționali în Ungaria, conform Centrului Național de Furnizare a Datelor Turistice. Anul trecut, în zona Pécs-Villány, cel mai mare număr de vizitatori pe durata săptămânii Busójárás a fost generat de sârbi și croați, precum și de germani, slovaci și români.
Ovizită în acestă zonă a Ungariei poate veni la pachet cu posibilitatea unul sejur în Mako (stațiune balneară) și Szeged.

Citește și:

Dată: 08 – 13.02.2024

Loc: Mohács

Mai multe informații: 2024, Busójárás

Alte tradiții populare pentru alungarea iernii și celebrarea sezonului de carnavaluri

În Ungaria, perioada dedicată carnavalurilor începe de la Bobotează, pe 6 ianuarie, și se încheie pe 14 februarie în acest an. În tot acest timp oamenii încearcă să țină la distanță iarna aspră cu diverse obiceiuri și obiceiuri spectaculoase. Să vedem care sunt cele mai importante!!

Conform superstiției, arderea unui "kiszebáb", care este o marionetă făcută manual, îi va elibera pe oameni de toate relele. Obiceiul de a îngropa iarna cu această tradiție era foarte popular în rândul sătenilor. Acesta consta în copii care făceau marioneta și instrumente de făcut zgomot, cu care defilau în piața principală a satului. Procesiunea se încheia la focul de tabără, unde oamenii se adunau să atârne kiszebáb-ul și să-l arunce în foc, alături de mesaje scrise pe bucăți de hârtie. Până când focul de tabără se stinge, ei interpretează cântece populare pentru a da bun venit primăverii.

Citește și:

Carnavalurile jucau, de asemenea, un rol foarte important în alegerea unui partener. Fetele ofereau o floare mică băiatului cel mai drag sufletului lor, astfel încât să poată apărea la dans cu floarea prinsă la pălărie. Dacă băiatul curtase fata pentru o perioadă lungă de timp, nu ar fi fost surprins dacă partenera sa de dans i-ar fi furat pălăria pentru a prinde floarea pe ea - un simbol al angajamentului ei. Acest spectacol public era adesea urmat de o cerere în căsătorie.

Este important să menționăm și Carnavalul Femeilor, organizat în ziua de luni. În această zi, doamnele puteau consuma alcool nelimitat, cânta și distra pe cinste.

Specialități festive culinare

Acesta este momentul în care se servesc supe bogate, bograč (un tip de tocană) și bograč de fasole. Printre felurile principale, carnea prăjită în vin, cum ar fi cea de pui, rață sau vită, sunt feluri de mâncare tipice de carnaval. Aspicul de carne, care este practic o piftie numită și "hugaricumul iernii", este foarte popular printre maghiari și merită cu siguranță degustat în timpul vizitei.

Citește și:

Delicatesa clasică a carnavalului este gogoașa, care ia forme diferite de la o regiune la alta. Gogoașa de carnaval poate fi sărată sau dulce, cu sau fără umplutură.

Turiștii pot vedea și se pot lăsa antrenați de toate aceste experiențe asociate perioadei de carnavaluri în întreaga țară, în piețele principale ale marilor orașe precum Budapesta, Debrecen, Szeged, Miskolc sau Pécs. Evenimentele muzicale fac această perioadă și mai plăcută, iar piețele alimentare și restaurantele tradiționale îi așteaptă pe vizitatori cu delicii de sezon. Dacă doriți să experimentați ceva unic, această perioadă este perfectă pentru a călători în Ungaria!

Vizionare placuta


Kudika
7 Februarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.