Setari Cookie-uri

Bleu turcoaz spectaculos: a patra culoare a vinului există și e naturală

Tu câte soiuri și culori specifice de vin cunoști? Cu siguranță până acum ai băut vin roșu, alb sau rosé, dar ce ai zice dacă ai avea ocazia să guști chiar un vin de culoare atipică... bleu-turcoaz? Nu, nu este obținut prin mijloace artificiale, este cât se poate de natural și tocmai a fost lansat pe piața uneia dintre cele mai mari patrii ale vinului, Franța, unde a și prezentat foarte mare interes în rândul pasionaților de vinuri de renume.

Vindigo este un vin lansat pe piața din Franța vara aceasta și este cât se poate de natural, în ciuda culorii turcoaz. Este un Chardonnay produs în sudul Spaniei, iar nuanța aceasta trăsnită se datorează cojii strugurilor roșii din care este realizat, nu unor amestecuri de substanțe chimice, non-naturale, cum ai fi tentat(ă) să crezi la prima vedere, deși bate mai mult înspre ideea de cocktail curaçao.

De ce e albastru vinul Vindigo?

Vinul Vindigo nu are nici măcar zahăr adăugat, iar culoarea aceasta turcoaz a sa se ivește după ce vinul este filtrat prin coaja strugurilor. Care coajă conține un colorant natural - Anthocyanins (din grecescul anthos „floare” și kyaneos „albastru-închis”), prezent și la mure, afine, boabe negre de soia. Denumirea de Vindigo este un compus - un joc de cuvinte între vin și indigo.

Citește și:

Acest vin de viță „albastră” este mai slab, lejer, cu doar 11% alcool. Are un gust fructat, apropiat de rosé-ul franțuzesc, cu un buchet de cireșe, fructul pasiunii și afine. Somelierii renumiți nu au fost însă suficient de încântați de el, dar nici nu l-au renegat ori refuzat. Se consideră a fi un vin estival, pentru vară, festiv.

Un vin festiv atipic, dar la un preț accesibil

O sticlă de vin bleu-turcoaz Vindigo este destul de accesibil ca preț: costă între 12 și 18 euro. Se găsește în portul Sète, din sud-estul Franței, dar și pe pagina oficială de Facebook Vindigo. Tot acolo se găsește și o rețetă de cocktail cu acest tip de vin la bază, alături de șampanie/prosecco și lămâie.

Dar acest vin nu reprezintă cu adevărat o premieră pe piața vinurilor. În 2016, producătorul spaniol de vinuri Gïk a mai încercat să vândă în supermarketurile franțuzești un vin albăstriu, dar fără succes. Problema este că vinurile respective au fost retrase de pe rafturi în doar trei zile, din cauză că etichetele lor nu erau traduse în franceză.

Citește și:
  • 3 rețete sănătoase cu pui
  • 20 de perechi de sandale numai bune pentru vară
  • Outfit-urile workwear cuceresc toamna!

De asemenea, nu era specificată cu precizie substanța care ar fi dat nuanța cerească bizarului vin, iar printre vinurile cu aprobare de comercializare în UE nu se număra niciun soi de viță... albastră. Astfel, vinul acesta ar fi intrat în rândul „altor băuturi alcoolice”, fiind considerat „99% vin cu un procent de suc de struguri”. În SUA, în schimb, acest vin nu are nicio problemă în comercializare și se vinde online, putând fi livrat în 30 de state deja!

Tu ai încerca un vin bleu - cel mai recent soi de pe piață? Francezii, pasionați de vinuri, au făcut-o deja. ;)

Până atunci, vezi cele mai bune idei de cadouri pentru iubitorii de vin!

Surse info: La Depeche, Le Figaro, The Guardian

Sursa foto: pagina de Facebook Vindigo

Citește și:

Vizionare placuta


Om cu atâtea visuri (și vise!), că nu le poate contabiliza. Dar care știe că mai târziu, cândva, se vor împlini toate. Așa cum multe i-au devenit istorii de povestit...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.