Setari Cookie-uri

3 Comportamente greșite care te blochează în relații toxice

Se întâmplă uneori să construim mereu și mereu aceleași relații amoroase toxice, ca și când ne învârtim în cerc, urmărind mereu același pattern din care pare să nu reușim să ieșim? Se întâmplă astfel pentru că unele răni interioare nu sunt vindecate, iar unele comportamente continuăm să le avem iar și iar. Vă invităm să reflectați asupra a 3 comportamente greșite care pot fi o capcană pentru viața voastră amoroasă.

3 Comportamente greșite care te blochează în relații toxice repetitive

Nu te prețuiești suficient și astfel lași prea mult de la tine

Poate că adesea ți se întâmplă să dai dovadă de prea multă bunăvoință, pe care o manifeșți și în relația de cuplu. Lași prea mult de la tine, ceea ce nu înseamnă neapărat doar că ești o persoană tolerantă, ci mai degrabă ar trebui să vezi acest comportament ca împiedicându-te să impui limite sănătoase în relația ta.

Limitele sunt importante, ele protejează sensibilitatea partenerului și totodată creează un focus pe ceea ce cuplul ar trebui să urmărească pentru a menține integritatea relației.

Când lași prea mult de la tine, când nu te pui pe tine pe primul loc, aceste limite nu există. Astfel că atragi pur și simplu în jurul tău acele persoane care au tendințe abuzive, tocmai pentru că aceștia nu se lovesc de nicio limită.

Citește și:

Te trezeșți apoi într-o relație în care ai acceptat prea multe, în care, poate, toate treburile cuplului ajung doar la tine, în care până și responsabilitățile financiare, cum ar fi facturile, cad pe seama portofelului tău.

Și relația începe să se creeze haotic, construindu-se pe seama unui cerc vicios care mai târziu îți face rău. Relația devine toxică pentru tine, o relație în care nu mai poți să creșți, să te dezvolți, o relație care îți face mai mult rău decât bine, oricât de optimistă ai fi.

Nu ai încredere în tine și în valorile tale

Sigur ai strâns destule experiențe de viață ca în unele situații părerea ta să fie valoroasă și importantă. Dacă ai tendința să crezi că e mai bine ce spun alții, să fii influențabilă, să te lași convinsă ușor, atunci o persoană cu tendințe abuzive se va „lipi” foarte repede de tine. De ce? Pentru că își dorește controlul, își dorește să fie aprobată în ceea ce spune și gândește, are nevoie de validare și impunere, iar dacă tu vei pune pe primul loc vorbele acestui partener, foarte probabil lângă tine poți atrage o astfel de persoană.

Citește și:

Chiar dacă unele idei ale tale se dovedesc a fi greșite, aceasta nu înseamnă că în general gândeșți așa. Înseamnă că eșți om și că și tu mai greșești câteodată. Dacă simți că unele idei nu ți se potrivesc, învață să ai încredere în tine și să îți susții sus și tare punctul de vedere.

Oamenii sunt diferiți, așadar este normal să aibă opinii diferite. Doar conturându-ți în mod clar părerile și valorile îți vei șlefui personalitatea, iar cei din jur care îți rămân aproape vor fi doar cei cu care rezonezi cu adevărat.

Codependența – o tendință la care trebuie să renunți

Codependența este greu de definit în viața reală. Dar sunt câteva indicii care o dau de gol. De exemplu ai tendința să crezi că fericirea ta depinde de celălalt și nu de tine, simți adesea că ai nevoie de cineva care să te susțină în diverse domenii de viață.

Citește și:

O astfel de dinamică comportamentală, pe termen lung, creează acea codependență de partenerul de cuplu, iar sub umbrela acesteia cresc relațiile toxice.

Fericirea fiecăruia stă doar în propriile sale mâini. Sigur, e normal să ne ajutăm reciproc, ca viața să fie mai ușoară și mai frumoasă, dar să nu uităm că putem face totul și singuri, ca ființe independente. Apoi să punem fericirea noastră ca responsabilitate pentru partener poate reprezenta, până la urmă, o povară pentru acesta.

Mai mult decât atât, un astfel de comportament atrage acele persoane care își doresc controlul în cuplu, iar acest control îl obțin ușor lângă o persoană cu tendințe de codependență.

Sursa foto articol: StockSmartStart/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Noiembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.