Setari Cookie-uri

Istoria ochelarilor de soare aviator - un accesoriu emblematic

Ochelarii de soare aviator cunoscuți și sub denumirea de ochelari de soare pilot își au rădăcinile în domeniul aviației, de unde și numele acestora, istoria lor datând încă din anii 1930. Forma ramelor au fost proiectate inițial în 1936 de Bausch & Lomb, o companie cunoscută pentru producerea de echipamente optice pentru armata SUA.

Bausch & Lomb a primit sarcina de a crea ochelari care să reducă strălucirea soarelui cu care se confruntau piloții în timpul zborurilor. Rezultatul a fost o pereche de ochelari de soare cu o formă distinctă de lacrimă și cadru metalic, denumiți inițial „ochelari de pilot”, care au devenit la scurt timp cunoscuți ca ochelari de soare aviator.

În anul 1937 a început producţia în masă a ochelarilor de soare aviator, modelul putând fi cumpărat din toate magazinele din Statele Unite. Tot în acea perioadă, numele Ray-Ban a devenit marcă înregistrată, iar ochelarii de soare aviator au început să fie produși purtând noua siglă a companiei.

Se spune însă că, ochelarii de soare aviator au devenit cu adevărat celebri în întreaga lume atunci când cunoscutul general american Douglas MacArthur a ajuns în Filipine, în 1944, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În acel moment, jurnaliștii l-au fotografiat purtând o pereche de ochelari de soare aviator, transformând astfel ochelarii într-un accesoriu stilat, un adevărat must-have al momentului.

Citește și:

Ochelari de soare aviator - Evoluția unui stil iconic

Designul original Bausch & Lomb este comercializat în prezent sub numele de Ray-Ban Aviators, dar și alți producători creează ochelari de soare în stil aviator.

În anii 1950 și 1960, ochelarii de soare aviator au avut o popularitate uriașă când au început să fie purtați de megastaruri de la Hollywood precum Marlon Brando, Robert Redford și Steve McQueen. De asemenea, muzicieni precum Mick Jagger și David Bowie, care abia începeau să se bucure de celebritatea internațională, au fost adesea fotografiați purtând ochelari de soare de tip aviator, ceea ce a contribuit la consolidarea statutului lor de accesoriu de modă.

În anii 1980, ochelarii de soare aviator au crescut din nou în popularitate datorită filmului de succes Top Gun. Personajul lui Tom Cruise a purtat o pereche de ochelari de soare aviator pe tot parcursul filmului, ceea ce a readus acest tip de ochelari de soare în atenția publicului. Acest lucru a condus la un nou val de ochelari de soare în stil aviator, inclusiv cu lentile colorate și modele de rame mai elaborate.

Citește și:

Michael Jackson a reprezentat compania Ray-Ban, purtând celebrii ochelari de soare aviator între anii 1982 și 1985, considerată a fi Era Thriller. De altfel, regele muzicii pop este cunoscut că purta ochelari marca Ray-Ban în mai toate aparițiile sale. Ochelarii de soare aviator au devenit o semnătură a artistului, alături de celebra mănușă albă, pălăria și jacheta army.

Anul 2009 este momentul în care Bausch & Lomb vinde marca Ray-Ban concernului Luxottica. Brandul Ray-Ban rămâne în prezent cel mai căutat dintre toate brandurile de ochelari, iar ramele de tip Aviator sau Wayfarer sunt purtate cu mândrie în orice ocazie, indiferent de outfit.

Ochelarii de soare de aviator rămân un stil popular și sunt disponibili de la o gamă largă de producători. Deși designul de bază a rămas în mare parte neschimbat, au existat multe variații și actualizări de-a lungul anilor. Ochelarii de soare aviator sunt acum disponibili cu lentile polarizate, lentile tip oglindă și într-o varietate de materiale și culori diferite ale ramei.

Citește și:

Cum arată ochelarii de soare aviator?

Ochelarii de soare aviator sunt caracterizați prin lentile închise la culoare, adesea reflectorizante și rame subțiri din metal, oțel sau metale prețioase, cu punte nazală dublă sau triplă. Lentilele nu sunt plate, ci ușor convexe.

Designul ramei acoperă întregul câmp vizual al ochiului, ceea ce reduce semnificativ cantitatea de lumină transmisă și radiația infraroșie și previne astfel pătrunderea radiațiilor ultraviolete în ochi, din orice unghi.

Cum poți purta ochelari de soare aviator

Această formă de ochelari este universală şi se potriveşte atât femeilor, cât şi bărbaţilor, în plus este un accesoriu clasic care se potrivește la orice fel de outfit. Ochelarii de soare aviator sunt un fel de little black dress prin excelență și se potrivesc cu aproape orice.

Citește și:

Putem vedea adesea ochelari de soare aviator în combinații inedite, de exemplu în asociere cu o ținută elegantă, ca de pildă cu un costum bărbătesc. Sigur, poate părea puțin ciudat dacă porți modelul de ochelari tip aviator la un eveniment cu dress code black tie, dar acești ochelari de soare se potrivesc de minune cu majoritatea hainelor de afaceri.

Dacă pui accent pe versatilitatea ținutei, ochelarii tăi de aviator merg perfect cu un stil subtil, minimalist, mai ales dacă vorbim de modelul clasic cu lentile negre sau fumurii și ramă argintie. De asemenea, o ţinută casual chic pentru femei formată dintr-o rochie de vară cu imprimeu floral poate fi de minune accesorizată cu o pereche actuală de ochelari aviator cu lentile tip oglindă multicoloră.

În concluzie, ochelarii de soare stil aviator au o istorie bogată care se întinde pe aproape un secol. Au fost concepuți inițial pentru a proteja de soare ochii piloților, dar au devenit rapid un simbol al outfitului army și mai târziu un accesoriu de modă purtat de vedetele de la Hollywood. Astăzi, ochelarii de soare aviator sunt în continuare un stil extrem de popular și foarte apreciat atât de femei, cât mai ales de bărbați, și sunt o dovadă a longevității designului clasic.

Citește și:

Alege o pereche de ochelari de soare de femei sau o pereche de ochelari de soare aviator de bărbați de pe watchshop.ro și vei avea un look irezistibil, în plus ochii tăi vor fi protejați de razele soarelui.

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.