Setari Cookie-uri

Sfaturile terapeuților: de ce să nu neglijezi sănătatea ta mintală

În ritmul tot mai alert și exigent al vieții pe care o trăim azi, este ușor să pui cariera sau alte responsabilități pe primul loc și să treci cu vederea propriile nevoi psiho-emoționale.

Am văzut modelul de multe ori la părinții noștri, care au fost învățați să dea totul pentru copiii lor. Adevărul e, însă, că sănătatea mintală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică, iar neglijarea ei pe termen lung poate avea consecințe grave. Sigur, poți practica grija de sine făcând sport în mod regulat sau prin vizite la salon sau la masaj, ceea ce este minunat, dar pentru a fi atent și la sănătatea ta mintală și emoțională este nevoie de puțin mai mult.

Sănătatea mintală este ușor de neglijat. De ce? În primul rând, de multe ori nu există semne vizibile la exterior care să te avertizeze că sănătatea ta mintală suferă. Atunci când apar, trebuie să fii atent pentru a le observa. De fapt, de cele mai multe ori, oamenii nu-și recunosc problemele de sănătate mintală până când acestea nu se manifestă sub formă de simptome fizice. Problemele cele mai întâlnite de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și stresul, se manifestă adesea și sub forma fizică, inclusiv prin dureri de cap, oboseală, tensiune musculară, dureri de stomac, palpitații, modificări ale apetitului sau probleme de somn.

Citește și:

De cele mai multe ori, încercăm să ne negăm emoțiile și problemele de sănătate mintală sau pur și simplu credem că e doar o perioadă dificilă și că vor trece de la sine. Din păcate, încă există acest stigmat care face ca multora dintre noi să ne fie greu să recunoaștem și să căutăm ajutor.

Ce riști dacă-ți neglijezi sănătatea emoțională

Mădălina Golgoțiu, psihoterapeut din partea Hedepy.ro, platformă online al cărei scop este de a ușura calea către psihoterapie, cu peste 300 de psihoterapeuți afiliați din 12 țări.

Sindromul Burnout: când îți depășești constant limitele, riști să treci prin sindromul burnout, o stare de epuizare fizică și emoțională care implică, de asemenea, reducerea sentimentului de împlinire și o pierdere a identității personale.

Citește și:

Deteriorarea relațiilor cu cei din jur: dacă tu resimți iritabilitate, anxietate, nu-ți e chiar ușor să te bucuri de timpul petrecut cu cei apropiați și să menții relații sănătoase cu ei. În plus, neglijarea sănătății tale mintale poate duce la mecanisme de adaptare nesănătoase, cum ar fi abuzul de alcool sau izolarea, ceea ce îți afectează și mai mult relațiile.

Performanțe profesionale scăzute: încărcătura emoțională, tradusă prin stres cronic, duce la reducerea productivității și a randamentului la locul de muncă, ceea ce are un impact negativ asupra perspectivelor tale de carieră.”

Ce poți face ca să îmbunătățești situația

Nu e întotdeauna ușor să te mobilizezi și să începi cu adevărat să ai grijă de tine. S-ar putea ca la început să încerci doar ceea ce e confortabil, dar e important să știi că schimbarea nu vine peste noapte și că e nevoie să-ți acorzi timp, să le iei treptat, cu pași mici, în ritmul tău, pentru a-ți da seama ce funcționează pentru tine.

Citește și:

Ortansa Mărgărit, terapeut Hedepy.ro specializat în psihologie integrativă:

Vorbește cu cineva de încredere. Mulți dintre noi am învățat să ne închidem în noi și să încercăm să ignorăm sentimentele dureroase. E nevoie de mult curaj pentru a spune altcuiva cum ne simțim sau ce ni se pare greu, mai ales dacă de obicei nu facem asta. Simpla discuție cu o persoană în care avem încredere ne poate ajuta să ne simțim ușurați sau poate schimba modul în care vezi și simți o anumită situație. De asemenea, un alt beneficiu este că astfel de discuții vor consolida relația cu persoana respectivă.

