Setari Cookie-uri

Ce spun culorile despre personalitatea ta

Culoare exista in tot ceea ce ne inconjoara, este prezenta in fiecare moment al existentei noastre. In culori sunt copacii care in curand vor inflori, ochii persoanei iubite, casa in care locuim, muntii, nesfarsitele coloane de masini dar si populatia pestrita a pietonilor. Culoarea este o insusire constanta a existentei noastre, care ne insoteste permanent.

Revenind la corelatii, se pare ca tipul atletic prefera rosul, intelectualul alege de obicei albastrul, tipul egoist sau cel cu inclinatii pentru metafizica prefera galbenul. Tipul vesel, amical, alege de obicei portocaliul. S-a constatat ca exista diferente si in functie de nivelul de pregatire: persoanele cu pregatire de nivel mediu prefera culorile pure, simple, in timp ce persoanele cu pregatire superioara combina de obicei diferite nuante sofisticate.

Preferinta pentru culori a fost corelata si cu structura introversiune-extraversiune a tipului temperamental. Persoanele introvertite sunt cele care se axeaza pe lumea interioara, sunt inalt preocupate de propriile idei si vise, iar aceasta preocupare intensa le face de multe ori sa para detasate de lumea reala. Sunt persoane retrase, de multe ori lipsite de simt practic, care nu isi exprima cu usurinta emotiile. Ele au o preferinta crescuta pentru albastru si verde, si evita culorile puternice precum rosu.

Extravertitii, dimpotriva, isi exprima cu usurinta trairile emotionale, au o bogata viata sociala, sunt puternic ancorati in realitate, comunicativi, dinamici. Acest gen de persoane manifesta afinitate pentru tonurile puternice de rosu, galben, portocaliu, evitand in mod deosebit culorile inchise precum negru, cenusiu, violet sau albastru.

Preferinta pentru anumite culori este influentata si de varsta sau de sex. Astfel, tinerii si femeile, in general, prefera nuantele luminoase, deschise; la batrani si la barbati se constata mai degraba o preferinta pentru culorile mai sobre, mai sterse.

Culorile si trasaturile de personalitate

Exista cateva teste cromatice celebre, larg utilizate in psihodiagnoza personalitatii, precum testul color Lucher, testul piramidei culorilor Phister- Heis sau testul proiectiv- verbal dezvoltat de Birren. Aceste teste pornesc de la relatia verificata prin cercetari, dintre preferinta sau reactia pentru o culoare, si structura interna a personalitatii, insa ele sunt mult mai complexe decat poate par pentru necunoscatori. Trebuie specificat faptul ca preferinta pentru anumite culori este determinata si sociocultural, conditionata de anumite valori sociale.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Februarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.