Setari Cookie-uri

De la ce vârstă poate apărea acneea la adolescenți?

Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează în principal adolescenții. De fapt, aproximativ 85% dintre aceștia se confruntă cu acnee la un moment dat, băieții în mod deosebit tinzând să dezvolte forme mai severe.[3] De multe ori, această afecțiune dermatologică are un impact negativ semnificativ asupra imaginii de sine și a încrederii în propria persoană.[1] Când apare ea de regulă și de ce vei descoperi în rândurile de mai jos. 

De ce apare acneea la adolescenți?

Unul dintre principalii factori care contribuie la apariția acneei la adolescenți sunt schimbările hormonale care au loc în timpul pubertății. Pe măsură ce adolescenții intră în pubertate, glandele sebacee sunt stimulate de hormoni, ceea ce duce la producerea excesivă de sebum (ulei) în piele. Cantitatea crescută de sebum poate bloca porii, creând un spațiu propice pentru multiplicarea bacteriilor. Așa ajung să apară comedoanele, adică punctele negre sau albe, și coșurile.

Pe lângă schimbările hormonale, mai trebuie ținut cont și de factorii ereditari. Dacă părinții tai sau rudele de gradul întâi au avut acnee în timpul adolescenței, există o probabilitate mai mare ca și tu să ai. Stresul, utilizarea unor produse de îngrijire a pielii sau a unor produse cosmetice nepotrivite sunt, de asemenea, factori care pot contribui la apariția acneei la adolescenți sau la agravarea acesteia.[2][3]

Citește și:

În ciuda miturilor vehiculate, stilul de viață, igiena precară sau libidoul ridicat nu se numără printre cauzele acneei. Chiar dacă ai o bună rutină de îngrijire a pielii și un stil de viață sănătos, dacă ești predispus/ă la acnee, coșurile vor apărea la un moment dat.[3]

Când apare acneea la adolescenți?

Majoritatea adolescenților încep să experimenteze această problemă în jurul vârstei de 12-14 ani, ca urmare a schimbărilor hormonale asociate cu pubertatea, dar primele coșuri pot apărea și înainte de această vârstă.

La pubertate, atât băieții, cât și fetele produc niveluri ridicate de androgeni, hormonii sexuali masculini care includ testosteronul. Testosteronul semnalează organismului să producă mai mult sebum, uleiul produs în glandele sebacee ale pielii (acest lucru explică de ce pielea ta este brusc mult mai grasă decât era când erai mic/ă). Excesul de sebum, împreună cu celulele moarte ale pielii, poate bloca porii, ducând la apariția acneei.

Citește și:

Pentru majoritatea adolescenților, acneea atinge apogeul între 14 și 19 ani, după care, treptat, se va ameliora, deși sunt tot mai multe cazuri în care ea persistă și la vârsta adultă. Există și adolescenți care nu au acnee, la fel cum există și persoane care se confruntă pentru prima dată cu această problemă abia la vârsta adultă. [3][4]

Vestea bună este că nu există niciun motiv pentru care ar trebui să aștepți ca acneea să treacă de la sine. Cu tratamentul corect, poți scăpa de ea mult mai repede, dacă dorești acest lucru. Ține cont de faptul că acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, ci este posibil să dureze câteva luni înainte de a vedea rezultatele dorite. Un dermatolog te poate ajuta cel mai bine să găsești soluțiile potrivite pentru tine.[4]

Citește și:

Acneea la adolescenți este un fenomen comun și normal, cauzat, în principal, de schimbările hormonale asociate cu pubertatea. Primele semne apar, de regulă, în jurul vârstei de 12 ani, uneori chiar și în ciuda unei îngrijire atente a pielii și a adoptării unui stil de viață sănătos. Indiferent de vârsta la care observi simptomele acneei ori de cât de severe sunt acestea, este important să reții că aceasta nu ar trebui să reprezinte o sursă de frustrare, de anxietate ori chiar de depresie. Învață să îți îngrijești corect pielea, dacă nu faci deja acest lucru, consultă un dermatolog și ține cont de recomandările acestuia.

Bibliografie:

  1. Gallitano, Stephanie M, and Diane Berson. „How Acne Bumps Cause the Blues: The Influence of Acne Vulgaris on Self-Esteem”, International Journal of Women’s Dermatology, vol. 4, no. 1, 1 Mar. 2018, pp. 12–17, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6047192/, https://doi.org/10.1016/j.ijwd.2017.10.004. Accessed 13 Oct. 2023.
  2. „Teen Acne: How to Treat & Prevent This Common Skin Condition”, HealthyChildren.org, American Academy of Pediatrics., 2023, www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/What-Causes-Acne.aspx. Accessed 13 Oct. 2023.
  3. „Understanding Acne Basics”, WebMD, 21 May 2023, www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/understanding-acne-basics. Accessed 13 Oct. 2023.
  4. „Why You Have Teen Acne — and What You Can Do to Clear It”, Verywell Health, 2023, www.verywellhealth.com/why-do-i-have-teen-acne-15926. Accessed 13 Oct. 2023.

Sursa foto: Freepik

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.