Setari Cookie-uri

Măsuri pentru a avea oase sănătoase. Ce să faci pentru a preveni durerea

Menținerea sănătății oaselor nu este un subiect foarte popular, dar are o importanță crescută pentru o calitate ridicată a vieții. Citește următorul articol și află cum să ai grijă de oasele tale pentru o mobilitate excelentă, chiar și la o vârstă înaintată.

Sănătatea oaselor și a întregului aparat locomotor este adesea trecută cu vederea, deși oasele au un rol extrem de important în menținerea mobilității. De cele mai multe ori, oamenii acordă atenție oaselor când apare durerea și disconfortul. În cadrul acestui articol, vor fi evidențiate cele mai eficiente metode prin care poți să îți asiguri o viață activă și fără durere. Citește în continuare și descoperă ce poți face pentru a preveni afecțiunile osoase.

Mănâncă sănătos

Alimentația are un rol esențial în menținerea sănătății oaselor și în prevenirea diferitelor boli de oase, precum osteoporoza sau fracturile. O alimentație echilibrată asigură nutrienții necesari pentru o densitate osoasă adecvată. Pentru ca structura oaselor să rămână rezistentă, este necesar un aport de aproximativ 1000 mg de calciu zilnic, dar și de alte minerale și vitamine, precum este vitamina D. Doza zilnică de calciu poate fi asigurată prin consumul a aproximativ 3 căni de lapte. Dar calciu se regăsește și în:

Citește și:
  • brânză;

  • iaurt;

  • legume cu frunze verzi (salată, spanac);

  • fasole;

  • dovlecel;

  • păstrăv.

Vitamina D se formează prin expunerea la soare sau poate fi obținută din alimentație. Principalele surse de vitamină D sunt:

  • ouăle;

  • peștele gras (somon, sardine, ton).

De asemenea, este important a consuma proteine de calitate din:

  • pește;

  • pui;

  • leguminoase (soia, fasole, mazăre).

Menține o greutate normală

Greutatea corporală exercită presiune asupra oaselor în timpul diferitelor activități sau chiar pe parcursul menținerii poziției corpului. De aceea, este util a menține o greutate adecvată înălțimii.

Riscul de a dezvolta unele boli de oase este mai crescut la persoanele care au o greutate mai mare sau mai mică decât cea considerată normală. Dacă te confrunți cu probleme de greutate, este important de știut că în procesul de remediere al acestora sunt permise doar anumite tipuri de exerciții. Astfel, riscul de apariție al fracturilor sau al altor complicații este mai redus. Apelează la un kinetoterapeut sau la un antrenor, pentru sfaturi personalizate.

Citește și:

Fii activ

Oasele se află permanent într-un proces de remodelare, adică de distrugere și de formare a masei osoase. Acesta este un proces fiziologic, care contribuie la menținerea unor oase puternice. Exercițiile fizice, precum alergarea sau ridicarea greutăților, favorizează creșterea densității osoase. Spre deosebire de acestea, o viață sedentară are ca efect slăbirea rezistenței osoase.

Un alt beneficiu al activității fizice este reprezentat de creșterea flexibilității. Astfel, riscul de a dezvolta entorse sau luxații este mai redus la persoanele care sunt active. Studiile au demonstrat că efectuarea periodică a exercițiilor fizice contribuie la menținerea densității osoase în limitele normale.

Adoptă o postură corectă

O poziție corectă contribuie la o distribuire uniformă a greutății asupra oaselor. Când postura nu este ergonomică, la nivelul anumitor zone se va exercita o presiune mai mare, ceea ce duce la apariția disconfortului și a durerii. Menținerea unei posturi inadecvate este asociată și cu deformări osoase, precum cele întâlnite la coloana vertebrală.

Citește și:

Pentru a te asigura că ai o postură corectă, poți cere sfatul unui kinetoterapeut. Acesta îți poate oferi și indicații utile pentru corectarea acesteia. Până mergi la un specialist, asigură-te că ai o poziție corectă la birou. Menține spatele drept, sprijinit de spătarul scaunului, și setează biroul la o înălțime adecvată, astfel încât cotul brațului îndoit la 90° să fie cu 2-3 centimetri mai sus decât nivelul biroului. Când mergi, stai cu spatele drept și umerii relaxați.

Renunță la obiceiurile nesănătoase

Obiceiurile zilnice influențează sănătatea întregului organism, implicit și a oaselor. Pentru menținerea integrității structurale a acestora, este recomandat a evita următoarele:

Sănătatea oaselor reprezintă un element central al stării de bine. Oasele au capacitatea de a susține greutatea întregului corp și de a asigura o mobilitate optimă. Fiecare acțiune pe care o facem zilnic influențează sănătatea acestora. De aceea, este recomandat a adopta un stil de viață echilibrat, o dietă bogată în nutrienți și a alege să faci mișcare zilnic.

Sursa foto: Freepik

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2024
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.