Setari Cookie-uri

Cum să ierți oamenii care te-au rănit chiar și atunci când încă suferi și nu ai reușit să treci peste durere?

A ierta oamenii care te-au rănit, chiar și atunci când nu ai trecut peste acest moment și nu ești complet vindecată, poate fi o experiență eliberatoare.

Iertarea este un concept puternic și adesea greșit înțeles. Iertarea nu are nicio legătură cu uitarea sau acceptarea acțiunilor dureroase făcute de cei care te-au rănit... iertarea are legătură, mai degrabă, cu renunțarea la furia și resentimentele care nu îți pot permite să te vindeci cu adevărat. Iertarea este despre tine... niciodată despre ei.

A ierta oamenii care te-au rănit, chiar și atunci când nu ai trecut peste acest moment și nu ești complet vindecată, poate fi o experiență eliberatoare.

Te invit să citești în continuare acest articol deoarece vom afla împreună ce înseamnă să ierți și de ce este crucial să faci asta pentru a putea merge mai departe cu viața ta.

Ce este important să reții?

Iertarea nu înseamnă că trebuie să uiți sau, și mai rău, să ignori durerea pe care cineva ți-a provocat-o. Nu este vorba despre a scuza un comportament greșit și, cu siguranță, nu trebuie să ai încredere din nou sau să te împaci cu persoana care te-a rănit. În schimb, iertarea este un proces de eliberare a furiei și a resentimentelor care te țin ostatică în acel loc dificil și nu îți permit nici să te vindeci și nici să mergi mai departe cu viața ta.

Citește și:

Care sunt pașii necesari pentru a ierta:

1. Acceptă-ți sentimentele

Începe prin a recunoaște ceea ce simți - acceptă durerea și furia care trăiesc acum în sufletul tău. Este absolut normal să ai astfel de emoții deoarece ai trecut prin experiențe grele, dureroase. Înțelege că sentimentele tale sunt valabile, oferă-le importanță.

2. Înțelege persoana care ți-a greșit

Încearcă să înțelegi perspectiva persoanei care te-a rănit. Asta nu înseamnă că trebuie să fii de acord cu acțiunile sale, ci te poate ajuta să înțelegi care a fost motivul pentru care a făcut acel lucru.

3. Alege să ierți

Iertarea este o decizie conștientă. Alege să te eliberezi de furia și resentimentele care te țin în spate, închisă în acel capitol, și nu îți permit nici să te vindeci și nici să mergi mai departe cu viața ta. Această decizie nu este în beneficiul persoanei care te-a rănit, ci pentru propria ta bunăstare.

Citește și:

4. Caută sprijin

Iertarea poate fi o călătorie lungă, plină de provocări și uneori este adesea util să cauți sprijin în prieteni, familie, alți oameni dragi sau chiar un terapeut.

Care sunt cele mai importante aspecte ale iertării:

- iertarea îți aduce eliberare emoțională;
- iertarea te ajută să uiți trecutul;
- iertarea îți aduce forță interioară;
- iertarea te ajută să mergi mai departe cu viața ta;
- iertarea te ajută să repari relații;
- iertarea te ajută să ai liniște;
- iertarea te ajută să înțelegi că puterea este întotdeauna la tine.

foto main pixabay

Vizionare placuta


Kudika
25 Octombrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.