Setari Cookie-uri

Cristian Margarit: Cea mai buna cura de slabire este un regim de viata sanatos

Pe Cristian Margarit l-am cunoscut in urma cu o saptamana, in cadrul unui seminar despre nutritie si alimentatie sanatoasa organizat de Rotaract Bucuresti. Ne-a povestit despre schimbarea stilului de viata si ne-a dat sfaturi privind micile modificari pe care ar trebui sa le facem fiecare dintre noi pentru a avea rezultate mari.

7. In ce moment al zilei este bine sa practici exercitiul fizic? In cadrul unei cure de slabire, cand este indicat sa practici exercitiul fizic in raport cu mesele?

In primul rand e bine sa practici, deci momentul potrivit este atunci cand ai timp si energie. Cei care au un job obisnit au de ales intre a merge dimineata foarte devreme sau seara tarziu, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Mai rar exista posibilitatea sa mergi la antrenament in pauza de pranz.

In functie de nivelul masei musculare antrenamentul poate fi facut pe nemancate si poate fi urmat sau nu de o masa. Conteaza si tipul de antrenament, cele de forta fiind urmate obligatoriu de o masa cu aport de carbohidrati, pentru refacere. Antrenamentul cardio dimineata, inainte de masa, are un mic avantaj pentru arderea grasimilor, dar exista si riscul pierderilor de masa musculara. Eu prefer antrenamentele spre seara, dupa primele trei mese, fiind urmat de inca doua mese.

8. Exista suplimente pe care le recomanzi in curele de slabire? Exista substante care pot accelera pierderea kilogramelor? Sunt sanatoase?

Suplimentele nutritive se iau in functie de datele personale, obiective, dieta, antrenament. Exista mai multe categorii de suplimente care ajuta in dieta de slabire: vitamine si minerale, antioxidanti, lipotropice (ex. lecitina, carnitina), anorexigene naturale (extracte de plante care taie pofta de mancare), termogenice (cresc metabolismul si ridica temperatura corpului, foarte eficiente dar comporta si riscuri), inhibitoare ale absorbtiei nutrientilor (pentru carbohidrati sau grasimi).

Ele sunt sanatoase si ajuta in masura in care sunt folosite rational, ca parte integranta a unui program complex de nutritie si antrenament. Diureticele si laxativele (unele prezentate drept suplimente pentru detoxifiere) nu ajuta la slabire insa dau senzatia falsa de pierdere in greutate din cauza deshidratarii pe care o induc.

9. Care sunt cele mai frecvente greseli in alimentatie pe care le-ai intalnit in randul pacientilor tai?

Cea mai des intalnita greseala in alimentatia noastra este increderea pe care o acordam producatorilor si comerciantilor de alimente. Foarte multe produse alimentare vandute drept sanatoase au, de fapt, ingrediente controversate sau chiar cu efect contrar celui pretins in reclame. Avand in fata atatea capcane trebuie sa alocam timp pentru documentare si citirea atenta a etichetelor.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Martie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.