Setari Cookie-uri

Planificarea noului an: 5 direcții de urmat pentru echilibru prelungit

2024 se apropie și odată cu el vin și planurile dedicate noului an. Află din articolul nostru ce direcții să ai în vedere atunci când te gândești la noul an.

Anul 2023 e pe cale să se încheie, iar perioada ce urmează se simte diferit pentru fiecare, în funcție de bilanțul pe care îl facem la final de an. Tocmai de aceea este importantă și planificarea generală a anului ce vine, din mai multe puncte de vedere. Prioritar, ar trebui să ne gândim la propria sănătate și stare de bine. În rest, evident că nu putem evita situațiile neprevăzute, dar este indicat să trasăm liniile generale și direcțiile pentru ce am vrea să obținem anul viitor, să știm ce obligații avem sau ce evenimente majore se anunță. Iată câteva capitole pe care să le bifăm când vine vorba de planificarea pentru anul ce vine.

Asigurări și impozite

Poate nu te-ai aștepta să începi chiar cu taxele și impozitele, dar unele dintre acestea sunt obligații de plată ce se achită o singură dată pe an și ar fi indicat să le faci încă de la început, pentru a ști că ești în legalitate. De asemenea, există reduceri și bonificații dacă faci aceste plăți (la stat) în primele luni ale anului.

Citește și:

Nu uita de prietenoasa asigurare PAD, care cu siguranță te ajută să dormi mai bine, de asigurarea facultativă pentru locuință, dar și de asigurările private de sănătate, cea pentru mașină și pentru orice altceva mai contează pentru tine. Dacă deții o firmă sau datorezi impozite pe venit/profit, nu uita că întârzierile aduc penalități.

Buget și investiții

Știm că planul de acasă nu se potrivește mereu cu cel din târg, cum se spune. Însă, un fond de urgență pentru situații limită ar putea fi un prieten nesperat în momente grele. Dacă deții unul sau mai multe credite, asigură-te că totul va fi plătit la timp. Apelează la refinanțări dacă nu te încadrezi și solicită oferte pentru ca totul să fie cât mai avantajos posibil.

Realizează măcar estimativ un buget pentru anul ce urmează și calculează cu sinceritate cheltuielile. Vei ști astfel dacă vei mai avea bani și pentru alte proiecte, renovări sau modificări prin casă. Ar trebui totuși să iei în considerare și perspectiva pozitivă, în care vei profita de noi oportunități și veniturile vor crește. Studiază extrem de bine eventuale investiții pe care vrei să le faci, pentru a te asigura că banii se vor întoarce la tine.

Citește și:

Planificarea concediului

În situația concediului de odihnă, cu cât planifici mai repede, cu atât este mai avantajos, din toate punctele de vedere. Pe lângă faptul că știi exact în ce perioadă ești în afara orașului și poți avea o evidență clară la serviciu, avantajos este și în ce privește banii pe care îi plătești.

Chiar și pentru destinațiile exotice ai putea să găsești pachete extrem de atractive, cu all-inclusive, transport cu avionul, transfer aeroport-cazare și chiar un ghid pregătit alături de care să te plimbi pe străzile destinației alese de tine. Poți obține discounturi pentru copii sau camere de cazare cu priveliște mai frumoasă și de calitate mai înaltă dacă faci aceste pregătiri din timp. La urma urmei, revelionul se rezervă cu un an înainte, de ce nu am face la fel și pentru concediul de vară?

Citește și:

Marcarea datelor importante

Tehnologia ne ajută în organizarea de zi cu zi, dar și în cea pe termen mediu și lung. Asigură-te că ești la curent cu zilele de naștere și onomastice, cu eventualele nunți, cumetrii sau petreceri de tradiție, pentru a nu te trezi că un astfel de anunț te ia pe nepregătite sau te face să depășești bugetul. Nu uita nici de evenimentele sociale la care îți face plăcere să mergi, dar nici de cele care aduc un plus de bine în comunitate.

Planul personal de dezvoltare

Pentru ca toate lucrurile din jur să poată fi în parametri normali și să se dezvolte armonios, la fel trebuie să faci și tu. Chiar dacă nu faci un plan propriu-zis, asigură-te că nu trece prea mult timp până să îți faci o mică plăcere, să mergi la un curs de pregătire, la o bibliotecă sau la conferința mult dorită. Alege să te dezvolți prin ieșirea constantă din zona de confort, pentru că de acolo vine și dezvoltarea, iar oportunitățile neașteptate tot de aici izvorăsc.

Citește și:

Planificarea s-a dovedit a fi de succes pe termen lung, deoarece claritatea pe care ți-o oferă te face să fii mult mai prezent în propria viața, să iei decizii bune, în cunoștință de cauză, dar și să te bucuri de fiecare zi cât mai mult. Găsește echilibrul între personal și profesional, ghidează-te cu ajutorul punctelor de mai sus și, din când în când, practică recunoștința și bucură-te de noul an care aduce cu el noi și noi oportunități.

Sursa Foto: Pixabay

Vizionare placuta


Kudika
18 Ianuarie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.