Setari Cookie-uri

Ce trebuie să faci dacă găsești o căpușă pe pisica ta: Un ghid practic

Căpușele pot reprezenta un pericol semnificativ pentru animalele de companie, inclusiv pentru pisici.

Prin aceste vietăți de mici dimensiuni se pot transmite boli periculoase, care necesită tratament medical intensiv și care pot pune în pericol viața animalului de companie. Îndepărtarea corectă a căpușelor de pe pielea animăluțului îl scutește pe acesta de numeroase neplăceri și de suferință.

La ce pericole sunt expuse pisicile mușcate de căpușe?

Conform specialiștilor PetVet, mușcăturile de căpușe pot afecta sănătatea unei pisici în mai multe moduri.

  • Boli grave

Căpușele pot fi purtătoare de diverse bacterii, virusuri sau paraziți ce pot infecta pisica, dar și oamenii. Printre cele mai cunoscute boli ce sunt transmise de căpușe la pisici se numără: Boala Lyme (în cazuri mai rare), babesioza sau anaplasmioza.

Boala Lyme este provocată de bacterii din specia Borrelia burgdorferi, ce afectează și oamenii și animalele. Simptomele infectării în cazul pisicilor includ: febră, oboseală, dureri musculare și articulare, pierderea apetitului și, prin urmare, scăderea în greutate.

Babesioza este cauzată de un parazit – Babesia – și provoacă anemie severă la pisici. Printre simptome se numără: letargie, febră, urină închisă la culoare, icter, pierderea apetitului.

Anaplasmioza este provocată de bacterii și cauzează simptome precum: febră, probleme respiratorii, inflamații la nivelul ochilor, pierderea apetitului.

  • Alergii

Pe lângă pericolele de mai sus, mușcăturile de căpușe mai sunt responsabile și de reacții alergice și iritații pe pielea pisicii. Acestea pot fi însoțite de roșeață, mâncărimi și umflături, producând disconfort animăluțului.

  • Anemie

Pentru că o căpușă este un parazit care se hrănește cu sângele animalului-gazdă, în cazurile severe de infestare, pisica poate suferi de anemie, care îi provoacă letargie și scădere în greutate.

  • Risc de infecție

Îndepărtarea incorectă a căpușelor poate provoca anumite complicații. Dacă se rupe corpul căpușei în momentul extragerii, iar capul său rămâne în pielea pisicii, pot apărea inflamații, iritații și riscuri de infecție la nivelul zonei afectate.

Cum se depistează căpușele la pisici?

Căpușele au o formă asemănătoare unei semințe de măr, cu o dimensiune ce variază între 1 și 5 milimetri, iar după hrănirea cu sânge corpul lor se umflă, putând ajunge până la mai mult de un centimetru. Pisicile pot aduna căpușe cu ușurință în momentul când se plimbă în natură și explorează. Căpușele trăiesc în mediile cu vegetație abundentă, cum sunt: grădinile, parcurile, pădurile sau câmpurile. Pisicile pot intra în contact cu ele când se târăsc prin iarbă sau când se freacă de plante.

Cei de la PetVet recomandă ca după fiecare ieșire a pisicii în mediul exterior, să fie controlate pielea și blana acesteia, iar dacă se depistează o căpușă să fie extrasă cât mai repede, cu un instrument adecvat. În acest mod vor fi reduse riscurile asociate cu mușcăturile de căpușe.

Un produs ieftin și eficient pentru extragerea căpușelor: Croșeta specială

Specialiștii de la PetVet recomandă un produs ieftin și la îndemână pentru înlăturarea căpușelor de pe pielea pisicilor într-un mod eficient. Este vorba despre croșeta O'Tom Tick Twister, ce permite extragerea parazitului de pe animale sau de pe oameni, fără să rămână resturi ale acestuia în piele. Croșeta este disponibilă în mai multe dimensiuni în același set, iar varianta potrivită se alege în funcție de mărimea parazitului.

Capul căpușei, care se numește rostru, este prevăzut cu țepi mici, care o ajută să rămână înfiptă în piele. În momentul în care corpul său este tras, acești țepi se înfig mai adânc în pielea pisicilor, iar extragerea fără un instrument special nu face altceva decât ca rostrul să se rupă și să rămână parțial sau total în pielea pisicii. Croșeta disponibilă la PetVet permite extragerea căpușelor prin rotație. Această mișcare face ca țepii să se plieze, iar căpușa să fie scoasă ușor, fără să existe riscul de a se rupe. O regula importantă este ca în momentul extragerii să nu fie apăsat pe abdomenul parazitului. Dacă abdomenul este apăsat, există riscul ca saliva căpușei să provoace infecții și alergii.

În concluzie, mușcătura de căpușă poate fi periculoasă pentru pisici, dar cu ajutorul unui instrument adecvat și cu o tehnică eficientă acest pericol poate fi eliminat. Asigură-te că ai mereu la îndemână croșeta pentru îndepărtarea rapidă a căpușelor de pe pielea pisicii: accesează site-ul PetVet și află mai multe detalii!


Kudika
20 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.