Setari Cookie-uri

Nașterea naturală după cezariană

Operația cezariană a devenit tot mai des opțiunea preferată a gravidelor care doresc să aibă parte de o naștere programată și nedureroasă. Însă nu de puține ori se întâmplă ca la a doua sarcină gravida să aibă o altă părere – vrea să nască natural.

Pentru că a trecut deja prin experiența unei cezariene, cu toate riscurile și complicațiile postpartum, dar și pentru că s-a informat mai bine în ceea ce privește beneficiile nașterii pe cale vaginală, o gravidă care dorește să opteze pentru această formă de naștere este pusă în fața unei dileme: oare este sigur să fac asta?

În ce condiții este posibilă nașterea vaginală după cezariană: riscuri și beneficii

Nașterea vaginală după cezariană (NVDC) este nu doar posibilă, ci chiar indicată. Desigur, asta dacă nu există condiții medicale care să pună piedici în acest demers.

Potrivit statisticilor, între 50 și 80% dintre femeile care au născut prin cezariană la prima sarcină pot naște natural al doilea copil, fără niciun fel de problemă.

Singurul risc major al nașterii vaginale după cezariană este ruptura cicatricii uterine, care reduce șansele de a naște natural la următoarea sarcină. Însă acest lucru se întâmplă în aproximativ 1% din cazuri, deci riscul e foarte mic. Și chiar dacă se întâmplă acest lucru, viața gravidei și a bebelușului nu este pusă în pericol, câtă vreme medicii sunt pregătiți să intervină rapid într-o astfel de situație.

Citește și:

Pe de altă parte, nașterea vaginală după cezariană vine cu o serie de beneficii incontestabile atât pentru bebeluș, cât și pentru proaspăta mămică:

  • Recuperarea se face mult mai rapid și mai ușor – astfel, copilul poate fi ținut în brațe, alăptat și îngrijit corespunzător mai repede, creându-se din „prima oră magică” o legătură puternică între mamă și bebeluș

  • Uterul nu este incizat – viitoarele sarcini se pot instala mai ușor

  • Risc redus de tromboză venoasă profundă, hemoragie și infecție

  • Disconfortul și durerile de după naștere sunt mult mai mici – femeia se poate ridica din pat după o oră

  • Efortul fizic după nașterea naturală nu este contraindicat, astfel că femeie poate practica exerciții fizice de revenire la greutatea normală mult mai repede

    Citește și:
  • Copilul are un risc mai mic de a dezvolta boli alergice și detresă respiratorie (aport redus de oxigen în organism)

Când este contraindicată nașterea vaginală după cezariană

Chiar dacă dorința viitoarei mămici este să-și aducă pe lume al doilea copil pe cale naturală, sunt situații când acest lucru nu este posibil.

Spre exemplu, nașterea vaginală după cezariană este contraindicată dacă femeia a avut trei sau mai multe nașteri prin cezariană anterioare.

Alte contraindicații pentru nașterea vaginală după cezariană sunt: incizia uterină verticală la prima naștere prin cezariană, ruptura uterină în antecedente, prezența fibroamelor sau a anomaliilor uterine, hipertensiunea, astmul, bolile renale ori cardiace, diabetul gestațional, greutatea peste 4 kilograme a fătului și malprezentația acestuia.

Citește și:

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.