Setari Cookie-uri

Cum să îmbunătățești comunicarea la locul de muncă - 4 idei care te pot ajuta

Comunicarea la locul de muncă este importantă atât pentru buna desfășurare a activității profesionale, cât și în crearea unei atmosfere plăcute de lucru cu colegii sau managerii. Descoperă patru idei de ajutor în procesul comunicării. ===▷▷▷

Preocuparea pentru îmbunătățirea comunicării îți va aduce beneficii și reușite, atât în plan personal, cât și profesional. Îți prezentăm patru idei care îți pot fi de folos la locul de muncă.

Alege să comunici în întâlniri față în față

Din perspectiva unei comunicări mai eficiente și, până la urmă, a normalității relațiilor interumane, întâlnirile față în față rămân cea mai bună variantă pentru a transmite și recepționa informații la locul de muncă și nu numai.

Acest aspect este confirmat și de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, ce a inițiat un sondaj din care reiese faptul că 52% dintre angajați ar prefera ca ședințele online să fie înlocuite de întâlniri în persoană.

Citește și:

Întâlnirile fizice, face-to-face, vin cu beneficii esențiale precum:

  • informațiile se transmit pe cale naturală, la care contribuie pe deplin și limbajul corpului, fără existența unor bariere tehnologice;

  • sentimentele și emoțiile, cu rol de consolidare a relațiilor interumane, se exprimă mult mai bine decât din spatele unui ecran;

  • interacțiunile sunt mai provocatoare și se elimină din multele neînțelegeri ce pot apărea, de exemplu, într-un e-mail sau pe o platformă de chat.

Toate acestea pot transforma comunicarea într-una sigură și eficientă, care să ducă la rezultate bune în cadrul companiei în care lucrezi.

Fii atentă la mesajele nonverbale

Limbajul corpului este considerat o componentă vitală a comunicării. Întâlnirile în persoană creează un cadru ideal pentru a observa și interpreta cu adevărat mesajele nonverbale. Majoritatea dintre noi trăim cu percepția că cea mai importantă este comunicarea verbală, însă mesajele nonverbale pot fi decisive în desfășurarea întâlnirilor, respectiv transmiterea și recepționarea informației.

Citește și:

Expresiile faciale, gesturile, postura sau contactul vizual reprezintă indicii în comunicarea nonverbală. Spre exemplu, ele vor contribui la o mai bună înțelegere a mesajului sau pot consolida însemnătatea lui. Totodată, aceste aspecte pot face diferența între o comunicare eficientă sau ineficientă, respectiv succesul sau eșecul comunicării.

Prin urmare, mesajele nonverbale vin să completeze mesajele verbale și ar trebui să le acorzi atenția cuvenită.

Învață ascultarea activă

Faptul că lași pe cineva să termine ce are de spus nu înseamnă neapărat că asculți activ. Într-adevăr, este o formă de respect binevenită, însă ascultarea activă înseamnă să ai capacitatea de a-ți concentra atenția asupra conversației respective.

Citește și:

În cadrul ascultării active intervine comunicarea nonverbală, despre care tocmai am vorbit mai sus. Așadar, se dovedește încă o dată că ea are un rol deosebit în procesul comunicării. De exemplu, contactul vizual denotă că acorzi atenție conversației. De asemenea, empatia este o calitate forte în construirea ascultării active.

Ascultarea activă face parte din ceea ce se numește „inteligența emoțională” a unei persoane. Prin constanță, și tu poți învăța să asculți activ în dialogul cu interlocutorul tău.

Fii clar și concis în transmiterea mesajelor tale

Nu în cele din urmă, comunicarea eficientă înseamnă să fii clară și concisă în transmiterea mesajelor tale.

La întâlnirile organizate la locul de muncă renunță la acele exprimări, precum „ăăă” sau „deci”, care nu aduc valoare conversației. Considerate „cuvinte de umplutură” sau de ezitare, ele derivă din faptul că nu stăpânești subiectul, contextul comunicării sau poate ești prea emoționată. Pe scurt, ele deranjează, iar dacă vorbim de întâlniri importante pot fi interpretate ca element de neîncredere.

Citește și:

Pentru a scăpa de ele și a-ți îmbunătăți comunicarea, un bun exercițiu pe care îl poți face acasă este să te înregistrezi vorbind. O poți face inclusiv video pentru a observa atât ticurile verbale, cât și limbajul trupului. Astfel îți poți îmbunătăți discursul pe care vrei să-l susții.

În concluzie, sperăm că am reușit să-ți transmitem idei și sugestii utile pentru a comunica mai eficient cu colegii și managerii din firma în care lucrezi.

Sursa foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.