Top 10: Sexy + Toci = LOVE

Top 10: Sexy + Toci = LOVE
Kudika
13 Mai 2010

In State, fenomenul geek & nerd captiveaza felii zdravane din populatie, datorita filmelor care, din ce in ce mai obsesiv (vezi “Kick-Ass”, in cinematografe acum), despica-n patru marginalizarea acestor “tocilari” si triumful lor, razbunator si pe final de pelicula, asupra mai popularilor si mai sociabililor atleti & majorete. Insa, ca un film, adresat unui segment relativ minoritar din marea masa ai consumatorilor de film, sa reuseasca la box-office, trebuie sa includa si niste artificii, sa prezinte astfel interes si pentru non-toci. Ca atare, comediile si rom-com-urile sunt la ordinea zilei in materie de format, in ideea ca tot poporul vrea sa dea banii pe o portie de ras pe seama unui geek; de asemenea, toate victimele dragostei neimpartasite vor vrea sa vibreze alaturi de geek pe frecventa complexelor debilitante, si sa ii faca galerie pana o persoana de sex opus il accepta asa cum este. De multe ori, insa, romantismul scenaristului va rupe legatura cu realitatea ca sa ii ofere protgonistului o sansa la inima unui prea-frumos specimen non-toci, si la aceste cupluri fanteziste vom face referire in continuare.

Ca nota de subsol: “geek” si “nerd” nu sunt sinonime, dar pentru scopurile noastre aici le vom folosi intersanjabil, cu sensul de “neadaptat”. Curiosii vor observa ca diferenta este subtila si tine de cantitatea potentialului “cool” atasata fiecareia dintre aceste subdiviziuni a “tocilarilor” americani – perfect explicabil, “cool”-itatea e inerenta ciudatului obsedat de benzi desenate sau de “Star Trek” si integrat in comunitatea intergalacticilor la fel de bizari ca el (geek-ul); ciudatul fara preocupare, in schimb, patetic si pe deplin constient de asta (nerd-ul) e oaia neagra a smecherimii supra-dotatilor.

Realizat de Ioanina

3. Lane Meyer (John Cusack) si Diane Franklin (Monique Junot) in “Better Off Dead” (1985) – John Cusack din nou? Da, pentru ca el a fost figura reprezentativa a anilor ’80, eroul de pe holurile liceelor care nu e niciodata nerd pana la capat si, desi are sarm, nu-i in niciun caz de-o valenta pe placul copiilor populari – nu ca ar tine el cu tot dinadinsul sa intre in tagma lor, chiar dimpotriva. In aceasta comedie de referinta, Lane, parasit de prietena pentru sportivul scolii, este un neadaptat mai existentialist (a se citi sinucigas) care, dand chix in incercarile repetate de-a-si pune capat zilelor, ajunge sa traiasca indeajuns ca sa se indragosteasca din nou. O paralela se impune, trasa intre bufonul indragostit al anilor ’80 si virginul penibil din filme contemporane ca “Superbad”: ea scoate in evidenta involutia nerd-ului pe ecrane, care pe vremuri traia adevarate drame, furtuni intr-un pahar cu apa dar simtite intens la nivel personal si emotional. Acum insa, daca ii luam pe Seth (Jonah Hill) si Evan (Michael Cera) din “Superbad” ca exemple, observam ca nerd-ul considera ca singurul impediment in calea unei experiente de liceu reusite este virginitatea. In concluzie, iubitele lor Jules (Emma Stone) si, respectiv, Becca (Martha MacIsaac) servesc doar un scop, sexul, ceea ce ieftineste comicul si instraineaza spectatorul.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri