Culoare exista in tot ceea ce ne inconjoara, este prezenta in fiecare moment al existentei noastre. In culori sunt copacii care in curand vor inflori, ochii persoanei iubite, casa in care locuim, muntii, nesfarsitele coloane de masini dar si populatia pestrita a pietonilor. Culoarea este o insusire constanta a existentei noastre, care ne insoteste permanent.

A afirma ca aceste culori nu ne influenteaza viata, ar fi o foarte mare greseala. Studii de specialitate au demonstrat forta culorilor, care sunt in masura sa modifice starea psihologica, sa vindece depresii sau nevroze, sa creasca randamentul muncii, sa sporeasca imaginatia, chiar sa dinamizeze si sa “modifice” spatiul. Ca reactionam intr-un anumit fel la actiunea diferitelor culori, este cat se poate de evident.

Un exercitiu foarte simplu ar consta in petrecerea a cel putin zece minute intr-o camera care este decorata preponderent in verde, spre deosebire de alte zece minute petrecute intr-o camera rosie. Iar daca as vorbi despre o camera neagra... sunt convinsa ca ati reactionat numai cand ati citit despre ea. Aceasta inseamna trairea afectiva a culorilor. Astfel, culorile calde, luminoase, creeaza buna dispozitie si au un efect stimulativ, intretin stari afective pozitive. Culorile reci induc o stare pshihica depresiva, intristeaza, scad nvelul energetic.

Citeste si:

Pe langa acest aspect usor de sesizat, mai exista o latura foarte importanta care a fost abordata in studiul culorilor: relatia dintre culori si personalitate. Analizand preferintele unei persoane pentru anumite culori se pot obtine date importante despre structura personalitatii. Foarte multe cercetari au demonstrat ca exista o relatie intre preferinta pentru o culoare si starea afectiva si atitudinala interna. Culorile devin deci un important instrument de psihodiagnostic. In momentul in care alegem o culoare, nu facem altceva decat sa ne proiectam in exterior starile si trairile interioare.

Culorile si tipurile temperamentale

In cartea “Culoarea in viata noastra” a lui Pavel Muresan, sunt enumerate cateva corelatii, identificate de F. Birren, intre tipul temperamental si preferinta cromatica. Inainte insa, trebuie sa stiti ca temperamentul este latura personalitatii care se exprima cel mai pregnant in comportament, este puternic determinat genetic, si, pe scurt, ofera informatii in legatura cu energia de care dispune un individ, dar si cu ritmul de manifestare, dinamica unei conduite. Popular, se spune ca temperamentul este modul de a fi, de a se comporta al cuiva, este mai mult forma de manifestare a personalitatii.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Kudika sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Ce spun culorile despre personalitatea ta.