Setari Cookie-uri

Cum să alegi în mod corespunzător perdelele pentru living

Nicio locuință nu va arăta perfect până când nu avem în designul acesteia elementele esențiale.

Acestea trebuie alese în funcție de o mulțime de aspecte care țin de unele reguli generale de stil, dar și de preferințele importante. Deși în ultimul timp, cei care își amenajează locuințele, în special livingul, renunță la unele accesorii, cum ar fi covoarele sau perdelele, majoritatea specialiștilor în design interior recomandă însă să le folosim, fără a exagera, încercând să creăm un echilibru între aceste elemente și restul pieselor, adică mobilierul în special. Perdelele, pentru cei mai mulți dintre noi, sunt elemente de decor esențiale în orice living, aducând în această încăpere nu doar un aspect estetic plăcut, ci și o funcționalitate importantă în ceea ce privește lumina, intimitatea, izolarea termică, uneori chiar și fonică.

Citește și:

Importanța acestor textile

Multe persoane care își amenajează sufrageria se gândesc că nu mai au nevoie de astfel de elemente. Adesea motivația constă în faptul că perdelele strâng praf sau că este mai modern să ai încăperea fără ele. Pe de-o parte, cel puțin în ceea ce privește prima motivație, oamenii au dreptate, însă nu este ceva ce nu se poate rezolva cu o curățare sau aspirare regulată. Totuși, aceste perdele îndeplinesc mai multe funcții cruciale într-un living. Cum am specificat deja în paragraful anterior, ele oferă intimitate, protejând spațiul interior de ochii curioși ai trecătorilor sau vecinilor. Alegând perdelele adecvate, poți controla nivelul de intimitate dorit în funcție de material sau de gradul de opacitate al acestora. Pe lângă asta, perdelele sunt esențiale și pentru controlul luminii. Ele sunt foarte utile în filtrarea luminii naturale care pătrunde în cameră, creând o atmosferă plăcută. În plus, ele pot fi folosite pentru a bloca total sau parțial lumina în momentele în care este nevoie de întuneric total, cum ar fi în timpul vizionării unui film sau atunci când ai nevoie de un somn odihnitor. Totuși, în acest caz sunt recomandate draperiile care, de regulă, sunt realizate din materiale mai groase. Perdelele au și un rol estetic semnificativ. Completând designul interior al livingului, creând o atmosferă primitoare, plăcută acestea reprezintă un punct culminant al exprimării stilistice a proprietarului. Prin alegerea perdelelor potrivite, poți să ai un living personalizat, oferind un aspect unic încăperii respective.

Citește și:

Cum să le alegi în funcție de stilul interior

Fiecare dintre noi are anumite preferințe de design. În general, mai ales oamenii cu personalitate, vor încerca să-și mobileze și să-și accesorizeze casă identic cu vecinii, rudele. Desigur, asta nu este o regulă. Totuși, dacă nu te numeri printre cei care se încadrează în stilul banal, mai mult ca sigur că ai anumite preferințe, mai ales pentru living. Atunci când alegi perdelele pentru sufragerie, este important să iei în considerare aspectul general al camerei pentru a obține o armonie vizuală între elementele de decor. Există, desigur, câteva stiluri principale, care pot fi adaptate în funcție de ceea ce preferi tu. Pentru un living cu un design clasic, poți opta pentru perdele din materiale elegante, precum mătasea, brocartul, catifeaua, în nuanțe neutre sau pastelate. Culorile precum crem, ivory, bej sunt alegeri potrivite care se potrivesc perfect într-un asemenea decor. În schimb, pentru un living cu un design modern, perdelele cu linii simple, cu nuanțe vibrante sau texturi interesante pot completa perfect aspectul general al camerei. Materialele precum bumbacul sau inul sunt în topul preferințelor. Trebuie să alegi culori precum gri, negru sau albastru închis pentru a adăuga un accent contemporan. Pe lângă cele două stiluri, mai avem câteva alte tipologii de design. De exemplu, dacă preferi un living cu un aer rustic, cozy, perdelele din materiale naturale, adică bumbacul sau inul, în culori neutre sau cu imprimeuri florale sau cu dungi, vor completa perfect tot aspectul. Maroul, verdele sau terracotta vor aduce o atmosferă caldă în încăpere. Un living eclectic în schimb, reprezintă o fuziune de texturi, modele, culori cât mai diferite. Aici poți să experimentezi prin combinații îndrăznețe, aspecte neconvenționale pentru a-ți exprima personalitatea. Atenție însă pentru că acest stil are multe “capcane”. Caută inspirație înainte de a face un pas greșit, ajungând să creezi un mix neinspirat. Indiferent de alegere, caută un magazin unde să poți adauga in cos piese perfecte pentru orice stil.

Citește și:

Texturi și culori

Combinația adecvată a acestor două aspecte este extrem de importantă. O alegere corectă poate aduce un plus de profunzime vizuală în living. Trebuie să combini perdele din materiale cu texturi diferite, cum ar fi mătasea cu bumbacul sau inul cu dantela, pentru diversitate. Trebuie să fii sigur că nuanțele perdelelor se potrivesc cu paleta generală de culori a camerei, creând un echilibru între ele. Experimentează cu combinații contrastante de texturi, dar mai ales de culori pentru a aduce un accent interesant în încăpere. De exemplu, perdelele din catifea într-o nuanță închisă pot crea un contrast frumos cu pereții zugrăviți într-o culoare deschisă sau viceversa. Alege modele și nuanțe care să se potrivească cu mobilierul sau cu alte elemente de decor din sufragerie.

Citește și:

Întreținerea perdelelor

Trebuie să știi că în funcție de materialul din care sunt confecționate, aceste elemente au reguli de spălare, călcare sau uscare. Perdelele din bumbac sau in se vor curată în mașină, cu apă rece sau călduță, cu un detergent delicat. Evită uscarea mecanizată, precum și călcarea la temperaturi ridicate. În schimb, materialele delicate precum mătasea sau catifeaua ar trebui spălate manual sau curățate chimic pentru a evita deteriorarea fibrelor. Perdelele sintetice pot fi spălate la mașină, cu apă rece sau călduță. Atenție însă la călcat. De obicei, acestea se lasă la uscat direct pe șină sau rejansă, fără a folosi fierul.

Vizionare placuta


Kudika
26 Februarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.