Acordă mai multă atenție programului de somn. Oricine a avut probleme cu somnul știe cât de mult ne influențează acesta corpul și mintea. Cu toții avem momente în care dormim mai prost, iar pentru unii dintre noi pare tot mai departe ideea de a avea un somn odihnitor. De fapt, în cele mai multe cazuri, somnul este printre primele aspecte care au de suferit atunci când avem probleme legate de sănătatea noastră mintală. Dacă ai probleme cu somnul, gândește-te la câteva schimbări simple, cum ar fi o baie relaxantă sau să eviți televizorul, telefonul și alcoolul înainte de culcare.

Citește și:

Fă mișcare. Corpul și mintea sunt conectate, așa că îngrijirea fizică ne ajută să prevenim problemele de sănătate mintală (și invers). Să faci mișcare, fie că e vorba de mers la sală, dans, ciclism, plimbarea câinelui, sau banala curățenie din casă, toate acestea reprezintă modalități excelente de a-ți îmbunătăți sănătatea mintală dar și cea fizică. Exercițiile reduc sentimentele de stres și furie, ne ajută să ne simțim mai bine în legătură cu corpul nostru și pot chiar îmbunătăți calitatea somnului. Nu trebuie să fim sportivi de performanță pentru a ne bucura de beneficiile activității fizice. De la mersul pe jos, și până la a face fitness la sală cu un antrenor, cel mai bun exercițiu este pur și simplu cel care ne face plăcere.

Citește și:

Fii curios și deschis la noi experiențe. Cu toții ne putem bloca la un moment dat în rutină. Viața se poate deveni mai interesantă, palpitantă și mai plină de satisfacții atunci când suntem deschiși să încercăm noi experiențe.

Ce rol poate juca terapia in acest proces de descoperire a grijii de sine?

Rafaela Angelescu, psihoterapeut Hedepy.ro specializat în psihoterapie sistemică: „Grija de sine, în sensul preocupării sau al atenției pe care ne-o acordăm nouă înșine, reprezintă o reflectare a iubirii de sine în atitudini pline de compasiune și de înțelegere față de noi înșine și în acțiuni concrete pe care le putem realiza pentru a ne crește starea de bine, atât fizic, cât și psihic. Dacă această preocupare se adresează doar trupului, cu preponderență exteriorului său, vom avea anumite beneficii, dar nu vor fi suficiente pentru a ne ajuta să ne simțim pe deplin fericiți. Oricât de multe îmbunătățiri am realiza la suprafață, acestea nu pot acoperi, total sau pe termen lung, acel gol interior resimțit din cauza unor nevoi emoționale frustrate sau a unor evenimente traumatice. Sunt binevenite îngrijirea și desfătarea trupului prin masaj sau o vizită la salon, întrucât ne pot aduce un boost de energie pe moment, însă, pentru a trăi o viață împlinită și cu sens, este necesar să acordăm o atenție cel puțin la fel de mare, chiar mai mare, îndrăznesc să afirm, și menținerii sănătății, armoniei noastre psiho-emoționale și mai ales vindecării, atunci când este cazul. Dacă în aceste planuri mai profunde există unele dezechilibre sau chiar suferințe, a recunoaște în primul rând față de noi că nu suntem bine – ieșirea din negare/disociere – și a cere ajutorul unei persoane competente (psihoterapeut) reprezintă un act de curaj și o dovadă de prețuire față de sine, pornind de la convingerea că merităm cu toții o viață mai bună.

Citește și:

Mesajul pe care vreau să îl transmit, cu toată încrederea dată de experiența mea în lucrul cu oamenii, este unul încărcat cu SPERANȚĂ: DA, chiar este posibil, cu sprijin și cu răbdare, să-ți vindeci rănile și să începi să-ți rescrii povestea vieții, astfel încât, din victima unor conjuncturi nefavorabile, să devii creatorul existenței pe care dorești să o trăiești.”

Vizionare placuta


Kudika
16 August 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.