Setari Cookie-uri

De ce este considerata amniocenteza o procedura controversata?

Amniocenteza a starnit de-a lungul timpului numeroase controverse.

amniocenteza Testele de screening prenatal sunt un procedurile care sunt efectuate in timpul sarcinii pentru a determina daca un copil este suspect de anumite malformatii congenitale.

Majoritatea acestora sunt neinvazive, dar exista si un alt exemplu, amniocenteza, o testare prenatala invaziva ce a starnit de-a lungul timpului numeroase controverse.

Testarile prenatale sunt de obicei efectuate in primul si al doilea trimestru, dar altele pot fi programate in timpul celui de-al treilea trimestru.

Amniocenteza este de obicei recomandata femeilor de peste 35 de ani sau celor a caror analiza de bi-test risc a indicat probabilitate crescuta de a purta un fat cu o anomalie cromozomala sau genetica.

Asa cum aminteam anterior, aceasta implica prelevarea unei probe de lichid amniotic (de obicei in jur de 10-20 ml) pentru a examina celulele fetale. Procedura presupune introducerea unui ac in uter, apoi in sacul amniotic. Fluidul amniotic extras contine celule din piele fetala si alte componente, care pot apoi sa determine analize cromozomiale, genetice, biochimice si biologice moleculare.

Citește și:

Care sunt riscurile si complicatiile procedurii?

Riscurile de avort spontan in primele 72 de ore de la efectuarea procedurii, disconfortul creat, pierderea de lichid amniotic si sangerarile vaginale sunt cele mai invocate temeri acute si situatii cu care se pot confrunta pacientele. Cu toate acestea, in cazul avortului, specialistii spun ca el poate interveni din cauza fisurarii sacului amniotic sau din pricina unor infectii care pot aparea ulterior. Perioada de 3 zile este cea critica, iar ea se diminueaza pe parcursul a doua saptamani de la interventie.

Trebuie stiut ca in eventualitatea in care apar: febra, scurgerea de lichid amniotic in orice cantitate, crampe abdominale puternice sau orice alte manifestari care nu au mai aparut pana la acel moment, ele trebuie semnalate si discutate cu medicul care se ocupa de supravegherea sarcinii.

Citește și:

Care sunt cele mai importante aspecte ce ar trebuie retinute?

  • este un test care prin analiza de laborator poate indica rezultate ce definesc anomalii cromozomiali sau genetice (precum sindrom Down, Patau)
  • testarea este optionala si doar partenerii pot decide daca vor efectua sau nu procedura invaziva
  • medicul furnizeaza toate informatiile necesare viitorilor parinti si sta la dispozitie cu raspunsuri coerente privind riscurile si beneficiile, inainte de asumarea deciziei de efectuare a testului
  • documentarea amanuntita si verificata ulterior cu discutii sincere impreuna cu medicul curant
  • gradul de durere si suportabilitate din timpul prelevarii de probe difera de la persoana la persoana; majoritatea femeilor descriu o senzatie de intepatura ascutita si presiune, altele asociaza duererea ca cea din timpul perioadei menstruale, iar o alta categorie resimte stari anxioase si teama
  • NU toate gravidele sunt indrumate sa efectueze testarea
  • NU s-a descoperit nicio dovada stiintifica privind existenta vreunei masuri care sa previna pierderea sarcinii sau aparitia complicatiilor
  • rezultatele analizelor de laborator se primesc la in cateva saptamani si nu uitati ca trebuie primit si rezultatul scris in original
  • problemele metabolice nu sunt identificate uzual prin amniocenteza, deci exista si afectiuni ce nu pot fi diagnosticate prin acest tip de testare.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Mai 2018
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.