Setari Cookie-uri

Cancerul de col uterin – prevenție, simptome și factori de risc

Cancerul de col uterin este o afecțiune oncologică gravă și des întâlnită la nivelul populației feminine din întreaga lume.

În România, este considerată una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer la femei, statisticile arătând o incidență de circa 3000 de paciente diagnosticate anual. Din păcate, jumătate din ele pierd lupta cu boala.

Cervixul sau colul uterin reprezintă partea inferioară a uterului, practic, puntea de legătură dintre uter și vagin. La nivelul său sunt întâlnite două tipuri de celule, corespunzătoare celor două regiuni: endocervixul, care este acoperit cu celule glandulare și exocervixul, acoperit cu celule scuamoase.

Află ce spun specialiștii despre tratamentul cancerului de col uterin.

Diagnosticul cancerului de col uterin

Leziunile precanceroase sunt depistate la testarea Papanicolau, majoritatea cazurilor evoluând către cancer de col uterin. Dar nu toate. La unele paciente, celulele precanceroase dispar fără tratament, ca rezultat al acțiunii sistemului imunitar.

Citește și:

Diagnosticul de cancer de col uterin este confirmat în mai multe etape, cu ajutorul a diferite tipuri de testări:

  • Testul Papanicolau: examinează celulele de la nivelul colului pentru a vedea dacă există modificări la nivel celular, precursoare ale cancerului.

  • Colposcopia: se realizează cu ajutorul unui colposcop pentru a examina colul uterin.

  • Biopsia: analizează la microscop un țesut prelevat de la nivel cervical pentru a determina existența unor celule canceroase.

  • Metodele imagistice: tomografie computerizată (CT), sau rezonanță magnetică (IRM) sau o ecografie – utile în evaluarea dimensiunii și extinderii unui cancer deja depistat.

  • Testarea markerilor tumorali: pentru măsurarea nivelului de markeri tumorali în sânge.

Odată confirmat diagnosticul de cancer de col uterin, sunt efectuate și alte teste pentru a determina stadiul și gradul cancerului. Acestea pot include imagistica suplimentară, cum ar fi PET-CT, sau biopsierea ganglionilor limfatici pentru a determina dacă boala s-a răspândit și în alte părți ale corpului.

Citește și:

Simptomele cancerului de col uterin

Ca multe dintre bolile oncologice, cancerul de col uterin poate să nu își semnalizeze prezența prin simptome specifice, atunci când se află în stadiu incipient.

Te-ar mai putea interesa și Cauzele, simptomele și diagnosticul cancerului la sân.

Atunci când simptomele apar, acestea pot lua următoarele forme:

  • Sângerări vaginale anormale, în cantități mici sau mari, și pot apărea între perioadele menstruale sau după menopauză ori după actul sexual.

  • Durerea în timpul actului sexual

  • O secreție vaginală neobișnuită, apoasă, mucoasă sau cu urme de sânge.

  • Durere pelvină sau în zona lombară.

  • Senzație de oboseală inexplicabilă

  • Pierdere în greutate nejustificată.

Factori de risc ai cancerului de col uterin

Citește și:

Citește mai multe despre tratamentul cancerului de col uterin.

Cel mai des, cancerul de col uterin este asociat cu infecția cu HPV- papilomavirusul uman.

Iată care sunt principalii factori de risc ai bolii:

  • Infecția cu HPV: după cum spuneam, HPV-ul este principalul factor de risc al cancerului de col uterin. Nu toate tipurile de HPV sunt responsabile pentru declanșarea cancerului ci numai anumite tipuri pot provoca modificări la nivelul celulelor aflate pe colul uterin, care pot duce la dezvoltarea cancerului.

  • Fumatul: Fumatul crește riscul de cancer de col uterin, din cauza substanțelor chimice din tutun care pot duce la modificarea celulelor de la nivelul colului uterin.

  • Istoricul unor leziuni cervicale: Femeile care au suferit leziuni cervicale precanceroase sau cancer de col uterin în antecedent au un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

    Citește și:
  • Sistemul imunitar slăbit: Femeile cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi cele diagnosticate cu boli autoimune sau care au primit transplanturi de organe au de asemenea un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.

  • Infecțiile cu alte boli cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital, chlamydia sau gonoreea, pot crește riscul de cancer de col uterin.

Prevenția cancerului de col uterin

Cea mai importantă și eficientă metodă, cu rezultate dovedite prin studii clinice în prevenția cancerului de col uterin este vaccinarea împotriva HPV.

Aceasta este recomandată atât la băieți cât și la fete și poate fi realizată începând cu vârsta de 9 ani.

Însă nu înseamnă că de-a lungul vieții nu mai trebuie efectuat screeningul de prevenție. Este recomandat ca femeile vaccinate să urmeze același protocol de screening.

Citește și:

Alte mijloace de prevenție sunt: folosirea prezervativului, pentru evitarea infectării cu HPV, renunțarea la fumat și evitarea în general a tuturor factorilor de risc ai cancerului de col uterin.

foto Depositphotos

Vizionare placuta


Kudika
6 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.